Direktlänk till inlägg 27 september 2007

I Am Legend

Av astarot - 27 september 2007 09:07

Men, vad är det här? En klassisk vampyrbok på självaste zombiebloggen!!! Nu tror du att det kanske är ett misstag eller att jag inte kan sära på de odöda gestalterna. Men då kan jag berätta att anledningen till att jag tar upp I Am Legend beror helt på att boken inspirerade George Romero så han gjorde Night of the Living Dead och det märks.


Hur? Det ska jag berätta lite om här.


Handlingen i korta drag: Neville befinner sig under belägring av vampyrer. Hela jorden verkar vara smittad och han håller själv mörkrets makter stången i sitt lilla hus. Mest drivs han av förtvivlan, ångest och en märklig överlevnadsinstinkt.


Är man uppmärksam när man läser boken, och vet om kopplingarna till NOTLD kan man faktiskt kartlägga det mesta i filmen (förutom gruppdynamiken, eftersom Neville är ensam). Några stora drag:


Neville beskriver vampyrerna som att deras drift är deras enda motivation. Den enda raden beskriver ju hur Romero omformade voodoons zombie till den köttätare vi blivit vana att se. Deras enda mål och mening är att äta.


Senare undrar också Neville om vampyren verkligen är så annorlunda, är vampyrens behov verkligen väsensskild från andra djur och människor? Är hans gärningar verkligen värre än den förälder som suger själen ur sitt barn? Är hans gärningar värre än de tillverkare som tjänar pengar på att ge bomber till självmordsbenägna nationalister?

Exakt sådana frågor berör Romero i sin första zombiefilm, som accentueras av de skjutglada zombiejägarna på slutet. (För än tydligare undertext, se Tom Savinis nyinspelning av NOTLD). Det är också uttalat på samma sätt i slutet av boken när vissa vampyrjägare från det nya samhället dödar med glädje i blicken.


Zombiefilmens allra käraste tema är också tydligt i I Am Legend när Neville tänker tillbaka på sin fru ("min egen fru, återvänder för att dricka mitt blod!") men också i samspelet mellan honom och hans bäste vän Ben Cortman som irrar runt hans hus varje natt. Trots att Ben är vampyr och vill ta hans liv har Neville ett ganska starkt band till sin gamla vän. Familje- eller vänskapsrelationer är svåra att utplåna bara för att de har förvandlats, fråga bara Barbara.


Nåjo, boken är också väl värd att läsa UTAN att tänka på Romero för I Am Legend är faktiskt, utan tvekan, en av de bästa SF/skräck-böckerna som finns där ute. Finns billigt lite varstans i den här utgåvan av Orion du ser på bild längst upp.


på återupplevelse!

astarot

 
ANNONS
 
Fredrik

Fredrik

27 september 2007 11:56

Yesss! Den e för jevvla bra! Har tidigare filmats av Vincent Price och kommer i höst som nyinspelad med Will Smith i huvudrollen.

http://zombies.blogg.se

 
Gustav

Gustav

27 september 2007 15:52

Kommenterar nu främst "Fredriks" kommentar..
Jag kan inte låta bli att dra öronen åt mig när Will Smtih ska ha huvudrollen (nog för att han är duktig skådis, men ändå).

http://www.germann.se

 
Fredrik

Fredrik

27 september 2007 16:46

Hahaha, ja visst e de tragiskt. Det är ju som att casta Keith Richards för att spela Jungfru Maria.

http://zombies.blogg.se

 
Ingen bild

astarot

27 september 2007 17:08

Nej, Will Smith (är inte en så bra skådis) kommer nog inte att axla den sympatiskt fulle Nevilles roll särskilt bra. Se då hellre The Last Man on Earth Fredrik syftar på. Vincent är alltid bäst!!

 
Gustav

Gustav

28 september 2007 10:41

HAhaha... Keith Richards som Jungfru Maria... det skulle jag vilja se!

http://www.germann.se

 
Allamagoosalum

Allamagoosalum

28 september 2007 12:01

Tack astarot för den finfina recensionen. Som alltid välskrivet och väldigt bra. Boken är beställd och jag väntar ivirgt på den. 113:- på bokus. Oj vad jag längtar...

http://allamagoosalum.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av astarot - 22 april 2013 10:00

  Tjoho! Vi som börjar tröttna på att bära med oss zombie-repellent eller tycker det är jobbigt att ha en zombie hemma för att att skörda odöd doft innan vi beger oss ut bland alla andra zombier på stan kommer nu den perfekta parfymen. ...

Av astarot - 18 april 2013 11:45

    Kärlek kan förändra oss. Jomen. Det kan också förstöra oss, men det är kanske för dystert? En av grejerna med zombiefilmen är ju att vi ska känna den där saknaden, skräcken för att förlora våra närmaste. Som Barbara i Night of the Living Dea...

Av astarot - 12 april 2013 09:09

  Så här är jag van att möta mörkret... Okej då. svamlar väl vidare* om moderna monsterfilmer då. Monstret är det som i mörkret stirrar tillbaka, något kusligt som vi annars kanske förtränger. Det monstruösa kan rasera det trygga som vi tagit...

Av astarot - 9 april 2013 12:09

    Med tanke på kommande premiären av zombiekärleksRomeo&Juliadramat    tänkte jag det är dags att värma upp (hehe) med ett gammalt mossigt zombieperspektiv*. Och med mossigt menar jag närapå helruttet gammalt, dvs vi som växte upp på 1980-ta...

Av astarot - 14 december 2012 11:04

  Om zombien är nutidens allra populäraste monster måste The Walking Dead vara nutidens allra bästa julklapp. Kulturgärningen Apart förlag gör genom att släppa serietidningen på svenska är dessutom något som måste uppmuntras i detta seriekarga lan...

Presentation

Omröstning

Är deaditerna i Evil Dead-filmerna zombier?
 Jajjemensan!
 Absolut inte alls! De är ju demoner för tusan!
 Nja... jag vet inte... vad tycker du?

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
<<< September 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ zombiebloggen med Blogkeen
Följ zombiebloggen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se