Direktlänk till inlägg 24 oktober 2007

Zombie Diaries

Av astarot - 24 oktober 2007 08:36

Minns ni de där skakiga nyhetsbilderna från de inbäddade reportrarna från början av Irakkriget? Föreställ er sedan hur det skulle se ut om det istället handlade om en zombie-pandemi. Där har ni inledningen av


Zombie Diaries

Regi: Michael Bartlett & Kevin Gates

Medverkande: Russel Jones, Anna Blades, Imogen Church m.fl

Betyg: 4


Zombie Diaries är uppbyggd av tre separata videoupptagningar i Storbritannien under den första skakande månaden av zombiesmittan. Den första ”dagboken” handlar om själva utbrottet och anlägger en überdokumentär ton – ner till råmaterialet hos det nyhetsteam som dokumenterar den begynnande pandemin. Det är oerhört effektivt och styr tittaren in i en värld, mycket likt vår egen, där detta oerhörda hot är på riktigt. Det ÄR fan på riktigt.


Den andra videodagboken heter rätt och slätt ”plundrarna” och är en slags kortfilm om hur vi människor, i en sådan här situation, skulle vara beroende av att länsa det som länsas kan. Framförallt mat förstås.


Den tredje dagboken är den längsta och handlar om ett gäng överlevares vardag på en bondgård som de har intagit. Eftersom det fortfarande utspelar sig under första månaden har ingen utveckling skett förutom att de organiserat olika skift att vakta gården och skjuta de zombies som stapplar förbi. Inga odlingar eller försök till djurhållning med andra ord. Här finns också en slags historia, eller röd tråd, som övriga sekvenser saknar och som i mitt tycke sänker filmen.


Zombie Diaries är en mycket väl genomförd mockumentary där framförallt den öde känslan, människans anpassningsförmåga och grymhet blir anmärkningsvärd. Allt genomfört så seriöst att det faktiskt saknar motstycke inom genren idag – inga fräcka repliker, coola karaktärer eller överdrivna skrämseleffekter. Filmen kommer därigenom åt den där skavande klumpen i magen och drar resolut plåstret från det ömmande såret om hur lätt vår civilisation egentligen kan raseras. Utan el, kommunikationer, regelsystem, auktoriteter och förnödenheter utvecklas snart det där lilla sammanhållande kittet till kaos. Zombie Diaries skulle därmed ha kunnat bli en absolut klassiker inom den postapokalyptiska genren.


Tyvärr blir det inte riktigt så då filmen till slut visar sig bli lite råddigt redigerad och helt plötsligt får en påklistrad sidohandling. Det förstör kontinuiteten, därmed också den vardagsnära skildringen och upplevelsen av människans reflexmässiga handlingar. Just den där sidohandlingen kanske tillför viss ”titta-vad-vi-människor-är-grymma”-feeling som genren av hävd innehåller. Men, förutom vissa sexuella förklaringar som fungerar utmärkt (speciellt med tanke på vad kvinnliga voodoo-zombies påstås användas till), saknas motiv eller ens relevans till historien.


Sådana här filmer behöver inte få traditionella slut och i fallet Zombie Diaries pajar det en, förutom dessa små invändningar, sjuhelvetes till film. Den stora frågan just nu: kommer Romero att lyckas toppa detta med sin Diary of the Dead?


På återlevande!

astarot 
ANNONS
 
Fredrik

Fredrik

25 oktober 2007 12:37

Ojojoj, vilken smaskig recension och en 4:a i betyg, det blir inköp på den här, minsann. Ska bli kul att se!

http://zombies.blogg.se

 
Anders

Anders

5 november 2007 15:58

Jajamän, den här såg riktigt bra ut. Läste förresten i en annan blogg att Romerofilmen "Diary..." inte var så bra och att en del 2 (!) redan var i antågande.

http://brm.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av astarot - 22 april 2013 10:00

  Tjoho! Vi som börjar tröttna på att bära med oss zombie-repellent eller tycker det är jobbigt att ha en zombie hemma för att att skörda odöd doft innan vi beger oss ut bland alla andra zombier på stan kommer nu den perfekta parfymen. ...

Av astarot - 18 april 2013 11:45

    Kärlek kan förändra oss. Jomen. Det kan också förstöra oss, men det är kanske för dystert? En av grejerna med zombiefilmen är ju att vi ska känna den där saknaden, skräcken för att förlora våra närmaste. Som Barbara i Night of the Living Dea...

Av astarot - 12 april 2013 09:09

  Så här är jag van att möta mörkret... Okej då. svamlar väl vidare* om moderna monsterfilmer då. Monstret är det som i mörkret stirrar tillbaka, något kusligt som vi annars kanske förtränger. Det monstruösa kan rasera det trygga som vi tagit...

Av astarot - 9 april 2013 12:09

    Med tanke på kommande premiären av zombiekärleksRomeo&Juliadramat    tänkte jag det är dags att värma upp (hehe) med ett gammalt mossigt zombieperspektiv*. Och med mossigt menar jag närapå helruttet gammalt, dvs vi som växte upp på 1980-ta...

Av astarot - 14 december 2012 11:04

  Om zombien är nutidens allra populäraste monster måste The Walking Dead vara nutidens allra bästa julklapp. Kulturgärningen Apart förlag gör genom att släppa serietidningen på svenska är dessutom något som måste uppmuntras i detta seriekarga lan...

Presentation

Omröstning

Är deaditerna i Evil Dead-filmerna zombier?
 Jajjemensan!
 Absolut inte alls! De är ju demoner för tusan!
 Nja... jag vet inte... vad tycker du?

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10 11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< Oktober 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ zombiebloggen med Blogkeen
Följ zombiebloggen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se