Alla inlägg under maj 2007

Av astarot - 10 maj 2007 11:16

Idag blir det första gången kategorin ”odöda saker” får sig ett litet inlägg på zombiebloggen. Kategorin är avsedd mest för prylar, typ dockor, t-shirts eller liknande. Men jag börjar med något av det fränaste jag har i min ägo.


Och vad är det för larv på bilden, kanske ni undrar. Jo, det är nämligen två ögonglober från nyreleasen av Lucio Fulcis klassiska zombiefilm The Beyond. Min dotter har lekt bort det tredje med ögonfärgen gul. Hoppas att hon hade kul!


Grindhouse, ja ni känner igen namnet eftersom det är Tarantinos och Rodriguez nya projekt som går på bio i USA. Men det är också namnet på Tarantinos bolag som plockar upp gamla exploitationfilmer på bio igen. En av dessa filmer – mästerverket The Beyond – hade jag äran att få biovisa på Blodröd Filmfestival, som jag basade över en tid. (var sååååå nära att få hit Cannibal Holocaust också, men den var verkligen tvärbokad).


På premiären av The Beyond i USA hade man, förutom affischer, tryckt upp ett gäng ögonglober att dela ut. Och snälla som de var skickade de med ett dussin ögon som jag lottade ut innan visningen. Självklart behöll jag också ett par själv :-). Man får inte vara dum, då blir man snart vuxen.


The Beyond seglade i samband med det här också upp på listan över mina häftigaste filmupplevelser eftersom jag och min bästa vän smygvisade den för oss själva dagen den anlände till Umeå. Det var fruktansvärt skönt att ha en hel biograf för oss själva och titta på Fulcis zombieepos som knäcker det mesta i zombiefilmens förlovade historia. Lite tråkigt förstås att vi var tvungna att sköta projektorerna också. Men det är smällar man får ta, som det brukar heta.


Ser (he, he) kanske inte så mycket ut, eller betyder så mycket för världen, men visst är de fina?


En utförlig recension av själva filmen kommer så småningom…


På uppvaknande!

Jonas

ANNONS
Av astarot - 9 maj 2007 13:35

Nej, det är inte rockbandet jag syftar på, utan filmen de snodde sitt namn ifrån. Och om man ändå ska sno ett namn är det ju lika bra att stjäla det från någonting bra.


White Zombie

Regi: Victor Halperin, 1932

Medverkande: Bela Lugosi, Madge Bellamy, Robert Frazer m.fl

Betyg: 4


White Zombie anses vara den allra, allra första zombiefilmen och uppvisar en Bela Lugosi (ni vet Dracula) i sitt mest djävulska esse. Han spelar voodoomästaren Legendre som sätter skräck i befolkningen på Haiti.


Handlingen är värsta triangeldramat: Neil och Madeleine har blivit inbjudna att hålla sitt bröllop på Beaumonts plantage på Haiti. Det låter väl snällt? Men sanningen är den att Beaumont själv vill gifta sig med tjejen. Hon vill inte, men Beaumont har en plan värdig Sickan i Jönssonligan. Han uppsöker Legendre för att temporärt zombifiera och sedemera återuppväcka henne. Snyggt jobbat Beaumont! Eller?


Visst låter det som något Jennifer Aniston skulle kunna vara med i, men sanningen är den att trots (eller tack vare, välj själv) den självklara romantiken (som på nåt sätt var obligatorisk på den här tiden - se bara på Dracula från 1931) är White Zombie en hejdundrande bra film. Inte minst tack vare Bela Lugosi men också på grund av att den är riktigt snygg.


Filmen är en independentfilm och producerades alltså utanför det annars på 30-talet så självklara skräckbolaget Universal.


Vad sa du? Har du den inte? Du vill se den???

Frukta icket... Jag har lösningen för dig. Filmen är numera Public Domain (dvs ingen äger den) och får fritt laddas ned, klippas om eller samplas


Du kan kolla på den här och nu: White Zombie.


På returnerande!

Jonas

ANNONS
Av astarot - 8 maj 2007 15:21

Hejsan hörrni!


Nu har jag skrivit om Land of the Dead två dagar i rad. Först som en slags jämförelse med Clive Barkers vision om ett klassamhälle där zombies utgör den ruttna massan, sen var jag såklart tvungen att slänga in en recension av filmen.

 

Men vad ni kanske inte vet är att det finns ett litet fint onlinespel för just Land of the Dead. Inte lika stilistiskt och fint som Deanimator, men fortfarande en schysst spelupplevelse. Idén är enkel men effektiv. Hämta varor i mörka, läskiga affären men bli för all del inte dödad av zombies. Du måste döda dem först. Allt i den där nya spelmotorn 3D first person shooter.

