Direktlänk till inlägg 11 december 2007

The Rising

Av astarot - 11 december 2007 11:23

Hopp! Det finns faktiskt en hel del böcker om zombies där ute. Det här är en av de mest hajpade:


The Rising

Av: Brian Keene

Betyg: 3


Världen är under belägring av de odöda. Överlevare gör allt de kan för att just överleva - även om självmordstankarna inte är långt borta. Jim ska precis ge upp när hans mobil plötsligt ringer. I luren kallar hans son på hjälp, fast på vinden hemma hos sin mamma. Jim beslutar sig för att åka genom ett amerika infesterat av odöda varelser av alla slag och levande idioter. Som tur har även några snälla överlevt - än så länge.


Brian Keene skriver friktionsfritt, som Koontz ungefär. Det händer en hel massa saker på kort tid och det ges inga andningshål. På det sättet är boken effektiv i sin betraktelse över människan under hård press. Kaoset svämmar över sidorna. Tyvärr är Keene också förtjust i överdrifter a la Lovecraft och tar i i överkant när han vill få oss att bli rädda. Som nästan alltid blir överdrifterna snarare distanserade än närgångna eftersom allt känns alldeles för utsuderat. Som när han råkar på sin hustru som var gravid med deras barn och bebisen vinkar åt honom inifrån den ruttnande magen. Läskigt vad? Nej, trodde inte det. Mest löjligt. Less is more är det nåt geni som sagt nån gång. Trots det är vissa skrämseleffekter effektiva, fast då på ett mer psykologiskt plan, där schabloner av sviniga militärer utgör gräddan av äcklet.


Sedan är det en grej till som stör mig med själva zombiesmittan. ALLT kan bli smittat (och har blivit det) fåglar, ekorrar, hjortdjur etc. Det betyder alltså att det finns betydligt, ofantligt, oöverskådligt fler zombies än människor. Hur skulle vi nånsin kunna överleva eller ens försvara oss mot zombiemyror, zombiekvalster eller zombieråttor? Helt omöjligt. Lägg därtill att zombiesarna återlever på grund av att de är besatta av någon slags demoner som vill ta över jorden och således kan prata och planera (även när de är djur), köra motorcykel och använda vapen. Precis som vem som helst, förutom att de är lite långsammare i sina ruttnande kroppar.


Ändå, trots alla invändningar lyckas Keene måla upp tillräckligt med intressanta och någotsålunda trovärdiga karaktärer för att boken ska vara spännande och i vissa stunder svår att lägga åt sidan. Så något har han ju lyckats med - och som han påpekar själv genom karaktären Baker blir historien till en ihopslagen (förvisso sämre men ändå) variant av Night of the living Dead och Apocalypse Now.


Zommbiegenren har både drag av skräckgenren och sci-fi i det att den sammanfogar två utstuderade teman. I sci-fi är det ofta hela samhällssytem i omvandling (till exempel politiska nydaningar, efter atombomben, globala anfall av utomjordingar) medan skräckgenren fokuserar på småsamhällen och individer (mördare och offer, monstret i skogen, bergen eller din källare). Just denna sammanslagning gör genren till vad den är och i The Rising (på samma sätt som i till exempel I am Legend) är det extra tydligt hur påtaglig den här genreblandningen är.


på återupplevelse

astarot

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av astarot - 22 april 2013 10:00

  Tjoho! Vi som börjar tröttna på att bära med oss zombie-repellent eller tycker det är jobbigt att ha en zombie hemma för att att skörda odöd doft innan vi beger oss ut bland alla andra zombier på stan kommer nu den perfekta parfymen. ...

Av astarot - 18 april 2013 11:45

    Kärlek kan förändra oss. Jomen. Det kan också förstöra oss, men det är kanske för dystert? En av grejerna med zombiefilmen är ju att vi ska känna den där saknaden, skräcken för att förlora våra närmaste. Som Barbara i Night of the Living Dea...

Av astarot - 12 april 2013 09:09

  Så här är jag van att möta mörkret... Okej då. svamlar väl vidare* om moderna monsterfilmer då. Monstret är det som i mörkret stirrar tillbaka, något kusligt som vi annars kanske förtränger. Det monstruösa kan rasera det trygga som vi tagit...

Av astarot - 9 april 2013 12:09

    Med tanke på kommande premiären av zombiekärleksRomeo&Juliadramat    tänkte jag det är dags att värma upp (hehe) med ett gammalt mossigt zombieperspektiv*. Och med mossigt menar jag närapå helruttet gammalt, dvs vi som växte upp på 1980-ta...

Av astarot - 14 december 2012 11:04

  Om zombien är nutidens allra populäraste monster måste The Walking Dead vara nutidens allra bästa julklapp. Kulturgärningen Apart förlag gör genom att släppa serietidningen på svenska är dessutom något som måste uppmuntras i detta seriekarga lan...

Presentation

Omröstning

Är deaditerna i Evil Dead-filmerna zombier?
 Jajjemensan!
 Absolut inte alls! De är ju demoner för tusan!
 Nja... jag vet inte... vad tycker du?

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ zombiebloggen med Blogkeen
Följ zombiebloggen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se