Direktlänk till inlägg 28 maj 2007

Ekologiska zombies

Av astarot - 28 maj 2007 10:54

  

Ja, inte vet väl jag hur intresserade ni är av olika dvd-utgåvor. Men det struntar jag i. Ovanför ser ni i alla fall min fina plåtlådeutgåva av Let Sleeping Corpses Lie.


Den utkom i endast 5000 exemplar varav jag har numero 2163. Den innehåller, förutom filmen, häften och bilder också en ”toe tag” – alltså en sån där lapp man sätter på stortån när man ligger på bårhuset. Undra om jag får använda den här när min tid är kommen?


 

Dags i alla fall för spansk filmindustris främsta bidrag till zombiegenren, som den också heter:

 The Living Dead at the Manchester Morgue

Regi: Jorge Grau, 1974

Medverkande: Christine Galbo, Ray Lovelock, Arthur Kennedy m.fl

Betyg: 3 


Miljörörelsen behöver kanske ta och föra fram den här filmen till kidsen i skolorna idag. Kanske kan ett nytt miljöintresse både fördjupas och förfinas. Det här är nämligen ekologisk skräck när det är som bäst. Filmen snor i övrigt hejvilt från framförallt Night of the Living Dead och kopierar till och med vissa scener rakt av. Att säga vilka avslöjar för mycket.

 

Ute på fälten i England testas ett nytt slags skadedjursutrotning. Med hjälp av ultraljud utplånas alla insekter inom en miles radie, men inte bara det. Maskinen gör nämligen spädbarn, ja ni hörde rätt – bebisar, aggressiva och återuppväcker de döda. Inte illa för en jordbruksmaskin!

 

Precis när det här startar anländer modskillen George till trakten tillsammans med Edna som ska hjälpa sin syrra från sitt drogberoende. Naturligtvis börjar de odöda hopas kring dessa utbölingar och George, snabbtänkt som han är, sätter snart ihop skadedjursutrotning + aggressiva barn = zombies. Det blir en hel massa inälvor, sönderslitna kvinnobröst och en och annan blodig bebis innan allt är över.

 

The Living Dead at the Manchester Morgue som också går under den mer smakfulla (?) titeln Breakfast at the Manchester Morgue är full med ologiska hopp, missar i kontinuiteten som Ed Wood skulle ha varit stolt över och omöjliga scenarion. Även om det faktiskt stör lite grann gör det inte så himla mycket. Filmen har ändå en påtaglig känsla av obehag, mycket tack vare snygga effekter och stämningsfulla zombies (skapade av Gianetto De Rossi, vem annars?) .

 

Det bästa av allt är ändå hela iscensättningen av kampen mellan den långhåriga slyngeln från stan, ortsbefolkningen och polisen. Arthur Kennedy (känd från bland annat Aldo Lados The Humanoid) gör en lysande poliskommissarie som till exempel yttrar följande klassiska kommentar: ”ni era långhåriga stadsbor med era bögkläder!” varav George sedermera svarar ”Heil Hitler”.

 

Dont Open the Window, som filmen också heter, är ett måste i varje zombiesamling och miljöperspektivet ger den en unik känsla. Utgåvan har intervjuer med regissören men roligast är nog hans inledning till filmen där han önskar publiken många dåliga stunder, eftersom det är vad vi vill ha!

 

På återuppvaknande!

Jonas

 
ANNONS
 
Allamagoosalum

Allamagoosalum

28 maj 2007 11:40

Hörru, har du provat "toe tagen?" Erkänn att du har gjort det. Jag måste få prova den :-)
Jag har sett "The Living Dead At Manchester Morgue" men det enda jag kommer ihåg från den är en riktigt hejdundrande inälvsscen, men nu blev jag ju sugen på att se om den.

http://allamagoosalum.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av astarot - 22 april 2013 10:00

  Tjoho! Vi som börjar tröttna på att bära med oss zombie-repellent eller tycker det är jobbigt att ha en zombie hemma för att att skörda odöd doft innan vi beger oss ut bland alla andra zombier på stan kommer nu den perfekta parfymen. ...

Av astarot - 18 april 2013 11:45

    Kärlek kan förändra oss. Jomen. Det kan också förstöra oss, men det är kanske för dystert? En av grejerna med zombiefilmen är ju att vi ska känna den där saknaden, skräcken för att förlora våra närmaste. Som Barbara i Night of the Living Dea...

Av astarot - 12 april 2013 09:09

  Så här är jag van att möta mörkret... Okej då. svamlar väl vidare* om moderna monsterfilmer då. Monstret är det som i mörkret stirrar tillbaka, något kusligt som vi annars kanske förtränger. Det monstruösa kan rasera det trygga som vi tagit...

Av astarot - 9 april 2013 12:09

    Med tanke på kommande premiären av zombiekärleksRomeo&Juliadramat    tänkte jag det är dags att värma upp (hehe) med ett gammalt mossigt zombieperspektiv*. Och med mossigt menar jag närapå helruttet gammalt, dvs vi som växte upp på 1980-ta...

Av astarot - 14 december 2012 11:04

  Om zombien är nutidens allra populäraste monster måste The Walking Dead vara nutidens allra bästa julklapp. Kulturgärningen Apart förlag gör genom att släppa serietidningen på svenska är dessutom något som måste uppmuntras i detta seriekarga lan...

Presentation

Omröstning

Är deaditerna i Evil Dead-filmerna zombier?
 Jajjemensan!
 Absolut inte alls! De är ju demoner för tusan!
 Nja... jag vet inte... vad tycker du?

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17
18
19
20
21 22
23
24 25
26
27
28 29 30
31
<<<
Maj 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ zombiebloggen med Blogkeen
Följ zombiebloggen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se