Direktlänk till inlägg 17 juni 2007

Serpent and the Rainbow

Av astarot - 17 juni 2007 19:54

Hola!

Tillbaks från en kortare resa ska vi nu på en betydligt längre. Faktiskt till Haiti....


The Serpent and the Rainbow

Skriven av: Wade Davis

Betyg: 4


Alla som har sett Wes Cravens The Serpent and the Rainbow med Bill Pullman räcker upp en hand. Okej, det var en del ändå.


Alla som har läst boken som filmen baserades på räcker upp en hand. Hmm, betydligt färre. Då vågar jag påstå att ni har missat något.


Etnobotanikern Wade Davis beskrivning av sin jakt efter att förstå hur, var, varför folk zombifieras är nämligen en mardrömslik berättelse som närmast kan liknas vid beskrivningar av sökandet efter snuff-filmer (t.ex. 8mm eller Gods of Death). I båda fallen kittlas man av den morbida känslan av att detta faktiskt kan försigå på riktigt.


Boken The Serpent and the Rainbow  är alltså inte fiktion utan en beskrivning av hur voodoo-präster på Haiti förslavar andra (ofta socialt missanpassade eller människor som bryter mot föreskrivna regler) med hjälp av en ytterst hemlig mix av örter.


Enligt Wade Davis uppnås zombiefieringen/förslavandet av människor genom en blanding mellan olika dödliga gifter. Efter dödförklarande och begravning och allt det där gräver medicinmannen upp offret och sätter igång med örtblandandet och lite förnedring för att få allt att funka. Men räcker det verkligen med dessa gifter? Kanske har voodoo-ritualerna ändå en funktion?


Boken är fylligt skriven, som det ofta är med etnologi (jag vet, jag är ju själv etnolog :-), och därmed också lättläst och spännande, trots att det i själva verket handlar om en fackbok.


Läs den. Oavsett om filmen (som jag gillar) är din tekopp eller inte!


På återuppvaknande!
Jonas

 
ANNONS
 
Allamagoosalum

Allamagoosalum

19 juni 2007 11:02

Jag gillade filmen, om än det var ett tag sedan jag såg den och jag hade inte en blekaste aning om att det fanns en sån här bok. Den måste läsas.

http://allamagoosalum.blogg.se

 
Ingen bild

Jonas

19 juni 2007 13:12

Kul att du gillar filmen... jag känner nämligen inte många som gör det. Den finns att köpa råbilligt på dvd ibland, i såna där backar. För den gamla klippta vhs:en var verkligen risig.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av astarot - 22 april 2013 10:00

  Tjoho! Vi som börjar tröttna på att bära med oss zombie-repellent eller tycker det är jobbigt att ha en zombie hemma för att att skörda odöd doft innan vi beger oss ut bland alla andra zombier på stan kommer nu den perfekta parfymen. ...

Av astarot - 18 april 2013 11:45

    Kärlek kan förändra oss. Jomen. Det kan också förstöra oss, men det är kanske för dystert? En av grejerna med zombiefilmen är ju att vi ska känna den där saknaden, skräcken för att förlora våra närmaste. Som Barbara i Night of the Living Dea...

Av astarot - 12 april 2013 09:09

  Så här är jag van att möta mörkret... Okej då. svamlar väl vidare* om moderna monsterfilmer då. Monstret är det som i mörkret stirrar tillbaka, något kusligt som vi annars kanske förtränger. Det monstruösa kan rasera det trygga som vi tagit...

Av astarot - 9 april 2013 12:09

    Med tanke på kommande premiären av zombiekärleksRomeo&Juliadramat    tänkte jag det är dags att värma upp (hehe) med ett gammalt mossigt zombieperspektiv*. Och med mossigt menar jag närapå helruttet gammalt, dvs vi som växte upp på 1980-ta...

Av astarot - 14 december 2012 11:04

  Om zombien är nutidens allra populäraste monster måste The Walking Dead vara nutidens allra bästa julklapp. Kulturgärningen Apart förlag gör genom att släppa serietidningen på svenska är dessutom något som måste uppmuntras i detta seriekarga lan...

Presentation

Omröstning

Är deaditerna i Evil Dead-filmerna zombier?
 Jajjemensan!
 Absolut inte alls! De är ju demoner för tusan!
 Nja... jag vet inte... vad tycker du?

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4
5
6 7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19 20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ zombiebloggen med Blogkeen
Följ zombiebloggen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se