Alla inlägg under december 2007

Av astarot - 9 december 2007 19:54

Förvirrande och blodigt är egentligen de enda ord som behövs för att beskriva Fulcis andra zombiefilm, men det vore kanske för kortfattat även för


City of the Living Dead

Regi: Lucio Fulci, 1980

Medverkande: Katherine MacColl, Christopher George Carlo DeMejo m.fl

Betyg: 2


En präst irrar till synes förtvivlad på en kyrkogård i den lilla staden Dunwich. När han hänger sig i ett träd träder en uråldrig förbannelse i kraft och öppnar helvetets portar. Hela denna procedur bevittnar mediet Mary på en seans långt därifrån och hon avlider av skräck – trodde de ja, tills en journalist lyckas rädda henne från att bli levande begravd. Eller åtminstone lyckas rädda henne trots att han idiotiskt nog hugger en hacka rakt genom kistan ett flertal gånger. Tillsammans åker de sedan till Dunwich för att, innan allhelgona, bryta förbannelsen. Hur ska de klara sig mot de levande döda?


De levande döda är i den här tappningen någon form av spöken. De har nämligen, trots att de utan tvekan mestadels är kroppsliga, förmågan att teleportera sig och döda folk med tankekraft. Det senare använder de med yttersta effekt när en kvinna tas av daga genom att förmås spy ut sina inälvor i en ingående scen (se bilden ovan). I andra stunder verkar zombierna vara bundna av jordiska lagar när de traskar sådär långsamt som vi är vana att se dem medan de i nästa stund superhjältehoppar på sina offer. Sen dör de inte som folk heller. En zombie dör av ett järnrör i magen medan andra brinner upp när den odöda prästen besegras.


Som om det inte vore nog med odöda, telepatiska mordgalningar verkar världen ha vänts på ända när en likmasksstorm plötsligt sveper in i ett rum och över våra hjältar. Fulci har sagt i en intervju att skådisarna hade svårt att ha de där tusentals maskarna på kroppen. Inte så konstigt – det ser på riktigt råläbbigt ut och det är riktigt smockfult med maggots, det vill jag lova.


Jag blir inte klok på den här filmen. Vissa stunder är mörkt stämningsfulla för att plötsligt brytas av taffliga effekter medan påföljande scen uppvisar brutalt äckliga och synnerligen välgjorda sådana. Kanske hade filmen tjänat på att ha en tydligare historia istället för den här ursäkten till ramverk för att få filma våld. Inget fel med det egentligen, men visst hade det varit tusan så stämningsfullt att ta del av mer mytologi kring till exempel Book of Enoch? Det tycker i alla fall jag. Å andra sidan är det ju bara att kolla på The Beyond för att få det lystmätet, även om stringens kanske inte riktigt är honnörsordet där heller.


På återupplevelse

astarotANNONS
Av astarot - 6 december 2007 09:55

Ursäkta mig då att jag inte alltid har tid att uppdatera överallt, hela tiden.... Det är sjukt mycket just nu, men jag har inte glömt bort er.


Det finns många Lego-zombie-filmer därute. Den ena kortare än den andra medan den tredje är sämre än den fjärde. En av de som jag gillar bäst (eftersom den flörtar rejält med stumfilmsformatet) är All of the Dead. Historien är enkel, om än något invecklad. Ett par legoarkeologer lyckas öppna en grav i Egypten och släpper därigenom lös de legodöda att vandra på jorden.  Här börjar åtminstone jag bli förvirrad eftersom det verkar ha snöat i Egypten - kan detta vara en grym framtidsskildring med den nya istiden i fokus?


Det blir hursomhelst en massa blodiga strider mellan legozombies och legomänniskor. Plötsligt dyker Legojason (eller i mitt tycke Legoleatherface) upp och styckar lite grann medan Legopinhead också verkar ha ett eller annat finger med i leken.


Filmen är snyggt genomförd, om än på tok för ofta ofokuserat fotad, med en del rätt fräcka animeringar. Eftersom jag är något av en stumfilmsfantast ter sig formatet för mig oerhört underhållande. Eller vad tycker du? Kanske borde vi också ta fram våra gamla super8-kameror och stop-motion-animera oss genom livet?


på återupplevelse

astarot 

ANNONS
Av astarot - 1 december 2007 12:45

Sedärja. Advent nalkas och här kommer värsta julklappstipset till alla zomieälskare eller seriefantaster där ute (del tre kommer snart). De häringa inbundna volymerna är dessutom riktigt snygga också!


The Walking Dead Book Two

Av: Robert Kirkman, Charlie Adlard, Cliff Rathburn, Russ Wooton

Betyg: 4


Den andra samlingsvolymen av evighetszombiesåpan börjar precis där den första slutar; alltså när överlevnadsgänget kommer till fängelset de tänkt sig göra till ett fort. Agrarsamhället del 2 – here we come! Det kryllar såklart av zombies i det gamla fängelset men de försöker systematiskt att rensa området – och ”de” betyder i det här fallet fortfarande männen medan kvinnorna till största delen passar barn.


Förutom själva zombiestoryn börjar det hetta till rejält i den här volymen. De hittar fångar som överlevt i matsalen och snart börjar någon mörda små barn, den psykiska pressen tär på de flesta vilket leder till förhastade beslut och osämja, folk vill ta livet av sig medan kärlek och svartsjuka tar ut sin rätt.


Inne i fängelset har hela historien än mer utvecklats till ett Melrose Place mitt i sjudande zombieapokalyps. Och därmed är det också jävligt bra. Såpoperor är ofta schysst underhållning för stunden (bara man orkat fastna i det) och blandat med den typ av stress och spänning en zombieepedemi innebär blir det helt enkelt super!


Det finns förstås fortfarande skavanker men de skaver mycket mindre obekvämt (kan det vara så att jag orkat fastna i berättelsen och för karaktärerna månne?) och vissa scener är rentav geniala. Som när Michonne uppenbarar sig som en slags zombieharmaggedons Django eller när Ricks moraliska fasad rämnar. Men främst blir alltihopa så jämra effektivt eftersom berättelsen uppvisar hur vi människor aldrig lyckas förändra oss oavsett vilka fasor eller vilka hot vi tvingas leva under vilket blir en ganska bra skildring av hur vi lever våra strutsliv under till exempel klimathotet. Det är samma småaktiga krig, samma girighet, samma sandlådebråk om vems Gud som är bäst och samma begär efter onödiga prylar som ska göra oss hela. Samtidigt rämnar världen omkring oss...


på överlevande

astarot


Presentation

Omröstning

Är deaditerna i Evil Dead-filmerna zombier?
 Jajjemensan!
 Absolut inte alls! De är ju demoner för tusan!
 Nja... jag vet inte... vad tycker du?

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2007 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ zombiebloggen med Blogkeen
Följ zombiebloggen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se