Direktlänk till inlägg 13 september 2007

Day of the Dead

Av astarot - 13 september 2007 19:48

Okej då, lika bra att komplettera sviten:


Day of the Dead

Regi: George A. Romero, 1985

Medverkande: Lori Cardille, Terry Alexander, Richard Liberty m.fl 

Betyg: 4


I denna tredje del av Dead-sagan har det verkligen barkat rätt åt skogen. Det verkar som att det börjar ta slut på människor och hela jorden ”styrs” av de köttätande odödingarna. Ett fåtal överlevare gömmer sig under jord i en gammal bunker. Den lilla gruppen består i stora drag av militärer och forskare som inte kan hålla sams.


Militärerna är maktgalna och har ingen som helst förståelse inför vetenskapsmännens iver att hitta en förklaring till det odöda mysteriet. Forskarna däremot är sjukligt fascinerade av hur en zombie egentligen fungerar vilket leder till makabra experiment som ger stridisarnas skeptiska hållning legitimitet.


Day of the Dead är zombiesvitens svartaste lilla barn och är den del som mer än de andra kan kallas dystopisk. Här finns nämligen inget tecken på att några andra än filmens karaktärer nere i bunkern skulle ha överlevt. I Night of the Living Dead är människorna fortfarande fler än återlevarna och i Dawn får ju den lilla gruppen påhälsning av ett motorcykelgäng. I Day är överlevarna totalt utlämnade åt varandra. Det leder också till att spänningarna i gruppen accentueras vilket verkar vara filmens främsta poäng – under stress är även de minsta, ynkligaste sakerna värda att vara osams över. Kanske är det vad som är människans sanna natur? Roligast med filmen är att de som inte orkar bry sig och helst bara vill hänga och dricka whisky är de som verkar mest normala. Så mycket för överpresterare....


Filmens allra främsta skillnad från de övriga delarna är det vetenskapliga intresset för zombien. Förutom att rent biologiskt, eller neuropsykologiskt, se hur en zombie egentligen fungerar försöker sig Dr. Logan på att lära upp den fängslade omlevaren Bub. Och det verkar faktiskt ge något resultat, han verkar uppskatta Beethoven på sin freestyle och möjligen yttrar han några ord in i telefonluren.


Day of the Dead saknar dock lite i karaktärsbeskrivningarna, men vad gör det när filmen i övrigt är förbannat bra zombieaction! Och frågan är om den isolerade känslan i filmen inte kan mäta sig med den där första natten i stugan med de levande döda.


På återupplevelse

astarot

 
ANNONS
 
Fredrik

Fredrik

13 september 2007 20:32

Day of the dead är bra och Bub är ju 100 gånger bättre än zombien med hjärna i Land of the dead. Kika på roliga Brokeback of the dead, gjord av scener från Day of the dead och musik från brokback: http://youtube.com/watch?v=matnsvuFZ70

http://zombies.blogg.se

 
Fläskätaren

Fläskätaren

16 september 2007 16:48

"Omlevare", "återlevare"... Tack för de nysvenska termerna! :-)

http://botld.blogspot.com

 
Gustav

Gustav

21 september 2007 10:30

Jo du... Day of the Dead har man ju sett sådär en 375.037 och ½ gånger minst... fantastiskt bra film (och nu tar vi inte ut något i förskott), precis som föregångarna i trilogin..
Men grejen med Day of the Dead är den att den är mer underhållande än dom andra (som mer kan liknas med mysfilmer).
Bub är ju idolen och ni kan inte göra nåt åt det.
Att inget band (mig veteligt) har samplat slutscenens: "Choke on it" är för mig en gåta (och nu kommer du säkert att slita fram en hel drös med band som gjort just det bara för att överbevisa mig) så varsågod. :)

http://www.germann.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av astarot - 22 april 2013 10:00

  Tjoho! Vi som börjar tröttna på att bära med oss zombie-repellent eller tycker det är jobbigt att ha en zombie hemma för att att skörda odöd doft innan vi beger oss ut bland alla andra zombier på stan kommer nu den perfekta parfymen. ...

Av astarot - 18 april 2013 11:45

    Kärlek kan förändra oss. Jomen. Det kan också förstöra oss, men det är kanske för dystert? En av grejerna med zombiefilmen är ju att vi ska känna den där saknaden, skräcken för att förlora våra närmaste. Som Barbara i Night of the Living Dea...

Av astarot - 12 april 2013 09:09

  Så här är jag van att möta mörkret... Okej då. svamlar väl vidare* om moderna monsterfilmer då. Monstret är det som i mörkret stirrar tillbaka, något kusligt som vi annars kanske förtränger. Det monstruösa kan rasera det trygga som vi tagit...

Av astarot - 9 april 2013 12:09

    Med tanke på kommande premiären av zombiekärleksRomeo&Juliadramat    tänkte jag det är dags att värma upp (hehe) med ett gammalt mossigt zombieperspektiv*. Och med mossigt menar jag närapå helruttet gammalt, dvs vi som växte upp på 1980-ta...

Av astarot - 14 december 2012 11:04

  Om zombien är nutidens allra populäraste monster måste The Walking Dead vara nutidens allra bästa julklapp. Kulturgärningen Apart förlag gör genom att släppa serietidningen på svenska är dessutom något som måste uppmuntras i detta seriekarga lan...

Presentation

Omröstning

Är deaditerna i Evil Dead-filmerna zombier?
 Jajjemensan!
 Absolut inte alls! De är ju demoner för tusan!
 Nja... jag vet inte... vad tycker du?

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
<<< September 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ zombiebloggen med Blogkeen
Följ zombiebloggen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se