Direktlänk till inlägg 12 juni 2007

The Complete Night of the Living Dead Filmbook

Av astarot - 12 juni 2007 20:25

Kolla vad jag hittade när jag städade ur mitt kontor...


The Complete Night of the Living Dead Filmbook

Skriven av: John Russo, 1985

Betyg: 4


Läckert vad? Jag köpte den för en spottstyver på en yardsale i New York och jag tror att den är signerad av Russo - om det inte är tryckt, men det ser misstänkt äkta ut. Jag har aldrig sett boken nån annanstans i denna utgåva så jag kan ju inte vara säker. Inte tills du avslöjar att du också har en signerad bok köpt på Akademibokhandeln :)


Nåja, det är ju inte så noga. The Complete Night of the Living Dead Filmbook är alltså skriven av medförfattaren till klassikern Night of the Living Dead och går igenom kapitel, för kapitel hur produktionen gick till. Från idé till premiär och efterföljande kultstatus. Ett par exempel på kapitelrubriker:


* Preproduction Pitfalls: The Monster Flick Almost Dies

* Blow by Blow: Getting It In The Can

* What Night of the Living Dead Means: To It´s Makers and To It´s Fans


Det är intressant läsning, må jag säga, och Russo beskriver hur saker ändrades medan filmningen var igång och hur svårt det var med budget och sånt. Speciellt gillar jag det avslutande kapitlet där Russo gör upp lite grann med människors (såna som jag antar jag?) förmåga att alltid hitta dolda betydelser i filmer. Här ger han också förslag på varför NOTLD lyckas skrämmas så bra. Förklaringen är helt enkelt att vi alla är rädda för den där själlösa, okontrollerbara lynchmobben som kommer efter oss en dag.


Jag tycker den förklaringen är schysst och förmodligen sann - där har vi en av anledningarna varför zombiefilmer (kan man bli mer känslokall, obrydd än en zombie) ofta lyckas skrämmas oberoende av övrigt innehåll. Därför också dessa filmer ofta innehåller släktingar/vänner/älskare som blir zombies och vill äta ens inälvor....


Det var kul att hitta den här boken igen och bläddra lite grann. Det finns otroligt läckra foton i den också, Russos egna från inspelningen till exempel. Sug på den zombievänner!


På återseende!

Jonas

 
ANNONS
 
Fredrik

Fredrik

15 juni 2007 10:38

Aaaargh, den vill jag ha. Xtra coolt att ha den signerad, juh! Det visar ju bara på hur mycket det finns om zombies som man inte känner till. Jag har ju, felaktigt, inbillat mig att zombiegenren (film/böcker) var ganska liten, men ju mer man tittar ju mer breder den ut sig...

http://zombies.blogg.se

 
Anders

Anders

19 juni 2007 20:28

Jag vill oxå ha en sån däringa bok! På tal om Russo så kollade jag på "Return of the Living Dead" igår, visst är det Russo-killen som har hittat på den historien?

http://brm.blogg.se

 
Ingen bild

Jonas

19 juni 2007 23:44

Jo, det stämmer Anders. Han nämner den till och med i slutet av den häringa boken. Enligt honom skrev han manuset med Russ Streiner (producent av NOTLD) och Rudy Ricci (zombie i NOTLD). Dan O´Bannon skrev om historien och filmade den. Sen skrev Russo boken Return of the Living Dead :-)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av astarot - 22 april 2013 10:00

  Tjoho! Vi som börjar tröttna på att bära med oss zombie-repellent eller tycker det är jobbigt att ha en zombie hemma för att att skörda odöd doft innan vi beger oss ut bland alla andra zombier på stan kommer nu den perfekta parfymen. ...

Av astarot - 18 april 2013 11:45

    Kärlek kan förändra oss. Jomen. Det kan också förstöra oss, men det är kanske för dystert? En av grejerna med zombiefilmen är ju att vi ska känna den där saknaden, skräcken för att förlora våra närmaste. Som Barbara i Night of the Living Dea...

Av astarot - 12 april 2013 09:09

  Så här är jag van att möta mörkret... Okej då. svamlar väl vidare* om moderna monsterfilmer då. Monstret är det som i mörkret stirrar tillbaka, något kusligt som vi annars kanske förtränger. Det monstruösa kan rasera det trygga som vi tagit...

Av astarot - 9 april 2013 12:09

    Med tanke på kommande premiären av zombiekärleksRomeo&Juliadramat    tänkte jag det är dags att värma upp (hehe) med ett gammalt mossigt zombieperspektiv*. Och med mossigt menar jag närapå helruttet gammalt, dvs vi som växte upp på 1980-ta...

Av astarot - 14 december 2012 11:04

  Om zombien är nutidens allra populäraste monster måste The Walking Dead vara nutidens allra bästa julklapp. Kulturgärningen Apart förlag gör genom att släppa serietidningen på svenska är dessutom något som måste uppmuntras i detta seriekarga lan...

Presentation

Omröstning

Är deaditerna i Evil Dead-filmerna zombier?
 Jajjemensan!
 Absolut inte alls! De är ju demoner för tusan!
 Nja... jag vet inte... vad tycker du?

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4
5
6 7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19 20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ zombiebloggen med Blogkeen
Följ zombiebloggen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se