Direktlänk till inlägg 7 september 2007

28 veckor senare

Av astarot - 7 september 2007 14:07

Så har den premiär ikväll då


28 veckor senare

Regi: Juan Carlos Fresnadillo, 2007

Medverkande: Robert Carlyle, Imogen Poots, Catherine McCormack m.fl28 dagar senare var en skakig skräckrökare i lågbudgettappning. Uppföljaren har betydlig högre budget och är därmed storskalig och snygg. Inledningen är riktigt rafflande där en grupp människor sitter med tända ljus och barrikaderade dörrar. De är rädda men vågar till sist öppna dörren för en liten pojke som skriker efter hjälp. Snart överfylls huset av ragesmittade galningar som vill äta deras kött. 28 veckor senare har zombieutbrottet dött ut och återflyttningen till Storbritannien inletts. En massiv militärisk organisation har skapat en zon för de återvändande engelsmännen.

Historien som driver 28 veckor senare framåt är ganska traditionell och spelar på den moderna zombiemytens starkaste kort, nämligen smittade familjemedlemmar. Vad gör man och hur ska man reagera när ens älskade blivit själlösa galningar? Även om det inte är särskilt originellt är det riktigt effektivt och problemfyllda familjerelationer utgör liksom hela filmens grundtema (även om det inte precis är ett Norendrama det handlar om - eller kanske ändå, om Lasse Noren var lite mer intresserad av zombies).

Vad som gör filmen extra spännande är hur de öde gatorna och de sterila utrymmena lyckas skapa en känsla av undergång. Jisses vad många gator och områden som har spärrats av i England för att ge den där riktigt öde känslan. Filmens klaustrofobiska känsla accentueras ordentligt när en enda smittad lyckas ta sig in i ett gigantiskt skyddsrum fyllt av överlevare. Ni kan ju bara gissa hur det går.

28 veckor senare visar sig vara en uppföljare som håller måttet och fortsätter man så här kanske 28-trilogin blir en nutida motsvarighet till George Romeros Dead-filmer som ju grundade den moderna zombiemytologin 1968 med Night of the Living Dead. Det militäriska temat i filmen flirtar inte heller så lite till Day of the Dead där önskan att förstå mer också är minst sagt riskfylld.

På återupplevelse

astarot


 
ANNONS
 
Anders

Anders

8 september 2007 22:50

ja, då är det bara att masa sig ner på Filmstaden då! Men först ska jag se The Kristet Utseende på Scharinska på fredag!

http://brm.blogg.se

 
Katarina

Katarina

11 september 2007 20:31

Men kan man egentligen säga att varelserna i denna film är zombies?

http://www.metrobloggen.se/albatross

 
Ingen bild

astarot

12 september 2007 00:33

Nja, i egentlig mening inte, eftersom de är virussmittade varelser. Men allt annat passar som hand i hansken med dessa odöda galningar. Plus tematiken såklart.

 
Katarina

Katarina

14 september 2007 11:26

Tack för ditt svar :)! Det är väl en evig fråga om hur de olika varelserna i skräckvärlden skall definieras...,)

http://www.metrobloggen.se/albatross

 
Ingen bild

astarot

14 september 2007 14:19

Dessutom tycker jag att det är lite tveksamt överlag eftersom det i vissa fall ser ut som att de också kan dö innan de blir galna (mamman t.ex.)

 
Fredrik

Fredrik

19 september 2007 11:02

Och i slutet efter helikopterscenen ser man en zombie som saknar typ halva överkroppen, sådana sår brukar vara dödliga.

http://zombies.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av astarot - 22 april 2013 10:00

  Tjoho! Vi som börjar tröttna på att bära med oss zombie-repellent eller tycker det är jobbigt att ha en zombie hemma för att att skörda odöd doft innan vi beger oss ut bland alla andra zombier på stan kommer nu den perfekta parfymen. ...

Av astarot - 18 april 2013 11:45

    Kärlek kan förändra oss. Jomen. Det kan också förstöra oss, men det är kanske för dystert? En av grejerna med zombiefilmen är ju att vi ska känna den där saknaden, skräcken för att förlora våra närmaste. Som Barbara i Night of the Living Dea...

Av astarot - 12 april 2013 09:09

  Så här är jag van att möta mörkret... Okej då. svamlar väl vidare* om moderna monsterfilmer då. Monstret är det som i mörkret stirrar tillbaka, något kusligt som vi annars kanske förtränger. Det monstruösa kan rasera det trygga som vi tagit...

Av astarot - 9 april 2013 12:09

    Med tanke på kommande premiären av zombiekärleksRomeo&Juliadramat    tänkte jag det är dags att värma upp (hehe) med ett gammalt mossigt zombieperspektiv*. Och med mossigt menar jag närapå helruttet gammalt, dvs vi som växte upp på 1980-ta...

Av astarot - 14 december 2012 11:04

  Om zombien är nutidens allra populäraste monster måste The Walking Dead vara nutidens allra bästa julklapp. Kulturgärningen Apart förlag gör genom att släppa serietidningen på svenska är dessutom något som måste uppmuntras i detta seriekarga lan...

Presentation

Omröstning

Är deaditerna i Evil Dead-filmerna zombier?
 Jajjemensan!
 Absolut inte alls! De är ju demoner för tusan!
 Nja... jag vet inte... vad tycker du?

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
<<< September 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ zombiebloggen med Blogkeen
Följ zombiebloggen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se