 

Spelet kan kanske upplevas som lite svårt i början men kom bara ihåg vad ni lärt er av alla zombiefilmer så kommer allt att gå bra. Speciellt kul är det ju förstås att ett välriktat skott i pannan räcker långt. Så gör inte misstaget från till exempel The Beyond och peppra alla skott i kroppen den första timmen – Shoot them in the head!!!

 

Spela Land of the Dead online…. Om du har en PC (inte mac-kompatibel nämligen):


klicka här  


Härmed begravs tjatet om Land of the Dead tills något mystiskt får det att återuppstå igen (kanske miljöförstöringen? Kanske Diary of the Dead?)

 

På uppgrävande!

Jonas

Av astarot - 7 maj 2007 13:04

Hej hopp!

Efter den där lilla serien är det väl inte mer än rätt att låta föremålet för jämförelse också få vara med. Alltså en liten filmrecension av …


 Land of the Dead

Regi: George A. Romero, 2005

Medverkande: Simon Baker, Dennis Hopper, Asia Argento m.fl

Betyg: 3

 

George A. Romeros zombietrilogi fick tillökning 2005. Land of the Dead döptes den senaste lilla sladdisen till, 20 år efter storebrorsan Day of the Dead.

 

Det panikartade kaos som rådde i de tre tidigare delarna i sagan har stillats något. De överlevande människorna har hittat ett någorlunda hyggligt sätt att fortsätta sina liv på. Framförallt har de rika och välbärgade återigen klättrat högst upp på dynghögen. De som verkligen kan betala för sig får leva lyxliv i Fiddlers Green utan en zombie i sikte. Fiddlers Green är nämligen en fristad byggd och kontrollerad av Kaufman (Hopper) för att låta de välbärgade slippa se eländet.

 

De rika festar medan de fattiga utnyttjas av överklassen eller arbetar ute bland zombies för att förse Fiddlers Green med proviant. Chefen för proviantsamlarna är Riley Denbo. Han har tröttnat på att vara fast i Kaufmans grepp och vill helst få tag på en bil för bara dra därifrån och att skapa något eget, något bättre. Självklart vill inte Kaufman förlora en av sina bästa mannar och så är spelet igång. Och utanför stadens murar börjar zombierna att samarbeta…

 

Land of the Dead är en av de mest efterlängtade zombiefilmerna. Romero har länge haft olika manus klara men aldrig lyckats skrapa ihop tillräckligt mycket stålar. Tack vare filmer som Resident Evil och 28 dagar senare fick Romero äntligen grönt ljus. Och det tackar vi för.

 

Till en början var jag ytterst skeptisk till att zombierna i Land of the Dead kunde tänka. När jag så kommit in i filmen förstod jag att det var den naturliga utvecklingen i den fyra filmer långa sagan. Vissa mänskliga behov (främst hunger) hos zombies har ju alltid diskuterats i filmerna och att någon zombie lyckats bevara någon form av känsloliv känns inte längre helt fel. När det dessutom slutar i regelrätt revolution kan jag inte annat än ge Romero en rutten tummen upp!

 

Sedan är det ju rätt kul att Asia Argento är med i filmen, inte för att hon är en särskilt lysande skådis utan på grund av Romeros historia med pappa Argento. Dario producerade ju, som bekant, zombieeposet Dawn of the Dead. Det ger liksom en liten gullig historisk länk mellan filmerna tycker jag.

 

På återkommelse!

Jonas

Av astarot - 6 maj 2007 19:59

Sådärja. Dags för en favoritserie!

Night of the Living Dead London

Text av: Clive Barker och Steve Niles

Tecknad av: Carlos Castro

Betyg: 4

 

Om George Romero hade varit modig eller smart hade han använt sig av storyn bakom Clive Barkers Londonskildring när han skrev ihop Land of the Dead, fjärde delen i hans fina zombiesvit. Denna miniserie på två korta album innehåller nämligen i stora drag det som Romero ville säga med just den filmen.

 

Under zombiepesten i USA 1968, som skildrades i Romeros klassiska Night of the Living Dead, lyckas en amerikansk kvinna hoppa på ett passagerarflyg till Storbritannien. Inget konstigt med det, förutom att hon blivit biten av zombies. Som alla vet är det bara en tidsfråga innan hon själv börjar hungra efter mänskligt kött. Katastrofen är således ett faktum och 25 år senare, 1993, är i stort sett hela Storbritannien zombifierat – förutom vissa medlemmar i kungahuset och några av deras allierade.

 

Överklassen lever sitt liv som de alltid brukar, ungefär som Alliansen, och betraktar pöbeln på gatorna likadant – underklassen vill ju fortfarande bara åt deras livsstil, rikedomar och kött! Nej här bakom murarna ska allt vara som det alltid varit, om inte till och med bättre, vilket lyser igenom i ett snajdigt citat av drottningen herself: ”Förr eller senare ruttnar de bort. Och då, min kära, är vi de enda kvar – så som Gud önskade.” Hur snyggt är inte det!?


