Direktlänk till inlägg 7 maj 2007

Land of the Dead

Av astarot - 7 maj 2007 13:04

Hej hopp!

Efter den där lilla serien är det väl inte mer än rätt att låta föremålet för jämförelse också få vara med. Alltså en liten filmrecension av …


 Land of the Dead

Regi: George A. Romero, 2005

Medverkande: Simon Baker, Dennis Hopper, Asia Argento m.fl

Betyg: 3

 

George A. Romeros zombietrilogi fick tillökning 2005. Land of the Dead döptes den senaste lilla sladdisen till, 20 år efter storebrorsan Day of the Dead.

 

Det panikartade kaos som rådde i de tre tidigare delarna i sagan har stillats något. De överlevande människorna har hittat ett någorlunda hyggligt sätt att fortsätta sina liv på. Framförallt har de rika och välbärgade återigen klättrat högst upp på dynghögen. De som verkligen kan betala för sig får leva lyxliv i Fiddlers Green utan en zombie i sikte. Fiddlers Green är nämligen en fristad byggd och kontrollerad av Kaufman (Hopper) för att låta de välbärgade slippa se eländet.

 

De rika festar medan de fattiga utnyttjas av överklassen eller arbetar ute bland zombies för att förse Fiddlers Green med proviant. Chefen för proviantsamlarna är Riley Denbo. Han har tröttnat på att vara fast i Kaufmans grepp och vill helst få tag på en bil för bara dra därifrån och att skapa något eget, något bättre. Självklart vill inte Kaufman förlora en av sina bästa mannar och så är spelet igång. Och utanför stadens murar börjar zombierna att samarbeta…

 

Land of the Dead är en av de mest efterlängtade zombiefilmerna. Romero har länge haft olika manus klara men aldrig lyckats skrapa ihop tillräckligt mycket stålar. Tack vare filmer som Resident Evil och 28 dagar senare fick Romero äntligen grönt ljus. Och det tackar vi för.

 

Till en början var jag ytterst skeptisk till att zombierna i Land of the Dead kunde tänka. När jag så kommit in i filmen förstod jag att det var den naturliga utvecklingen i den fyra filmer långa sagan. Vissa mänskliga behov (främst hunger) hos zombies har ju alltid diskuterats i filmerna och att någon zombie lyckats bevara någon form av känsloliv känns inte längre helt fel. När det dessutom slutar i regelrätt revolution kan jag inte annat än ge Romero en rutten tummen upp!

 

Sedan är det ju rätt kul att Asia Argento är med i filmen, inte för att hon är en särskilt lysande skådis utan på grund av Romeros historia med pappa Argento. Dario producerade ju, som bekant, zombieeposet Dawn of the Dead. Det ger liksom en liten gullig historisk länk mellan filmerna tycker jag.

 

På återkommelse!

Jonas

 
ANNONS
 
Fredrik

Fredrik

7 maj 2007 14:52

Håller med, det var det enda logiska steget i day of the dead börjar det ju hända grejjer i försökszombiens huvud. Om det kommer en femte film (förslag på titel: world of the dead) så ska zombiesarna kunna köra bil, prata och gillra fällor, fast kanske inte ändå... Rättvist betyg oxå, jag skulle satt samma.

http://zombies.blogg.se

 
Ingen bild

Jonas Danielsson

7 maj 2007 15:14

Nja, nån måtta får det vara. Intelligensen har nått maxnivå för de kära odöda i LOTD tycker jag.

 
Fredrik

Fredrik

7 maj 2007 16:16

Mjo, får väl krypa till korset och hålla med, fast det är lite kul när de odöda beställer fler poliser över polisradion i Return of the living dead.

http://zombies.blogg.se

 
Ingen bild

Jonas Danielsson

7 maj 2007 16:59

Njae hörrudu. Jag brukar faktiskt använda ROTLD som ett skräck(!)exempel. The paaaiiin of beeeing dead är förvisso coolt men under en zombies värdighet :-)

 
Allamagoosalum

Allamagoosalum

7 maj 2007 23:06

Nä men!! Och jag som hade tänkt överraska med ROTLD på bloggen i framtiden... det är en fin liten rackarrökare till film, men nu vågar jag inte göra det om du dyker upp med stora sågen ;)

http://allamagoosalum.blogg.se

 
Fredrik

Fredrik

8 maj 2007 08:04

Jonas: Du va minsann hardcore, men visst det hade inte passat om det inte varit zom-com. I en seriös skräckis hade det nog upplevts konstigt.

Allamagoosalum: Klart du ska upp med den på bloggen, snacka om diskussionsunderlag :D

http://zombies.blogg.se

 
Ingen bild

Jonas Danielsson

8 maj 2007 08:43

Klart du ska ha det. Det är ju inte precis som att jag sitter och surar i ett hörn när zombies inte gör som JAG vill. Jag uppskattar både samarbetande zombies som i Nights of Terror och lustiga dito som blurrzombien i ROTLD 3.
Eller är jag månne en konservativ jävel utan humor? kan vara så, kan vara så...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av astarot - 22 april 2013 10:00

  Tjoho! Vi som börjar tröttna på att bära med oss zombie-repellent eller tycker det är jobbigt att ha en zombie hemma för att att skörda odöd doft innan vi beger oss ut bland alla andra zombier på stan kommer nu den perfekta parfymen. ...

Av astarot - 18 april 2013 11:45

    Kärlek kan förändra oss. Jomen. Det kan också förstöra oss, men det är kanske för dystert? En av grejerna med zombiefilmen är ju att vi ska känna den där saknaden, skräcken för att förlora våra närmaste. Som Barbara i Night of the Living Dea...

Av astarot - 12 april 2013 09:09

  Så här är jag van att möta mörkret... Okej då. svamlar väl vidare* om moderna monsterfilmer då. Monstret är det som i mörkret stirrar tillbaka, något kusligt som vi annars kanske förtränger. Det monstruösa kan rasera det trygga som vi tagit...

Av astarot - 9 april 2013 12:09

    Med tanke på kommande premiären av zombiekärleksRomeo&Juliadramat    tänkte jag det är dags att värma upp (hehe) med ett gammalt mossigt zombieperspektiv*. Och med mossigt menar jag närapå helruttet gammalt, dvs vi som växte upp på 1980-ta...

Av astarot - 14 december 2012 11:04

  Om zombien är nutidens allra populäraste monster måste The Walking Dead vara nutidens allra bästa julklapp. Kulturgärningen Apart förlag gör genom att släppa serietidningen på svenska är dessutom något som måste uppmuntras i detta seriekarga lan...

Presentation

Omröstning

Är deaditerna i Evil Dead-filmerna zombier?
 Jajjemensan!
 Absolut inte alls! De är ju demoner för tusan!
 Nja... jag vet inte... vad tycker du?

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17
18
19
20
21 22
23
24 25
26
27
28 29 30
31
<<<
Maj 2007 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ zombiebloggen med Blogkeen
Följ zombiebloggen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se