Direktlänk till inlägg 23 november 2007

Dawn of the Dead: boken

Av astarot - 23 november 2007 10:26

Här sitter jag i en regnbågssoffa och nynnar till en nyckelknippa. Således dags för boktips inför helgen: 


Dawn of the Dead

Skriven av: George A. Romero & Susanna Sparrow

Betyg: 3


Knäppt att ge boken till världens bästa zombiefilm endast en trea. Men ska sanningen fram är Romero ungefär hälften så bra med ord som han är med kameran. Den här boken är som ett slags smått utfyllt filmmanus vilket alltså innebär att storyn är precis på pricken densamma. Boken utkom samma år som filmen enligt copyrighten men baksidan refererar även till Day of the Dead som ju blev till först sju år senare. Så det här är en senare tryckning, utgiven av Fantaco.


Vad som ändå, utöver den höga igenkänningsfaktorn, gör boken Dawn of the Dead till trevlig läsning är att gruppdynamiken blir tydligare. Eftersom det i textform är enklare att förmedla karaktärers tankar får man en inblick i hur de egentligen betraktar varandra. Det syns även i filmen men till exempel hade jag inte uppfattat det som att de alla (förutom Fran) var så impade av Peter. Visst vill Stephen (Flyboy) även i filmen få Peters erkännande, men att han i vanliga fall spottade auktoriteter i ansiktet märks inte. Peter har i boken en absolut machokarisma ingen av männen kan värja sig från. Och sååå jävla cool är han väl inte, eller?


En annan sak är hur tydligt Romero ville lyfta fram motsättningarna mellan könen – hur grabbarna ser Fran som svagare just på grund av att hon är kvinna och än mer eftersom hon är gravid. På så sätt är hon Kvinnan med stort K – hon som ska beskyddas från smärta såväl psykiskt som fysiskt. Fran är däremot, åtminstonde i sina tankar, stark motståndare till grabbarnas behov av att framhäva sig och hela tiden visa att de duger. Hon lyckas också stå på sig ordentligt, till Stephens förödmjukelse – precis när han bevisat att han duger visar det sig att hans kvinna är en illbatting till feminist. Stackars Stephen :-)


Vill man vara skarp verkar Romero framvisa en klassisk bild där könen kompletterar varandra: att kvinnan står för intelligensen medan männen har musklerna. Men det finns också litet djupare dimensioner eftersom Fran faktiskt är fullt kapabel att försvara sig själv (i alla fall betydligt bättre än den också otränade Stephen), den enda som ifrågasätter deras iver att samla på sig lyxvaror och den enda som tänker på vad som händer om Flyboy dör och ingen annan lärt sig att manövrera helikoptern.


De här tankegångarna återfinns (tror jag) i en gammal artikel som heter ”Taking Back Night of the Living Dead, som handlar om hur Romero reviderade kvinnosynen mellan NOTLD och Dawn. Jag återkommer till den när jag så småningom hittar den bland alla boklådor.... Men visst är det stor skillnad mellan Barbara och Fran.


Avslutningsvis kan jag faktiskt inte avgöra exakt hur bra, eller dålig, boken Dawn of the Dead är eftersom filmen går på repeat i skallen när jag läser den. Men att den är betydligt taffligare, det märks. Hardcorefans borde dock inte vara utan ett ex.


På omlevande...
astarot

 
ANNONS
 
Fläskätaren

Fläskätaren

23 november 2007 17:13

En mycket intressant recension av en likadeles intressant bok. Nu lär jag vare sig läsa eller ännu mindre köpa den, men visst låter det som intressant läsning! Tack för reflektionerna över de olika rollerna - jag ska ha dem i åtanke nästa gång jag ser filmen.

http://botld.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av astarot - 22 april 2013 10:00

  Tjoho! Vi som börjar tröttna på att bära med oss zombie-repellent eller tycker det är jobbigt att ha en zombie hemma för att att skörda odöd doft innan vi beger oss ut bland alla andra zombier på stan kommer nu den perfekta parfymen. ...

Av astarot - 18 april 2013 11:45

    Kärlek kan förändra oss. Jomen. Det kan också förstöra oss, men det är kanske för dystert? En av grejerna med zombiefilmen är ju att vi ska känna den där saknaden, skräcken för att förlora våra närmaste. Som Barbara i Night of the Living Dea...

Av astarot - 12 april 2013 09:09

  Så här är jag van att möta mörkret... Okej då. svamlar väl vidare* om moderna monsterfilmer då. Monstret är det som i mörkret stirrar tillbaka, något kusligt som vi annars kanske förtränger. Det monstruösa kan rasera det trygga som vi tagit...

Av astarot - 9 april 2013 12:09

    Med tanke på kommande premiären av zombiekärleksRomeo&Juliadramat    tänkte jag det är dags att värma upp (hehe) med ett gammalt mossigt zombieperspektiv*. Och med mossigt menar jag närapå helruttet gammalt, dvs vi som växte upp på 1980-ta...

Av astarot - 14 december 2012 11:04

  Om zombien är nutidens allra populäraste monster måste The Walking Dead vara nutidens allra bästa julklapp. Kulturgärningen Apart förlag gör genom att släppa serietidningen på svenska är dessutom något som måste uppmuntras i detta seriekarga lan...

Presentation

Omröstning

Är deaditerna i Evil Dead-filmerna zombier?
 Jajjemensan!
 Absolut inte alls! De är ju demoner för tusan!
 Nja... jag vet inte... vad tycker du?

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22 23
24
25
26 27 28
29
30
<<< November 2007 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ zombiebloggen med Blogkeen
Följ zombiebloggen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se