Direktlänk till inlägg 6 maj 2007

Night of the Living Dead London

Av astarot - 6 maj 2007 19:59

Sådärja. Dags för en favoritserie!

Night of the Living Dead London

Text av: Clive Barker och Steve Niles

Tecknad av: Carlos Castro

Betyg: 4

 

Om George Romero hade varit modig eller smart hade han använt sig av storyn bakom Clive Barkers Londonskildring när han skrev ihop Land of the Dead, fjärde delen i hans fina zombiesvit. Denna miniserie på två korta album innehåller nämligen i stora drag det som Romero ville säga med just den filmen.

 

Under zombiepesten i USA 1968, som skildrades i Romeros klassiska Night of the Living Dead, lyckas en amerikansk kvinna hoppa på ett passagerarflyg till Storbritannien. Inget konstigt med det, förutom att hon blivit biten av zombies. Som alla vet är det bara en tidsfråga innan hon själv börjar hungra efter mänskligt kött. Katastrofen är således ett faktum och 25 år senare, 1993, är i stort sett hela Storbritannien zombifierat – förutom vissa medlemmar i kungahuset och några av deras allierade.

 

Överklassen lever sitt liv som de alltid brukar, ungefär som Alliansen, och betraktar pöbeln på gatorna likadant – underklassen vill ju fortfarande bara åt deras livsstil, rikedomar och kött! Nej här bakom murarna ska allt vara som det alltid varit, om inte till och med bättre, vilket lyser igenom i ett snajdigt citat av drottningen herself: ”Förr eller senare ruttnar de bort. Och då, min kära, är vi de enda kvar – så som Gud önskade.” Hur snyggt är inte det!?


Det planeras för ett tjusigt bröllop och under tiden glider biskopen runt på stadens gator och söker efter ännu osmittade pojkar att förlusta sig med.

 

Ja ni märker själva, Clive Barker och Steve Niles utnyttjar maximalt det civilisationskritiska potential zombiegenren bär med sig. Zombierna blir paradoxalt till en symbol för oss vanliga dödliga medan eliten gottar sig i någon slags falsk illusion att de inte är som oss. De är ju också av kött och blod, lika mycket värd nakna som någon annan.

 

George Romero har hela tiden sagt ungefär samma sak, men inte lika effektivt som här, tyvärr. Land of the Dead är ett helt okej revolutionärt inlägg men saknar det mått av genialitet som lyser igenom i Night of the Living Dead London.

 

På återuppvaknande!

Jonas


 
ANNONS
 
Fredrik

Fredrik

6 maj 2007 21:50

Åfifan, vill haaaaaaaa!!! Verkar ju hur cool som helst, äntligen någon som tar oss förbi zombieutbrottet och stoppar in zombiesarna i "vardagen". Håller med om varje ord du skriver om Romero.

http://zombies.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av astarot - 22 april 2013 10:00

  Tjoho! Vi som börjar tröttna på att bära med oss zombie-repellent eller tycker det är jobbigt att ha en zombie hemma för att att skörda odöd doft innan vi beger oss ut bland alla andra zombier på stan kommer nu den perfekta parfymen. ...

Av astarot - 18 april 2013 11:45

    Kärlek kan förändra oss. Jomen. Det kan också förstöra oss, men det är kanske för dystert? En av grejerna med zombiefilmen är ju att vi ska känna den där saknaden, skräcken för att förlora våra närmaste. Som Barbara i Night of the Living Dea...

Av astarot - 12 april 2013 09:09

  Så här är jag van att möta mörkret... Okej då. svamlar väl vidare* om moderna monsterfilmer då. Monstret är det som i mörkret stirrar tillbaka, något kusligt som vi annars kanske förtränger. Det monstruösa kan rasera det trygga som vi tagit...

Av astarot - 9 april 2013 12:09

    Med tanke på kommande premiären av zombiekärleksRomeo&Juliadramat    tänkte jag det är dags att värma upp (hehe) med ett gammalt mossigt zombieperspektiv*. Och med mossigt menar jag närapå helruttet gammalt, dvs vi som växte upp på 1980-ta...

Av astarot - 14 december 2012 11:04

  Om zombien är nutidens allra populäraste monster måste The Walking Dead vara nutidens allra bästa julklapp. Kulturgärningen Apart förlag gör genom att släppa serietidningen på svenska är dessutom något som måste uppmuntras i detta seriekarga lan...

Presentation

Omröstning

Är deaditerna i Evil Dead-filmerna zombier?
 Jajjemensan!
 Absolut inte alls! De är ju demoner för tusan!
 Nja... jag vet inte... vad tycker du?

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17
18
19
20
21 22
23
24 25
26
27
28 29 30
31
<<<
Maj 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ zombiebloggen med Blogkeen
Följ zombiebloggen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se