Alla inlägg under maj 2007

Av astarot - 17 maj 2007 17:25

Hello boys and ghouls!

Efter t-tröjan är det väl ganska naturligt med en recension av originalet, från 1968 (alltså inga nymodiga klipp eller efterhandskonstruktioner):


Night of the Living Dead

Regi: George A. Romero

Medverkande: Duane Jones, Judith O'Dea, Karl Hardman m.fl


Betyg: 5

 

”They're Coming to Get You Barbara!” skojar brorsan Johnny med sin syster på sitt årliga besök till pappans grav. Som en Peter och vargen på anabola steroider förvandlas skojet strax till blodigt allvar då en stapplande man anfaller dem. Johnny försöker försvara sig men dukar snart under. Barbara lyckas fly med bilen men krockar snart med ett träd. I ren panik hittar hon snart ett hus, där hon träffar Ben som håller på att barrikadera huset. Det visar sig nämligen att galningen som anföll henne inte var ensam.

Ensam är inte heller Ben, huset har nämligen för en hel rad människor blivit till en fästning mot faran som sakta men säkert omringar dem. I teve och radio pratas det om en epedemi, kanske orsakad av radioaktivitet, som får de nyligen döda att resa sig från sina dödsbäddar.

 

Upptakten till tidernas mest kända, och möjligen bästa, zombiefilm är effektivt så att det skriker om det. Det börjar i dagsljus och vore det inte för det olycksbådade ljudspåret opch tilteln skulle det ha kunnat vara ett drama om de två syskonen. Tryggheten i dagsljuset krackelerar när den första zombien stapplar sig närmare dem.

 

Förutom när Barbara senare konfronteras med sin zombifierade bror förvandlas de odöda till en kuliss för ett psykologiskt skräckdrama om människor som befinner sig under hot. Inne i huset börjar nämligen stressen tära ordentligt på människorna och maktspel, överlevnadsinstinkt machoutspel, misstro, underkastelse, bestämmanderätt, rädsla, maktlöshet, leder till dåliga beslut och uppvisar människan från sina sämsta, men också hyggliga, sidor. Det är också styrkan med Night of the Living Dead och dess efterföljare – zombierna blir till ett namnlöst hot som egentligen är utbytbart till något annat.

 

Bilden av mänskliga skal med djuriskt innehåll är också tydliga metaforer. Något som lyfts fram i Tom Savinis nyinspelning av filmen där Barbara får uttrycka sin avsky för människans natur med den snygga repliken: ”We are them and they are us.” Det finns nämligen tydliga politiska kommentarer i Night of the Living Dead. Framförallt är det märkbart i hur bilden av samhällets reaktioner på zombieepedemien framställs. Politikerna, experterna, militärerna, akademikerna, ja alla som på något sätt är satta att styra och bestämma över de vanliga människorna misslyckas totalt. Samtidigt utmålas standardamerikanen med sina vapen som alltför glada att ta tag i situationen. På så vis är Night of the Living Dead i alla sina betraktelser en ytterst pessimistisk och dyster vision av människan.

 

Kanske tycker du att det är att ta i? Överdriver jag månne betydelserna med Night of the Living Dead? Möjligen. Men det spelar ingen roll. Filmen är i vilket fall som helst proppad med långsamma odödingar som jonglerar med inälvor och är därmed per automatik hur bra som helst!

 

Till allas stora glädje (förutom för George Romero och för oss som sett den otrooooligt usla, förbannade 30:års-jubileumsversionen som jag vill bränna upp, stampa på och äta upp askan av) är filmen faktiskt public domain och kan ses gratis och helt lagligt här.

 

På återblivelse!
Jonas

ANNONS
Av astarot - 16 maj 2007 21:22

Hej Alla!

Denna helg är egentligen nån slags zombiehögtid med tanke på att det är nu som Guds odöda son får återvända hem.


Med tanke på detta ska jag ge er en schysst länk där ni kan köpa fin-fina t-shirts. Ovanstående NOTLD-tröja har jag köpt därifrån (visst är den jädrigt snygg?) tillsammans med en hel massa annat fint , t.ex tröjor med The Beyond och Dawn of the Dead . Surfa till Rotten Cotton och beställ. Merparten av min garderob kommer faktiskt härifrån :-)


Samla gärna ihop kompisar och dela på frakten. Det är värt det!!! En hel del är designat av skräckgurun Chas Balun. Det finns också en hel massa riktigt sjuka saker, för de som gillar sånt.


Högkvalitativa tröjor som håller många år. Night of the Living Dead-tröjan har jag haft i fem år utan att den försämrats nämnvärt.


Var som alla andra och ha t-tröjor som ger dig en egen stil :-)


Med Guds tillåtelse!

Jonas

ANNONS
Av astarot - 15 maj 2007 20:59

Hej, Hej!


Spelrecension kan man kalla det. Betyg 4


När första Resident Evil kom ut på PC satt jag med en Amiga CD32 utbyggd till en A1200. Då visste jag att det var dags att byta dator. Sagt och gjort så inhandlades en specialsydd PC för att kunna lira detta mästerverk till spel. Och jag måste säga, det var många år innan det som jag hade blivit så rädd för något media överhuvudtaget.

