Direktlänk till inlägg 19 oktober 2007

The Living Dead Girl

Av astarot - 19 oktober 2007 19:12

Det finns zombiefilmer, det fikks vampyrfilmer och så finns det filmer som


La Morte vivante

Regi: Jean Rollin, 1982

Medverkande: Marina Pierro, Francoise Blanchard, Carina Barone m.fl

Betyg: 2 


Nu är det så här, att skrupelfria fransmän dumpar giftigt avfall i katakomberna där den unga sköna Catherine ligger begraven. Oturligt nog för dem  gör avfallet att hon vaknar till liv med en osedvanlig törst efter blod. Catherines bästa vän Helene kommer i kontakt med den döde över telefon och måste nu försöka återföra henne till ett mer normalt liv som odöd - till exempel sluta käka blod.


I egentlig mening är väl det här ingen zombiefilm, men det är som sagt inte heller någon vampyrfilm och just återlevnad via giftigt avfall måste ju tillskrivas zombiemyten (ja, ja, inte voodoo-zombien såklart). I egentlig mening är det här ett lesbiskt drama som snarare handlar om vad det är att vara onormal, utstött, betraktad som en avviklese. När Catherine inser att hon inte är vad man borde är ångesten inte långt borta.


Som vanligt från Jean Rollin innehåller The Living Dead Girl  mycket naket, ologiska scener, styltig handling och hackig dialog. Det är liksom nåt man får på köpet. Till exempel utnyttjar han två pelare i katakomberna som en extralång sträcka att färdas eftersom man måste gå slalom mellan dem för att upptäcka kistan tre meter bort. Det blir ju sååå mycket mer spännande då när de sakta närmar sig....


Skämt åsido så finns här ändå en helr rad stämningsfulla scener som när Catherine stolpar omkring på ängen eller rentav söta ögonblick när Helene vårdar den stackas levande döda bästisen (och mer därtill). Filmen handlar till sist om vänskap, kärlek och rädsla för döden - eller i alla fall att förlora någon till döden. Slutet kan med detta i åtanke kanske betraktas som lite väl cyniskt .


Betyget blir trots allt en liten tvåa, men det kan bero på att jag har svårt att skratta åt filmer. För det är möjligen så att vissa taffligheter i The Living Dead Girl förtjänar en och annan ironisk skrattsalva som jag inte orkar uppbringa. Jag kan också avslöja att filmen fungerade mycket bättre när jag var sisådär 15-20 år yngre.


På återupplevelse. 

astarot 


ps. trailern nedan är mer som hela filmen komprimerad - en slags best of... 

 
ANNONS
 
Gustav

Gustav

19 oktober 2007 23:17

HAhaha underbart skrivet!
Jag har inte sett den här filmen (vad jag kan erinra mig) men den känns rätt tidstypisk... det ska va lite psykotiskt och skumt... tjejerna skulle se ut som att dom var stöpta i nån gjutform i Fulci´s källare, mm.
Eller har jag helt fel?

http://www.germann.se

 
Ingen bild

astarot

20 oktober 2007 10:11

Nä.. du har faktiskt helt rätt! :-)

 
Fredrik

Fredrik

21 oktober 2007 23:19

Rob Zombie har gjort en låt som heter just living dead girl, men jag vet inte om det har med filmen att göra. Men han har ju snart snott alla zombietitlar som finns... Ockock, va ska de sluta *ser plötsligt väldigt gammal ut*

http://zombies.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av astarot - 22 april 2013 10:00

  Tjoho! Vi som börjar tröttna på att bära med oss zombie-repellent eller tycker det är jobbigt att ha en zombie hemma för att att skörda odöd doft innan vi beger oss ut bland alla andra zombier på stan kommer nu den perfekta parfymen. ...

Av astarot - 18 april 2013 11:45

    Kärlek kan förändra oss. Jomen. Det kan också förstöra oss, men det är kanske för dystert? En av grejerna med zombiefilmen är ju att vi ska känna den där saknaden, skräcken för att förlora våra närmaste. Som Barbara i Night of the Living Dea...

Av astarot - 12 april 2013 09:09

  Så här är jag van att möta mörkret... Okej då. svamlar väl vidare* om moderna monsterfilmer då. Monstret är det som i mörkret stirrar tillbaka, något kusligt som vi annars kanske förtränger. Det monstruösa kan rasera det trygga som vi tagit...

Av astarot - 9 april 2013 12:09

    Med tanke på kommande premiären av zombiekärleksRomeo&Juliadramat    tänkte jag det är dags att värma upp (hehe) med ett gammalt mossigt zombieperspektiv*. Och med mossigt menar jag närapå helruttet gammalt, dvs vi som växte upp på 1980-ta...

Av astarot - 14 december 2012 11:04

  Om zombien är nutidens allra populäraste monster måste The Walking Dead vara nutidens allra bästa julklapp. Kulturgärningen Apart förlag gör genom att släppa serietidningen på svenska är dessutom något som måste uppmuntras i detta seriekarga lan...

Presentation

Omröstning

Är deaditerna i Evil Dead-filmerna zombier?
 Jajjemensan!
 Absolut inte alls! De är ju demoner för tusan!
 Nja... jag vet inte... vad tycker du?

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10 11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< Oktober 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ zombiebloggen med Blogkeen
Följ zombiebloggen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se