Direktlänk till inlägg 2 juni 2007

Zombie Flesheaters

Av astarot - 2 juni 2007 09:20

Jaså var det oförskämt tycker du. Ett skrivbordstema på en film som jag inte ens har skrivit om ännu. Men det råder jag bot på från och med nu.


Zombie Flesheaters

Regi: Lucio Fulci, 1979

Medverkande: Tisa Farrow, Richard Johnson, Ian McCulloch m.fl

Betyg: 3 


Inledningen av Zombie Flesheaters är mästerlig. Utanför New Yorks kust ligger en båt och guppar – obemannad, övergiven. Två snutar genomsöker båten och blir snart överrumplade av en rutten, uppsvälld zombie. Det visar sig snart att båten tillhörde Anne Bowels (spelad av Mia Farrows syrra Tisa) farsa som försvunnit på ön Matul. Tillsammans med journalisten Peter lyckas hon få ett par seglare att ta dem till ön, trots alla skrockfulla varningar de får höra. Gissa om varningarna är befogade.


På vägen dit badas det såklart i minimala bikins. Så får vi även bevittna ett fullfjädrat undervattensslagsmål mellan en haj och en zombie!! Kan det egentligen bli bättre? Ja det kan det, ty på ön väntar ett formidabelt zombiegriseri utan dess like.

 

Vad som framförallt skiljer Fulci från Romero är hur avskyvärd zombien är i Fulcis gestaltning. Ruttnande, stinkande, motbjudande med en sådan böjelse för extremt våld att det nästan liknar kärlek. En annan sak är förstås att zombien inte i första hand är en politisk metafor, snarare en spegel av människans mest djuriska drifter. När Romero försöker förklara det intellektuellt gör Fulci det känslomässigt.

 

Zombie Flesheaters är en film som är svår att glömma att man har sett. På det stora hela gillar jag filmen mer när jag inte tittar på den. Tanken på den är egentligen fränare eftersom historien är rätt seg och i slutändan visar sig våldet vara det enda som egentligen fastnat. Men även filmens inledning och snygga avslutning borde få vara med i hjärnbarken. Få är så bra på undergångsstämning som Godfather of Gore Lucio Fulci. Och förresten borde ingen heller ha tillstånd att glömma undervattenslagsmålet, fräsigare idé får man leta efter.

 Kolla själv här.

Häng med nu: Zombie Flesheaters hette i Italien Zombi 2 eftersom Romeros Dawn of the Dead som kom bara året innan hette Zombi. För att kassa in på den formidabla succé Zombi var i landet var det ju himla smart att göra en ”uppföljare” så snabbt som möjligt. Sådana här inhemska "kopior" var på den tiden lika vanliga som amerikanska nyinspelningar av asiatisk skräck är idag.

 

En kul grej med nyinspelningen av Dawn of the Dead är under eftertexterna när de sista överlevande huvudpersonerna anländer till en ö som mycket väl skulle kunna vara Matul – en uppföljare kanske borde utspelas där, bra idé va? Kan man helt enkelt konstatera att säcken är ganska ihopknuten dessa två filmer emellan.


Recensionen är skriven med hjälp av den svenska utgåvan från Njuta Films, och den är faktiskt jättefin.


På föruttnande!

Jonas


 
ANNONS
 
Fredrik

Fredrik

4 juni 2007 14:38

Ytterst bra recension, det är som vanligt kul att läsa dina recensioner, Jonas, då du drar upp resonemanget på en högre nivå. Gillar speciellt avsnittet om jämförelsen mellan Romero och Fulci. Keep it up!

http://zombies.blogg.se

 
Ingen bild

Jonas

4 juni 2007 19:40

Jag tackar för berömmet och slickar i mig, men försöker undvika den där bölden på armen som verkar sprida sig....
känner mig trött...
hungrig...

 
SideShow Surfer

SideShow Surfer

11 juni 2007 12:34

Det var ju en något maskig kille på bilden ha ha ... Hade han varit med i Talangjakten så hade Bert ändå sagt.Sorry,du är inte äkta nog ha ha ....

http://sideshowsurfer.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av astarot - 22 april 2013 10:00

  Tjoho! Vi som börjar tröttna på att bära med oss zombie-repellent eller tycker det är jobbigt att ha en zombie hemma för att att skörda odöd doft innan vi beger oss ut bland alla andra zombier på stan kommer nu den perfekta parfymen. ...

Av astarot - 18 april 2013 11:45

    Kärlek kan förändra oss. Jomen. Det kan också förstöra oss, men det är kanske för dystert? En av grejerna med zombiefilmen är ju att vi ska känna den där saknaden, skräcken för att förlora våra närmaste. Som Barbara i Night of the Living Dea...

Av astarot - 12 april 2013 09:09

  Så här är jag van att möta mörkret... Okej då. svamlar väl vidare* om moderna monsterfilmer då. Monstret är det som i mörkret stirrar tillbaka, något kusligt som vi annars kanske förtränger. Det monstruösa kan rasera det trygga som vi tagit...

Av astarot - 9 april 2013 12:09

    Med tanke på kommande premiären av zombiekärleksRomeo&Juliadramat    tänkte jag det är dags att värma upp (hehe) med ett gammalt mossigt zombieperspektiv*. Och med mossigt menar jag närapå helruttet gammalt, dvs vi som växte upp på 1980-ta...

Av astarot - 14 december 2012 11:04

  Om zombien är nutidens allra populäraste monster måste The Walking Dead vara nutidens allra bästa julklapp. Kulturgärningen Apart förlag gör genom att släppa serietidningen på svenska är dessutom något som måste uppmuntras i detta seriekarga lan...

Presentation

Omröstning

Är deaditerna i Evil Dead-filmerna zombier?
 Jajjemensan!
 Absolut inte alls! De är ju demoner för tusan!
 Nja... jag vet inte... vad tycker du?

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4
5
6 7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19 20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ zombiebloggen med Blogkeen
Följ zombiebloggen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se