Direktlänk till inlägg 14 december 2007

Zombi 3 (1988)

Av astarot - 14 december 2007 14:53

Fredag!


Dags att mata devedespelaren, tyvärr finns följande alster med stor sannolikhet inte hos din lokala videohök.


Kanske på sin plats att sprida en aning ljus över några oklarheter. Lucio ”Godfather of Gore” Fulci står som regissör för den här soppan. Men beroende på vem man ska tro lämnade en sjuklig Fulci historien halvfilmad eller så tyckte han att filmen var för dålig och övergav helt enkelt historien. Till saken hör att Bruno "Rats" Mattei tog över och filmade bitar som saknades i historien, utan att ha tillgång till skådespelarna. Resultatet blir såklart därefter och Mattei säger i en intervju på skivan från Shriek Show att det varken är hans eller Fulcis film. Detta om detta, det här är i alla fall:


Zombi 3

Regi: Lucio Fulci, 1988

Betyg: 1 (nykter) 3 (berusad eller extremt trött)


Tänk er att ni vill se hur Planet Terror skulle vara utan all den där Schyffertska metaironin, samförståndsblinkningarna eller hurtfrisk fräsighet. Ja, då har ni Zombi 3 i ett nötskal. Storyn är nämligen densamma men budgeten tusen gånger mindre och uppsåtet ett helt annat.


Viruset ”Death-1 Compound” blir stulet av terrorister som på grund av allmän klumpighet och jagande helikoptrar tappar behållaren och självklart infekteras. Snabbt går det och snart inser militären att alla – döda, levande eller odöda – inom det avspärrade området måste avrättas. Forskarna som byggt viruset är skeptiska till den lösningen och påstår sig snart ha ett botemedel (”kanske det går genom att sammanföra den här molekylen med den här andra molekylen” är ett av de vetenskapliga resonemang som redovisas i filmen). Några av överlevarna inom avspärrningarna har alltså både zombies och militärer att kämpa mot för att överleva. Hur ska det gå?


Ska sanningen fram bryr jag mig faktiskt ganska lite om hur det går för dem. Ty Zombi 3 är långt ifrån någon av Fulcis tidigare zombiefilmer. Filmen andas nämligen snarare Mattei, som i mina ögon alltid varit en flera gånger sämre regissör än Fulci.


Det finns en hel del absurditeter i den här filmen. Eller vad sägs om att det bara tar ungefär en timme efter att ett hotell evakuerats för slingerväxterna att överta stället så att det ser ut som en gammal ruin. Eller varför inte ägna ett ögonblick åt det flygande (!?) zombiehuvudet. För att inte nämna att ett ofött zombiefoster klöser sig ur mammans mage med en hand i min morfars storleksordning.


Zombierna är annars också helt olika de från Zombi 2 (alltså Zombie Flesh-Eaters) där de ju var skapta av någon mystisk voodoopryl. Här är det det sedvanliga biologiska vapnet som hamnat i fel händer, eftersom alla händer är fel. De rykande(!), vätskande zombierna påminner mer om figurer från Nightmare City och har också en uppsjö av beteendemönster. De kan använda tillhyggen, hoppa som Bruce Lee i ena sekunden medan de i andra knappt kan röra sig framåt, de kan också prata lite enstavigt väsande och verkar, om de får välja, vilja skrämma folk innan de hoppar på dem.


Det finns några positiva saker med filmen också, tro det eller ej. Radioprataren Blueheart kommenterar historien ganska bra och drar paralleller till miljöförstöring och har en rätt fläskig utläggning om att detta är år noll. En stämningsfylld scen vid vattnet gör också sitt till och zombiefåglar är väl aldrig helt fel? Tyvärr räcker inte det särskilt långt vilket gör att jag rekommenderar alla som ska se den här filmen att ladda upp med sprit, snacks och ironiska kompisar.


På återseende

astarot

 
ANNONS
 
Fläskätaren

Fläskätaren

14 december 2007 17:34

"Här är det det sedvanliga biologiska vapnet som hamnat i fel händer, eftersom alla händer är fel." Lysande skrivet, som vanligt.

http://http;//botld.blogspot.com

 
Fredrik

Fredrik

16 december 2007 01:30

Oj, här får Fulci bloggens sämsta betyg. Det är nästan som när Frankensteins monster dödar Frankenstein. Coolt!

http://swegore.wordpress.com

 
Fläskätaren

Fläskätaren

16 december 2007 12:08

Fast, det är nog Bruno Mattei som får stå i skamvrån, inte Fulci. Men jag har samtidigt för mig att Fulcis bitar av filmen är de riktigt knasiga (så som det flygande huvudet).

http://botld.blogspot.com

 
Ingen bild

astarot

16 december 2007 12:15

Jo, faktiskt. Allt tråkigt med huvudkaraktärerna är ju undertecknade av Fulci. Det kan ju förklaras både med att han var sjuk och att han inte gillade historien, men det är ändå tragiskt att se Fulci förvandlas till en b-kopia av sig själv.

 
Fläskätaren

Fläskätaren

16 december 2007 20:02

...eller, en b-kopia av Mattei.

http://botld.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av astarot - 22 april 2013 10:00

  Tjoho! Vi som börjar tröttna på att bära med oss zombie-repellent eller tycker det är jobbigt att ha en zombie hemma för att att skörda odöd doft innan vi beger oss ut bland alla andra zombier på stan kommer nu den perfekta parfymen. ...

Av astarot - 18 april 2013 11:45

    Kärlek kan förändra oss. Jomen. Det kan också förstöra oss, men det är kanske för dystert? En av grejerna med zombiefilmen är ju att vi ska känna den där saknaden, skräcken för att förlora våra närmaste. Som Barbara i Night of the Living Dea...

Av astarot - 12 april 2013 09:09

  Så här är jag van att möta mörkret... Okej då. svamlar väl vidare* om moderna monsterfilmer då. Monstret är det som i mörkret stirrar tillbaka, något kusligt som vi annars kanske förtränger. Det monstruösa kan rasera det trygga som vi tagit...

Av astarot - 9 april 2013 12:09

    Med tanke på kommande premiären av zombiekärleksRomeo&Juliadramat    tänkte jag det är dags att värma upp (hehe) med ett gammalt mossigt zombieperspektiv*. Och med mossigt menar jag närapå helruttet gammalt, dvs vi som växte upp på 1980-ta...

Av astarot - 14 december 2012 11:04

  Om zombien är nutidens allra populäraste monster måste The Walking Dead vara nutidens allra bästa julklapp. Kulturgärningen Apart förlag gör genom att släppa serietidningen på svenska är dessutom något som måste uppmuntras i detta seriekarga lan...

Presentation

Omröstning

Är deaditerna i Evil Dead-filmerna zombier?
 Jajjemensan!
 Absolut inte alls! De är ju demoner för tusan!
 Nja... jag vet inte... vad tycker du?

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ zombiebloggen med Blogkeen
Följ zombiebloggen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se