Direktlänk till inlägg 23 september 2007

Night of the Living Dead 30th anniversary edition

Av astarot - 23 september 2007 16:34

Kom på att Dead-sviten inte är helt genomgången om man inte tar med denna, av Romero förkastade, version av


Night of the Living Dead: 30th anniversary edition

Förvanskat av: John Russo, 1999

medverkande: Bill Hinzman, Judith O'Dea, Duane Jones och annat löst folk, typ Vlad och så...

Betyg: 1


Night of the Living Dead är de moderna zombiefilmernas absoluta klassiker. Filmen satte standarden för kommande alster och förändrade för alltid mytologin kring de vandöda stackarna. Filmen är numer allmängods, eftersom ingen äger rättigheterna, och det leder till att vemsomhelst får göra vadsomhelst med filmen.

1999 bestämde sig John Russo och Bill Hinzman att det var dags för en uppdatering - äntligen skulle filmen få se ut och låta precis som de ville 1968. Ursprungsregissören Romero ville inte ha att göra med projektet och tur var väl det.


Det här är alltså inte originalet utan en variant med nyinspelade scener gjorda 1998, och det är in i helvetet mycket sämre! De nya scenerna innefattar bland annat en galen präst och en utvidgad scen med den första zombien (Bill) på kyrkogården. Desssutom ackompanjeras alltihopa av nyskriven musik, som inte alls passar med filmen, trots att den är specialskriven!!! I grund och botten är det ändå samma historia som originalet, men förstörd.


Originalet är, som ni kanske förstått, en av mina favoritfilmer. Den behandlar psykologiska spänningar hos en grupp människor utsatta för ett fruktansvärt hot. Att det sedan är zombies som utgör hotet gör alltihop fascinerande rysligt. Den klaustrofobiska stämning originalet stoltserar med uteblir nästan helt från denna version. Inklippen med de nya scenerna förstör upplevelsen och förklarar alldeles för mycket för fort. Och är det ingen i teamet som tänkt på att även skådespelare åldras, i detta fall 30 år?!


Romero vägrar alltså kännas vid den här versionen och var inte alls inblandad i produktionen. Om jag var Romero skulle jag vara rasande. Istället för ett smärre mästerverk har filmen förlorat sin själ, ungefär som den parodi de odöda är på sina levande jag.


På återseende!

astarot


 
ANNONS
 
Gustav

Gustav

23 september 2007 20:44

Först och främst måste jag hålla med om att originalet är ett mästerverk och i mina ögon så är Romeros zombiesar dom bästa Zombisarna (om man nu kan va bäst som Zombie).
Hur som.. jag har missat den här utgåvan och efter att ha läst det här så känner jag mig rätt glad för det! :)

http://www.germann.se

 
Katarina

Katarina

24 september 2007 00:57

Måste säga att jag håller med dig fullständigt angående denna utgåva. Något som irriterade mig mycket, förutom det som du nämnt i inlägget, är att ordet "zombie" uttalas i den sista scenen - vilket jag inte förstår alls då Romero, enligt det som jag har läst, inte ville kalla varelserna i "Night of the Dead" för zombies utan för ghouls.

http://www.metrobloggen.se/albatross

 
Fläskätaren

Fläskätaren

24 september 2007 20:27

Jag måste erkänna en pinsam sak. Då min kärleksaffär med zombiefilms-genren är relativt ny (den fick mogna under ett tiotal år först) hade jag missat NotLD. Efter att för första gången ha sett Dawn - och blivit frälst - hyrde jag genast den svenska utgåvan av Night. Det var ett misstag, då mitt första intryck av filmen för all framtid skulle komma att fördunklas av Russos inkompetens. Det tog faktiskt ett tag innan det gick upp för mig att det rörde sig om en specialversion, men när jag väl insett det... ja, ni kan gissa vad jag tycker om herr Russo.

http://botld.blogspot.com

 
Ingen bild

astarot

27 september 2007 09:59

Du har helt rätt Katarina. Den enda gång som "zombie" nämns i de tre första filmerna är ju i Dawn när Peter nämner det som förklaring.
Är det nån som kommer ihåg vad de kallas i Land of the Dead?

 
Katarina

Katarina

27 september 2007 17:26

Hm, i en scen kallar Dennis Hoppers karaktär dem för "terrorister" - men det sker ju bara i en scen, så det är nog inte rätt svar på din fråga...;)

http://www.metrobloggen.se/albatross

 
Fläskätaren

Fläskätaren

29 september 2007 16:15

Land of the Dead... De kallas väl i allmänhet för "stenchers" (stavas?) som i "stinkare". Hopper kallar dem dock även för "zombies" i en scen. (I näspetningsscenen, som blev inspelad på nytt för trailern. Näspetningen passade väl inte i marknadsföringen.)

http://botld.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av astarot - 22 april 2013 10:00

  Tjoho! Vi som börjar tröttna på att bära med oss zombie-repellent eller tycker det är jobbigt att ha en zombie hemma för att att skörda odöd doft innan vi beger oss ut bland alla andra zombier på stan kommer nu den perfekta parfymen. ...

Av astarot - 18 april 2013 11:45

    Kärlek kan förändra oss. Jomen. Det kan också förstöra oss, men det är kanske för dystert? En av grejerna med zombiefilmen är ju att vi ska känna den där saknaden, skräcken för att förlora våra närmaste. Som Barbara i Night of the Living Dea...

Av astarot - 12 april 2013 09:09

  Så här är jag van att möta mörkret... Okej då. svamlar väl vidare* om moderna monsterfilmer då. Monstret är det som i mörkret stirrar tillbaka, något kusligt som vi annars kanske förtränger. Det monstruösa kan rasera det trygga som vi tagit...

Av astarot - 9 april 2013 12:09

    Med tanke på kommande premiären av zombiekärleksRomeo&Juliadramat    tänkte jag det är dags att värma upp (hehe) med ett gammalt mossigt zombieperspektiv*. Och med mossigt menar jag närapå helruttet gammalt, dvs vi som växte upp på 1980-ta...

Av astarot - 14 december 2012 11:04

  Om zombien är nutidens allra populäraste monster måste The Walking Dead vara nutidens allra bästa julklapp. Kulturgärningen Apart förlag gör genom att släppa serietidningen på svenska är dessutom något som måste uppmuntras i detta seriekarga lan...

Presentation

Omröstning

Är deaditerna i Evil Dead-filmerna zombier?
 Jajjemensan!
 Absolut inte alls! De är ju demoner för tusan!
 Nja... jag vet inte... vad tycker du?

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
<<< September 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ zombiebloggen med Blogkeen
Följ zombiebloggen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se