Direktlänk till inlägg 17 maj 2007

Night of the Living Dead

Av astarot - 17 maj 2007 17:25

Hello boys and ghouls!

Efter t-tröjan är det väl ganska naturligt med en recension av originalet, från 1968 (alltså inga nymodiga klipp eller efterhandskonstruktioner):


Night of the Living Dead

Regi: George A. Romero

Medverkande: Duane Jones, Judith O'Dea, Karl Hardman m.fl


Betyg: 5

 

”They're Coming to Get You Barbara!” skojar brorsan Johnny med sin syster på sitt årliga besök till pappans grav. Som en Peter och vargen på anabola steroider förvandlas skojet strax till blodigt allvar då en stapplande man anfaller dem. Johnny försöker försvara sig men dukar snart under. Barbara lyckas fly med bilen men krockar snart med ett träd. I ren panik hittar hon snart ett hus, där hon träffar Ben som håller på att barrikadera huset. Det visar sig nämligen att galningen som anföll henne inte var ensam.

Ensam är inte heller Ben, huset har nämligen för en hel rad människor blivit till en fästning mot faran som sakta men säkert omringar dem. I teve och radio pratas det om en epedemi, kanske orsakad av radioaktivitet, som får de nyligen döda att resa sig från sina dödsbäddar.

 

Upptakten till tidernas mest kända, och möjligen bästa, zombiefilm är effektivt så att det skriker om det. Det börjar i dagsljus och vore det inte för det olycksbådade ljudspåret opch tilteln skulle det ha kunnat vara ett drama om de två syskonen. Tryggheten i dagsljuset krackelerar när den första zombien stapplar sig närmare dem.

 

Förutom när Barbara senare konfronteras med sin zombifierade bror förvandlas de odöda till en kuliss för ett psykologiskt skräckdrama om människor som befinner sig under hot. Inne i huset börjar nämligen stressen tära ordentligt på människorna och maktspel, överlevnadsinstinkt machoutspel, misstro, underkastelse, bestämmanderätt, rädsla, maktlöshet, leder till dåliga beslut och uppvisar människan från sina sämsta, men också hyggliga, sidor. Det är också styrkan med Night of the Living Dead och dess efterföljare – zombierna blir till ett namnlöst hot som egentligen är utbytbart till något annat.

 

Bilden av mänskliga skal med djuriskt innehåll är också tydliga metaforer. Något som lyfts fram i Tom Savinis nyinspelning av filmen där Barbara får uttrycka sin avsky för människans natur med den snygga repliken: ”We are them and they are us.” Det finns nämligen tydliga politiska kommentarer i Night of the Living Dead. Framförallt är det märkbart i hur bilden av samhällets reaktioner på zombieepedemien framställs. Politikerna, experterna, militärerna, akademikerna, ja alla som på något sätt är satta att styra och bestämma över de vanliga människorna misslyckas totalt. Samtidigt utmålas standardamerikanen med sina vapen som alltför glada att ta tag i situationen. På så vis är Night of the Living Dead i alla sina betraktelser en ytterst pessimistisk och dyster vision av människan.

 

Kanske tycker du att det är att ta i? Överdriver jag månne betydelserna med Night of the Living Dead? Möjligen. Men det spelar ingen roll. Filmen är i vilket fall som helst proppad med långsamma odödingar som jonglerar med inälvor och är därmed per automatik hur bra som helst!

 

Till allas stora glädje (förutom för George Romero och för oss som sett den otrooooligt usla, förbannade 30:års-jubileumsversionen som jag vill bränna upp, stampa på och äta upp askan av) är filmen faktiskt public domain och kan ses gratis och helt lagligt här.

 

På återblivelse!
Jonas

 
ANNONS
 
Allamagoosalum

Allamagoosalum

17 maj 2007 19:30

Bra film det där! Du kan ju bara gissa hur lycklig jag var när jag kom över den för en billig peng på Tradera... sen kan du bara gissa hur galen jag blev när jag upptäckte att det var jubileumsversionen som jag just hade köpt.

http://allamagoosalum.blogg.se

 
Ingen bild

Jonas

17 maj 2007 19:38

Stackare!
Jag har ungefär samma upplevelse inför limiterade dubbeldvd:n som jag köpte när den utkom. Jag HATAR den.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av astarot - 22 april 2013 10:00

  Tjoho! Vi som börjar tröttna på att bära med oss zombie-repellent eller tycker det är jobbigt att ha en zombie hemma för att att skörda odöd doft innan vi beger oss ut bland alla andra zombier på stan kommer nu den perfekta parfymen. ...

Av astarot - 18 april 2013 11:45

    Kärlek kan förändra oss. Jomen. Det kan också förstöra oss, men det är kanske för dystert? En av grejerna med zombiefilmen är ju att vi ska känna den där saknaden, skräcken för att förlora våra närmaste. Som Barbara i Night of the Living Dea...

Av astarot - 12 april 2013 09:09

  Så här är jag van att möta mörkret... Okej då. svamlar väl vidare* om moderna monsterfilmer då. Monstret är det som i mörkret stirrar tillbaka, något kusligt som vi annars kanske förtränger. Det monstruösa kan rasera det trygga som vi tagit...

Av astarot - 9 april 2013 12:09

    Med tanke på kommande premiären av zombiekärleksRomeo&Juliadramat    tänkte jag det är dags att värma upp (hehe) med ett gammalt mossigt zombieperspektiv*. Och med mossigt menar jag närapå helruttet gammalt, dvs vi som växte upp på 1980-ta...

Av astarot - 14 december 2012 11:04

  Om zombien är nutidens allra populäraste monster måste The Walking Dead vara nutidens allra bästa julklapp. Kulturgärningen Apart förlag gör genom att släppa serietidningen på svenska är dessutom något som måste uppmuntras i detta seriekarga lan...

Presentation

Omröstning

Är deaditerna i Evil Dead-filmerna zombier?
 Jajjemensan!
 Absolut inte alls! De är ju demoner för tusan!
 Nja... jag vet inte... vad tycker du?

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17
18
19
20
21 22
23
24 25
26
27
28 29 30
31
<<<
Maj 2007 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ zombiebloggen med Blogkeen
Följ zombiebloggen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se