Direktlänk till inlägg 2 september 2007

Dawn of the Dead

Av astarot - 2 september 2007 20:46

En ny månad, för lite tid, för mycket i huvudet. Varför inte något rejält att bita i:


Dawn of the Dead

Regi: George A. Romero, 1978

Medverkande: David Emge, Gaylen Ross, Ken Foree, Scott H. Reiniger

Betyg: 5 


Världen befinner sig i kaos. De döda vandrar på jorden och experterna, militären – ja allt och alla som skulle fungera som skydd är inte kapabla att hantera situationen. Mentaliteten utvecklar sig snabbt till ”själv är bäste dräng” eller ” rädde sig den som kan”. En helikopter lyfter från ett hustak med fyra överlevare som ser sin chans att hitta en fristad. Landskapet tycks översållat av odöda stackare men när de landar på ett köpcentrum tycks det vara ett rimligt ställe att hålla dem stången.


Dawn of the Dead är en slags überzombiefilm som innehåller precis allt som gör zombiegenren till vad den ändå är. Främst är det de sociala kommentarerna som lyser, ofta punkigt övertydligt, som en ledstjärna. Romero målar upp ett amerikanskt samhälle befolkat med zombies, trots det (eller tack vare) förser sig de fyra huvudkaraktärerna med lyxvaror och skrattar girigt åt pengar de hittar i varuhuset – och de är villiga att ha ihjäl både levande och döda för att försvara vad de har tagit. Det är en slags nidbild av amerikanen (eller idag 2007, västerlänningen) som hellre än att engagera sig i att försöka ordna vad som är fel på världen gömmer sig bakom lyxkonsumtion, populärkultur och låsta dörrar. På så sätt blir de mentalt mer till zombies än zombierna själva.


Zombierna har ändå givna roller i parafrasen på det moderna samhället som snyggt blandar sig med filmens religiösa vinkningar. ”När det inte finns mer rum i Helvetet, vandrar de döda på jorden” säger stridisen Peter och ger Dawn of the Dead en mer metafysisk förklaring till omlevandet än vad experterna i filmen gör eller vad Night of the Living Dead gjorde. Samtidigt samlas zombierna i ett varuhus (en plats som var viktiga för dem i levande livet) och pekar på hur självförverkligande har tagit över frälsning som människans mål numero uno. För hade zombieepedemin spridit sig på 1800-talet hade de flesta zombies vallfärdat till kyrkan.


Nu tror inte jag att Romero för fem öre försöker säga att ett religiöst samhälle är bättre än ett sekulariserat. Snarare handlar Dawn of the Dead om det ohyggliga i ett individualistiskt samhälle där solidaritet fått ge vika för egoismen. På det planet tycks Dawn of the Dead för varje år som går bli alltmer aktuell.


Vid sidan av allt detta tillkommer såklart de sedvanliga blod-och-klafseffekterna som genren så helhjärtat hänger sig åt. Det finns en hel del klassiska och grymma effekter som bland annat innefattar zombiebarn och huvuden som klyvs itu av helikopterblad (snyggt efterapat och utvecklat i 28 veckor senare). Tom Savini har med liten budget (och galna nödlösningar) lyckats skapa effekter och blåtonade sminkningar som än idag ger filmen en brutal känsla.


Finns det ett epos eller mästerstycke till zombiefilm är och förblir det Dawn of the Dead som alltid kommer vara den film som alla andra mäter sig mot.

 

På återupplevelse

astarot


PS. kolla in den klassiska trailern med den fin-fina musiken av Goblin.

 
ANNONS
 
Allamagoosalum

Allamagoosalum

3 september 2007 10:36

astarot, det här var en fantastisk läsning. Tack för det.

http://allamagoosalum.blogg.se

 
Fredrik

Fredrik

3 september 2007 17:11

Det är inte bara filmen som ska ha femman, även denna dödssköna recension. Kalas!

http://zombies.blogg.se

 
Gustav

Gustav

28 september 2007 11:12

Fantastiskt klockren film som jag sett en hel del många hundra gånger!
Den är ju som gjord för långsamma söndagseftermiddagar!

http://www.germann.se

 
Ingen bild

Hakan

17 februari 2009 21:21

Jag är glad att du gav den en femma, bästa zombie filmen som nånsin gjorts tillsammans med Night of the Living Dead.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av astarot - 22 april 2013 10:00

  Tjoho! Vi som börjar tröttna på att bära med oss zombie-repellent eller tycker det är jobbigt att ha en zombie hemma för att att skörda odöd doft innan vi beger oss ut bland alla andra zombier på stan kommer nu den perfekta parfymen. ...

Av astarot - 18 april 2013 11:45

    Kärlek kan förändra oss. Jomen. Det kan också förstöra oss, men det är kanske för dystert? En av grejerna med zombiefilmen är ju att vi ska känna den där saknaden, skräcken för att förlora våra närmaste. Som Barbara i Night of the Living Dea...

Av astarot - 12 april 2013 09:09

  Så här är jag van att möta mörkret... Okej då. svamlar väl vidare* om moderna monsterfilmer då. Monstret är det som i mörkret stirrar tillbaka, något kusligt som vi annars kanske förtränger. Det monstruösa kan rasera det trygga som vi tagit...

Av astarot - 9 april 2013 12:09

    Med tanke på kommande premiären av zombiekärleksRomeo&Juliadramat    tänkte jag det är dags att värma upp (hehe) med ett gammalt mossigt zombieperspektiv*. Och med mossigt menar jag närapå helruttet gammalt, dvs vi som växte upp på 1980-ta...

Av astarot - 14 december 2012 11:04

  Om zombien är nutidens allra populäraste monster måste The Walking Dead vara nutidens allra bästa julklapp. Kulturgärningen Apart förlag gör genom att släppa serietidningen på svenska är dessutom något som måste uppmuntras i detta seriekarga lan...

Presentation

Omröstning

Är deaditerna i Evil Dead-filmerna zombier?
 Jajjemensan!
 Absolut inte alls! De är ju demoner för tusan!
 Nja... jag vet inte... vad tycker du?

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
<<< September 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ zombiebloggen med Blogkeen
Följ zombiebloggen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se