 

Nu har jag hela serien till en gammal Playstation men det hindrar mig inte alls från att köpa första spelet igen till min Nintendo DS. Ett mycket bra köp. Nu kan jag spela Resident Evil på bussen till jobbet eller när jag sitter och hänger på ett café. Hur lyxigt är inte det?

 

Spelet är en kopia av det första spelet och fungerar faktiskt oväntat bra i det lilla formatet. Jag blir fortfarande rädd när hundarna hoppar in genom fönstren och får ont i magen när jag ska springa förbi hajfamiljen.

 

Det finns en extragrej med Deadly Silence och det är att man kan spela i så kallad Survival Mode. Det betyder att det lite varstans, och oftast slumpmässigt tycks det mig, dyker upp scener där man måste döda sina fiender med kniv, med hjälp av konsolens otroligt sköna touch pad (bildbevis ovan). Det tillför en dimension av närhet att slasha zombies med den där lilla kniven. Det blir ungefär som skillnaden mellan skräckfilm och actionfilm där skräckfilmen oftast kommer våldets obehag nära genom att använda handvapen istället för gevär, revolvrar eller kulsprutor. Här är man tvungen att använda kniven, vilket jag är för feg för i vanliga fall.

 

En annan grej med Survival Mode är en hel del extrapussel som man endast kan lösa via den tryckkänsliga skärmen. Också det är ett lyft för spelet eftersom det blir ett mer fysiskt interagerande med karaktärer och objekt i spelet.

 

Förutom operationsspelet Trauma Center: Under the Knife (nej, inga zombies än så länge) är Resident Evil: Deadly Silence det jag spelar allra mest på min Nintendo DS. Det säger i och för sig inte så mycket eftersom jag lyckas spelar typ max en timme i veckan mellan turer till lekparken och diverse strösysselsättningar.

 

På återupplivande!

Jonas
Av astarot - 14 maj 2007 15:31

Tjing!

 

Så dags för lite mer barnvänligt zombiematerial. Nämligen

The Corpse Bride


Regi: Tim Burton & Mike Johnson, 2005

Röster: Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Christopher Lee m.fl

Betyg: 3

 

Tim Burtons A Nightmare Before Christmas är en av animerad films absoluta klassiker. Som musikalfilm är den fulländad med fantastiska sångnummer. The Corpse Bride är gjord med samma stop-motion-teknik och innehåller samma fascination för underjordens folk, men där slutar likheterna.


Victor är en fiskmånglaryngling som ska gifta sig med adelsdottern Victoria. När de ska repetera inför bröllopet klarar inte Victor av att läsa trohetslöftena ordentligt och prästen skickar ut honom att träna. Annars blir inte bröllopet av. Ute i skogen försöker Victor samla tankarna för att lära sig ceremonin ordentligt. Oturligt nog döljer sig en sedan länge död kvinna under snön. När Victor lyckas uttala löftena perfekt har han lyckats att gifta sig med den odöda kvinnan och måste nu spendera sitt liv(?) i dödsriket.


Själva historien bakom The Corpse Bride är hämtad från en rysk folksaga. Temat och innehållet passar Tim Burton som handen i en välsydd handske vilket föranledde enorma förväntningar hos undertecknad. Tyvärr infrias inte förväntningarna, vilket mest beror på de svaga musiknumren. Det känns som att Danny Elfman, som också skrev musiken till A Nightmare Before Christmas går på tomgång. Hans kompositioner är inte längre lika originella eller medryckande.


Animationen och utseendet på filmen är förvisso utsökt men karaktärerna är inte lika genomarbetade eller underhållande som i A Nightmare Before Christmas. Fast i ärlighetens namn är det ju inte helt rättvist att alltid jämföra med den filmen heller. Försöker jag bortse från den forna magin så är The Corpse Bride en bra film för hela familjen (om den yngre delen av familjen är lite van att se skellett och spöken och inte är helt ovan döden).


På återuppgrävande!

Jonas

Av astarot - 13 maj 2007 18:21

Ännu en tidig zombieklassiker gör sitt inträde på Zombiebloggen. Nämligen den mystiska men vackra

 I Walked with a Zombie

Regi: Jacques Tourneur, 1943

Medverkande: James Ellison, Frances Dee, Tom Conway m.fl

Betyg: 4 


Oj, oj, oj. Det är ett uttryck som passar utmärkt för den här gamla voodoohistorien. I Walked with a Zombie är nämligen precis så snygg och mysteriös som man förväntar sig av Jaqcues Tourneur och producenten Val Lewton. Bolaget RKO, där de huserade, var nämligen något av pionjär vad det gäller att bara hinta om monstret/ondskan/hotet istället bara för att uppvisa det, ni vet – vad man inte kan identifiera är det läskigaste av allt. Det medför att filmen är uppbyggd av en massa anande av otäckheter, skuggor och oljud.