Det planeras för ett tjusigt bröllop och under tiden glider biskopen runt på stadens gator och söker efter ännu osmittade pojkar att förlusta sig med.

 

Ja ni märker själva, Clive Barker och Steve Niles utnyttjar maximalt det civilisationskritiska potential zombiegenren bär med sig. Zombierna blir paradoxalt till en symbol för oss vanliga dödliga medan eliten gottar sig i någon slags falsk illusion att de inte är som oss. De är ju också av kött och blod, lika mycket värd nakna som någon annan.

 

George Romero har hela tiden sagt ungefär samma sak, men inte lika effektivt som här, tyvärr. Land of the Dead är ett helt okej revolutionärt inlägg men saknar det mått av genialitet som lyser igenom i Night of the Living Dead London.

 

På återuppvaknande!

Jonas


Av astarot - 6 maj 2007 08:09

Det behövs visst en litet boktips har jag förstått.


inte för att den är världens bästa
inte för att den är världens roligaste
inte för att den är världens smartaste
Utan för att den handlar om zombies: The Zombie Survival Guide. Complete Protection from the Living Dead.


 

Det är en sån där kaffebordsbok som man kan bläddra i ibland när man känner sig besviken över att det faktiskt inte finns äkta, riktiga zombies, även om de flesta på morgonbussen eller ute på krogen beter sig som om så vore.

Nåväl. Boken är lättsmält underhållning med en del garv och känns rätt skön eftersom den tar sitt uppdrag på allvar: hur ska man bete sig om de odöda helt plötsligt anfaller? Här kommer några tips ur boken om det händelsevis ändå står några zombies och dreglar över din axel när du läser detta:


Organisera försvaret innan de återuppstår.


De känner ingen rädsla - varför skulle de själv då frukta något?


Använd huvudet, hugg av deras.


Man behöver inte ladda om hugg- och skärvapen.


Upp för trappan och förstör den sedan bakom dig


Nåjo! Detta om detta. Kul att bläddra i som sagt men jag erkänner att jag faktiskt inte äger den själv....

På återuppståndelse!

Jonas

Av astarot - 6 maj 2007 08:07

Dags för första filmrecensionen. Det kommer många fler såna!Shaun of the Dead

Regi: Edgar Wright, 2004


Medverkande: Simon Pegg, Kate Ashfield, Nick Frost m.fl

Shaun of the Dead är något så stilfullt som en romantisk komedi med zombies. Två av mina favoritgenrer i ett, med andra ord nästan som ett Kinderägg.

Shaun är en misslyckad kille som bara vill hänga på puben Winchester med sin ännu mer misslyckade kompis Ed. Shauns flickvän Liz börjar tröttna ordentligt på deras förhållande som inte utvecklas åt något håll. Hon vill att någonting ska hända för att tända gnistan. Men var försiktig med vad du önskar – det kan slå in, och Liz skulle kanske föredra de ölstinna pubkvällarna framför en värld befolkad av zombies. Det visar sig att Shaun besitter högklassiga ledarkvaliteter under press och Liz får se en annan sida av sin älskade soffpotatis.


Shaun of the Dead är en mastodonthyllning till George A. Romeros klassiker Dawn of the Dead till mer än namnet. Det är som en parallellvärld till Romeros historia och utspelas i Storbritannien men fokuserar mer vardagliga händelser och bisarra reaktioner på zombifieringen av världen.


Trots det behöver man absolut inte vara någon zombiefantast för att uppskatta Shaun of the Dead även om den innehåller en hel del våld. Filmen är ett exemplariskt exempel på brittisk humor när den är som bäst med tight dialog och roliga karaktärer. Upplägget påminner en hel del om Peter Jacksons Braindead då även Shaun of the Dead handlar om upprättandet av tönten. I det här fallet växer både Shaun och Ed genom filmen och blir till ett slags hjältar, tack och lov med sin loserkarisma i behåll.Om zombies faller er på läppen (vilket de borde göra eftersom ni ju läser denna blogg) se då till att se, äga och se om Shaun of the Dead!

Av astarot - 6 maj 2007 08:01

Hej igen!


Bara för att jag är så rysligt snäll presenterar jag redan nu ännu en fantastisk länk att roa sig med. Kika in på det snygga spelet http://artscool.cfa.cmu.edu/~lee/deanimator.swf om du törs!!


Återuppstår snart med något mer ofärskt.


Jonas

Presentation

Omröstning

Är deaditerna i Evil Dead-filmerna zombier?
 Jajjemensan!
 Absolut inte alls! De är ju demoner för tusan!
 Nja... jag vet inte... vad tycker du?

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17
18
19
20
21 22
23
24 25
26
27
28 29 30
31
<<<
Maj 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ zombiebloggen med Blogkeen
Följ zombiebloggen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se