Direktlänk till inlägg 21 november 2007

Braindead

Av astarot - 21 november 2007 09:39

Peter,Peter,Peter Jackson. Innan han blev heltokig och pengagalen hobbit gjorde han filmer av högsta kvalitet. Det här är en av dem:


Braindead

Regi: Peter Jackson, 1992

Medverkande: Timothy Balme, Diana Peñalver, Elizabeth Moody m.fl

Betyg: 4 


En besynnerlig råttapa med mordiska begär och sällsynt smitta lyckas hamna på ett zoo. Precis när Lionel kanske lyckats finna kärleken i affärsbiträdet Paquita går de på sin första date i just nämnda zoo. Den överbeskyddande modern med mamma Bates-tendenser förföljer dem såklart (?) och blir lika självklart biten av nyss nämnda råttapa. Med både zombieraffel och splatterdito som resultat.


Braindead är egentligen essensen av den moderna zombiefilmen och därmed också själva höjdpunkten av splatter. Det är ju nämligen så att splatterfilmens högsta intresse är förstörandet, mosandet, avidentifieringen av den individuella kroppen. Kroppen som i vårt samhälle förviktigast alltmer när den är huvudsäte för att presentera vårt JAG. Vi är vad vi äter, vi är vad vi tränar, vi är våra tjocka, smala, vältränade jag och bedöms utifrån våra kroppar. Vi ska ta hand om dem för att vara duktiga, därav alla dieter, lågfettsprodukter och bantningspiller. Oavsett hur vältrimmat skalet är hotar ständigt det innanliggande kaoset av inälvor och ruttnande mat som i sig påminner om kroppens ständiga förfall. Det är därför inte konstigt att splatterfilmen ständigt frossar i var, bajs, spyor, snor och blod.


Zombiefilmen behandlar samma tema på ett lite annorlunda sätt, istället för att avpersonifiera kroppen - alla är lika på insidan - avpersonifieras själen - alla är i grund och botten lika djuriska . Men zombiefilmen har även en fallenhet för extremt kroppsligt våld där det själslösa och kroppsligt innanmäte bokstavligen möts.


Därför vågar jag återigen påstå att Peter Jacksons splatterepos änsålänge är den film som kombinerar dessa genrer bäst. Det hela går nämligen ut på att vi ska äcklas så mycket som möjligt över kroppen. Ta bara öronscenen när Linoels mamma käkar upp sitt eget öra i äcklig vaniljkräm samtidigt som det sprutar var i andras tallrikar. Rätt så smaskigt.


En anna sak Braindead handlar om är faktiskt manlighet. Hjälten Lionel är som hämtad ur närmaste slasherfilm och övervinner trots sin morsgrismesighet de flesta hinder, utan att för den skull bli en fotbollskille. Hela denna tematik betonas i början av filmen när Paquitas mormor spår hennes kärleksliv i tarotkorten. Enligt dessa så ser hennes framtida prins just ut som den där killen i skinande rustning, medan det egentligen är Lionel som snubblar in i hennes liv. Lionel som är så långt från den där fotbollskillen som det någonsin går. Antagligen mobbade pojkar som Prinsen Lionel i skolan. 


Annars är ju också Braindead en förbannat rolig film. Slagsmålet med bäbiszombien går till filmhistorien som en klassiker i Chaplins eller Keatons anda (se nedan). Och det avslutande crescendot av gräsklipparslakt går ju inte av för hackor det heller. 


På återseende!

astarot 

 
ANNONS
 
Ingen bild

Jerry

8 augusti 2010 02:50

Haha, lätt en sevärd film och du lyckades även att ta den .. vad ska man säga? Den roligaste scenen ur filmen. Jag fick mig iallafall ett gott skratt. :-D

Du måste hålla med mig att den mest magknipande scenen är när ''damen'' sprutar var ''gägga'' på gästernas efterrätt. :-| :-D

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av astarot - 22 april 2013 10:00

  Tjoho! Vi som börjar tröttna på att bära med oss zombie-repellent eller tycker det är jobbigt att ha en zombie hemma för att att skörda odöd doft innan vi beger oss ut bland alla andra zombier på stan kommer nu den perfekta parfymen. ...

Av astarot - 18 april 2013 11:45

    Kärlek kan förändra oss. Jomen. Det kan också förstöra oss, men det är kanske för dystert? En av grejerna med zombiefilmen är ju att vi ska känna den där saknaden, skräcken för att förlora våra närmaste. Som Barbara i Night of the Living Dea...

Av astarot - 12 april 2013 09:09

  Så här är jag van att möta mörkret... Okej då. svamlar väl vidare* om moderna monsterfilmer då. Monstret är det som i mörkret stirrar tillbaka, något kusligt som vi annars kanske förtränger. Det monstruösa kan rasera det trygga som vi tagit...

Av astarot - 9 april 2013 12:09

    Med tanke på kommande premiären av zombiekärleksRomeo&Juliadramat    tänkte jag det är dags att värma upp (hehe) med ett gammalt mossigt zombieperspektiv*. Och med mossigt menar jag närapå helruttet gammalt, dvs vi som växte upp på 1980-ta...

Av astarot - 14 december 2012 11:04

  Om zombien är nutidens allra populäraste monster måste The Walking Dead vara nutidens allra bästa julklapp. Kulturgärningen Apart förlag gör genom att släppa serietidningen på svenska är dessutom något som måste uppmuntras i detta seriekarga lan...

Presentation

Omröstning

Är deaditerna i Evil Dead-filmerna zombier?
 Jajjemensan!
 Absolut inte alls! De är ju demoner för tusan!
 Nja... jag vet inte... vad tycker du?

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22 23
24
25
26 27 28
29
30
<<< November 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ zombiebloggen med Blogkeen
Följ zombiebloggen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se