 

Handlingen då? Jo, så här. En sköterska blir kallad ut i djungeln för att vara passopp åt Jessica, frun till en plantageägare på San Sebastian. Jessica spenderar dagarna helt i dimma och verkar vara helt avstängd. För att hjälpa henne beger sig sköterskan in i den djupaste djungeln och de mörkaste hemligheterna med voodoo. Var med andra ord beredda på en hel massa mörka riter i skenet av flammande eldar.

 

Det dröjde faktiskt ända till 1968 och filmen Night of the Living Dead innan kopplingen mellan voodoo och filmzombien försvagades. Så filmer innan dess är alltså oftast förlagda till mystiska öar, djungler och konstiga stammar. Men mer om det vid ett senare tillfälle…

 

Såvitt jag vet är även den här filmen Open Source, Public Domain eller vad man nu vill kalla det. Dessvärre hittar jag den inte på Nätet men kanske någon av er vet var den finns? Jag har bara en gammal VHS av denna klassiker och väntar på en specialutgåva innan jag slår till på en DVD. Har du en snygg utgåva jag inte vet om? Berätta gärna!

 

På återuppstående!

Jonas


ps. Roky Erikson and the Aliens har gjort en fantastiskt bra låt med samma titel. Leta reda på den och NJUT!!

Av astarot - 12 maj 2007 15:25

Okej. Jag känner mig lite taskig efter gårdagens brädspel. Det kanske inte är alla som kan spela det.


Därför kommer här lite bot och bättring genom en fin-fin länk till ännu ett enkelt zombiespel. Den här gången är det inte mindre än Shaun of the Dead du kan spela. Rusa så snabbt du kan genom gatan och döda så många zombies som möjligt med din vinylskiva! Svårare än så är det inte, fast inte så lätt heller.


Ett snabbt spel som hinns med när chefen hämtar kaffe, går på toaletten eller tittar åt ett annat håll.


På återuppvaknande!

Jonas

Av astarot - 11 maj 2007 15:05

När det kommer till sällskapsspel är kanske inte zombies det första man kommer att tänka på. Men det borde det vara.


Zombies!!! är nämligen ett högklassigt brädspel av typen Drakborgen. Med andra ord är det uppbyggt så att varje spelare in sin tur vänder upp en landbricka som denne sedan bygger vidare spelplanen med. På så vis utvecklas spelområdet i samma takt som spelet och blir aldrig densamma.

 

Spelets tagline är ”This is a no-brainer” och det är inte bara ett zombieskämt utan stämmer också till viss del med spelets svårighetsgrad. Spelupplägget är fruktansvärt enkelt och det krävs ytterst lite förberedelser för att komma igång. Det är i stora drag bara att läsa på spelkorten exakt vad man ska göra. Har man en motorsåg blir man extra stark när man befinner sig i trädgårdscentret, med kortet ”precis när du trodde att det inte kunde bli värre” får man placera en zombie på varje ledig ruta i valfri byggnad och så vidare.

 

Storyn är även den lika enkel som genial(?). Man lägger helikopterplattan i botten av landbrickorna och när den till sist vänds upp är det bara att ta sig dit för att klara spelet. Livet i behåll eller flest dödade zombies vinner. Spelet är riktigt snyggt och innehåller tillräckligt med läskiga och mäktiga kort som kan förstöra spelglädjen för dina spelpartners, ett rum med zombies, eller dig själv.

 

Det finns en hel del tillsatser, närmare bestämt tre, till grundspelet som gör lirandet roligare på sikt. Till exempel utspelar sig en tillsats enbart i ett köpcentrum, så har man den perfekta ursäkten för att få leka Dawn of the Dead med sina små plastzombies utan att vara fem år gammal.


För expertzombiejägaren, det vill säga de som dödar extramånga zombies eller spelar med stora spelplaner, finns även en Bag 'o Zombies med 100 extra och självlysande specialzombies att uppgradera till. Bra att ha om man vill spela i mörker eller om lampan går :-)

 

Vill nån spela med mig en kväll, hör av er så kan vi ses när barnen har somnat!

 

På återlevande!

Jonas

Av astarot - 10 maj 2007 22:48

Ojsan då!


Efter en omröstning vi gjort senaste veckan på mejlinglistan Horror in Film and Literature över de tio bästa skräckfilmerna kammade idag Romeros Night of the Living Dead överlägset hem första platsen! Och då fick vi välja helt fritt av alla filmer genom historien av skräckfilmer.


Där ser man. Zombiefilmen lever i allra högsta grad bland oss skräckfantaster.


Lite otippat tycker jag att just den vann


Listan i sin helhet:

TOP TEN MOVIE RECOMMENDATIONS
1. Night of the Living Dead

2. Psycho

3. Haunting, The (1963)
4. Halloween

5. Bride of Frankenstein

6. Suspiria

7. Texas Chainsaw Massacre

8. Alien

9. Exorcist, The

10. Thing, The (Carpenter)    

Presentation

Omröstning

Är deaditerna i Evil Dead-filmerna zombier?
 Jajjemensan!
 Absolut inte alls! De är ju demoner för tusan!
 Nja... jag vet inte... vad tycker du?

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17
18
19
20
21 22
23
24 25
26
27
28 29 30
31
<<<
Maj 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ zombiebloggen med Blogkeen
Följ zombiebloggen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se