Direktlänk till inlägg 19 december 2007

Scooby Doo på zombieön (1998)

Av astarot - 19 december 2007 09:55

När vi ändå är inne på barn så skanderade min treåriga dotter igår upprymt: jag vill se zombieön, jag vill se zombieön! Det hela handlade förstås om


Scooby Doo på zombieön

Av: Hiroshi Aoyama & Kazumi Fukushima, 1998

Betyg: 3


Scooby och gänget hör talas om ett äkta spökhus i Lousiana-träsken. De åker såklart dit så att Daphne kan göra inspelning till sin teveshow, men är av erfarenheten säkra på att alltihop ändå kommer att vara en bluff. Men för första gången kanske gänget snubblat över riktiga spöken och gastar. Ön vimlar nämligen av allt från piratspöken till zombier och varulvar.


Jag har aldrig varit med om en Scooby-historia där man inte bara drar ned en dragkedja i slutet för att visa att alltihop bara var på låtsas. Men här avslöjas inte ett enda fejkspöke, bara en mystisk voodoo-förbannelse och orättfärdigt dödade bybor. I träsken ligger de begravna och stiger upp som åkallade av högre makter som visar sig genom gröna blixtar. Speciellt förvirrande tycker i alla fall jag att det blir när det plötsligt uppenbarar sig att de dreglande zombierna bara ville varna våra kompisar för värre faror. Men, men, en zombie kan ju inte uttrycka sig med andra medel än anfall, antar jag...


Historien är jämra komplicerad för att vara ”barntillåten”, som det står på baksidan, och faktiskt ganska läskig. Det finns inga pauser för att slå hål på illusionen, eftersom det inte är en illusion. I en scen när de försöker dra av ”masken” rån en zombie får de istället hans huvud i händerna varav de skriker att det är på riktigt. Zombien sätter helt sonika tillbaka huvudet och grymtar sådär som bara en zombie kan. Sekvensen är ganska talande för hur de, som brukligt i Scoobys värld, skapa tvivel inför monster istället slår hål på deras skeptiska inställning. Inte konstigt då att stora delar av filmen verkar vara lånad från Robert Wise spektakulära spökhusrökare The Haunting.


I mina ögon är man för liten för att se Scooby Doo på zombieön när man är tre år, men som min dotter uppriktigt förklarar det: det är kul när det blir för läskigt. Kanske är det så och kanske faller inte äpplet så långt från trädet ändå ;-)


På återlevande

astarot

 
ANNONS
 
Fredrik

Fredrik

19 december 2007 10:18

Har hört från andra håll att det är "på rikigt" otroligt opedagogiskt av filmmakarna.

http://swegore.wordpress.com

 
Ingen bild

astarot

19 december 2007 11:27

Jo, nog är det opedagogiskt allt - om ens barn är rädd för monster och vill ha den eviga försäkran att de inte finns ska de INTE se Scooby Doo på zombieön. Tycker man däremot att monster mest bara är lite läskigt skoj kan man med fördel se den :-)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av astarot - 22 april 2013 10:00

  Tjoho! Vi som börjar tröttna på att bära med oss zombie-repellent eller tycker det är jobbigt att ha en zombie hemma för att att skörda odöd doft innan vi beger oss ut bland alla andra zombier på stan kommer nu den perfekta parfymen. ...

Av astarot - 18 april 2013 11:45

    Kärlek kan förändra oss. Jomen. Det kan också förstöra oss, men det är kanske för dystert? En av grejerna med zombiefilmen är ju att vi ska känna den där saknaden, skräcken för att förlora våra närmaste. Som Barbara i Night of the Living Dea...

Av astarot - 12 april 2013 09:09

  Så här är jag van att möta mörkret... Okej då. svamlar väl vidare* om moderna monsterfilmer då. Monstret är det som i mörkret stirrar tillbaka, något kusligt som vi annars kanske förtränger. Det monstruösa kan rasera det trygga som vi tagit...

Av astarot - 9 april 2013 12:09

    Med tanke på kommande premiären av zombiekärleksRomeo&Juliadramat    tänkte jag det är dags att värma upp (hehe) med ett gammalt mossigt zombieperspektiv*. Och med mossigt menar jag närapå helruttet gammalt, dvs vi som växte upp på 1980-ta...

Av astarot - 14 december 2012 11:04

  Om zombien är nutidens allra populäraste monster måste The Walking Dead vara nutidens allra bästa julklapp. Kulturgärningen Apart förlag gör genom att släppa serietidningen på svenska är dessutom något som måste uppmuntras i detta seriekarga lan...

Presentation

Omröstning

Är deaditerna i Evil Dead-filmerna zombier?
 Jajjemensan!
 Absolut inte alls! De är ju demoner för tusan!
 Nja... jag vet inte... vad tycker du?

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ zombiebloggen med Blogkeen
Följ zombiebloggen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se