Direktlänk till inlägg 25 juni 2007

Burial Ground

Av astarot - 25 juni 2007 12:48

Filmtajm! 


Burial Ground – The Nights of Terror

Regi: Andrea Bianchi, 1980

Medverkande: Karin Well, Simone Mattioli, Peter Bark m.fl

Utgåva: Shriek Show

Betyg: 3 

Häng med nu, för handlingen i Burial Ground är så tunn att den går snabbare att skriva än att läsa. Professor Ayres, med ett skägg som gör ZZ Top avundsjuka, lyckas med lite knackningar i en gammal krypta att återuppväcka de döda. Som vi alla vet är det inte en lycklig inledning av en film. Det visar sig nämligen att de döda hungrar efter mänskligt kött. Hursomhelst så anländer en grupp människor till Ayres slott och börjar fördriva tiden med hångel…. Och att dö zombiedöden.

 

Detta är i stora drag Andrea Bianchis sleazefest Burial Ground. Släng sedan in värsta oidipala dramat med ett 10-årigt barn (spelat av en 25-åring!!) som försöker idka samlag med sin morsa och efter att han blivit zombie biter av henne ena bröstet så har du ett hum om hela konceptet. Freud myser nog i sin grav.

 

Burial Ground är en zombiefilm som i första hand inriktar sig på zombien och dess ätvanor. Det är således en massa inzoomade inälvskalas och diverse smaskande i bild. Nästan lika stort intresse ägnas konsten att hångla och att döda zombies. Som extra krydda innehåller manuset en massa nonsens och knasiga repliker, eller vad sägs om: ”Du ser precis ut som en liten hora… men jag gillar det med dig”! Den som skulle vilja göra en genusanalys av Burial Ground skulle få det roligt.

 

Men faktum är att det är precis lika roligt att göra en klassanalys. För trots all slakt och allt klafs döljer det sig en historia om de fattiga mot de rika i Burial Ground, vare sig det var meningen eller inte. Främst blir det förstås tydligt i det att de levande befinner sig inne på ett fint slott med betjänt och piga. De döda hasar däremot omkring, sprungna ur underjorden och när de börjar använda diverse tillhyggen blir bilden av dem som ett slags bondeuppror mer än tydlig. De odöda anfaller snart slottets portar med grepar, yxar och liar.... Hungrande efter det kött de levande går omkring och bär på.

 

Klassperspektivet tydliggörs också i det att de levande människorna fortfarande, under belägring av zombies, kan skicka iväg pigor på ensamma självmordsuppdrag och få betjänter att tända ljus medan zombierna anfaller. Var uppmärksam på det så kommer det att framgå tydligt när du ser om filmen. Det är en hel massa uppenbara motsättningar mellan fin/ful, levande/död, rik/fattig. Och så var den där ungen som biter av sin morsas bröstvårta. Ja du, det har mindre med klass att göra.

 

Burial Ground är trots,i vissa fall, b-iga zombies och taskig dialog en fruktansvärd apokalyptisk skildring av zombiemyten. Zombierna kan både samarbeta och använda verktyg. En av de fränaste scenerna är när en zombie naglar fast pigans hand med ett träffsäkert kast med spik två våningar upp. Nedanför står tre zombies som lyckas halshugga henne med hjälp av en lie. Rätt duktigt vad? Sällan har zombien varit så gräslig som i Burial Ground och sällan har jag blivit mer rädd för ett tioårigt ”barn” än här.

 

På föruttnelse!

Jonas

 
ANNONS
 
Anders

Anders

26 juni 2007 10:15

Den här har jag sett! På en ruggigt skrapig VHS-kopia nångång på 80-talet, men då hette den Zombie 3, tror jag. Kommer ihåg den där bröstbitar-scenen!

http://www.brm.nu

 
Ingen bild

Jonas

26 juni 2007 16:33

Jo den heter i olka hörn bland annat zombie 3, Nights of Terror, Zombie Horror, Le Notte Del Terrore

 
Fredrik

Fredrik

26 juni 2007 21:07

Najs recension intressant tolkning av klassvinkeln där. Måste köpa den, ser tomt ut i hyllan utan den, fränt är förresten ett fränt ord.

http://zombies.blogg.se

 
Ingen bild

jonas

27 juni 2007 11:37

Vet du vad Fredrik. Du kan få köpa min Barhain-utgåva på vhs för en spottstyver om du vill. Fin-fin utgåva.

Å visst är fränt ett riktigt fräsigt ord :)

 
Fredrik

Fredrik

28 juni 2007 11:42

Din frestare där, nix no deal; gör just nu ett allvarligt försök att fasa ut VHS:en från tv-bänken, bara ett fåtal filmer har bitit sig fast i faneren: star wars icke-fixade orginal och return of the living dead... Faaast det hade ju vatt fint med Burial ground oxå. NAJ, *slår mig själv på fingrarna*, icke fler VHS!

http://zombies.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av astarot - 22 april 2013 10:00

  Tjoho! Vi som börjar tröttna på att bära med oss zombie-repellent eller tycker det är jobbigt att ha en zombie hemma för att att skörda odöd doft innan vi beger oss ut bland alla andra zombier på stan kommer nu den perfekta parfymen. ...

Av astarot - 18 april 2013 11:45

    Kärlek kan förändra oss. Jomen. Det kan också förstöra oss, men det är kanske för dystert? En av grejerna med zombiefilmen är ju att vi ska känna den där saknaden, skräcken för att förlora våra närmaste. Som Barbara i Night of the Living Dea...

Av astarot - 12 april 2013 09:09

  Så här är jag van att möta mörkret... Okej då. svamlar väl vidare* om moderna monsterfilmer då. Monstret är det som i mörkret stirrar tillbaka, något kusligt som vi annars kanske förtränger. Det monstruösa kan rasera det trygga som vi tagit...

Av astarot - 9 april 2013 12:09

    Med tanke på kommande premiären av zombiekärleksRomeo&Juliadramat    tänkte jag det är dags att värma upp (hehe) med ett gammalt mossigt zombieperspektiv*. Och med mossigt menar jag närapå helruttet gammalt, dvs vi som växte upp på 1980-ta...

Av astarot - 14 december 2012 11:04

  Om zombien är nutidens allra populäraste monster måste The Walking Dead vara nutidens allra bästa julklapp. Kulturgärningen Apart förlag gör genom att släppa serietidningen på svenska är dessutom något som måste uppmuntras i detta seriekarga lan...

Presentation

Omröstning

Är deaditerna i Evil Dead-filmerna zombier?
 Jajjemensan!
 Absolut inte alls! De är ju demoner för tusan!
 Nja... jag vet inte... vad tycker du?

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4
5
6 7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19 20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2007 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ zombiebloggen med Blogkeen
Följ zombiebloggen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se