Direktlänk till inlägg 31 januari 2008

Zeder (1983)

Av astarot - 31 januari 2008 12:10

Den har kallats psykedelisk, filosofisk, ja till och med avantgardistisk. Kan den säkert vara också men främst tror jag bara att inspiration och idéer sinade för


Zeder

Regi: Pupi Avati

Medverkande: Gabriele Lavia, Anne Canovas, Cesare Barbetti m.fl

Betyg: 2


Zeder är en film som, för mig, har mytiska proportioner, eller den hade i alla fall det. Jag visste att den existerade och tyckte att Avatis Anguish var ett smärre mästerverk. Ändå fick jag aldrig för mig att jaga reda på den förrän jag beslutade att visa den på skräckfilmsfestivalen Blodröd i Umeå.


Sagt och gjort blev första gången jag såg Zeder en 35mm bioupplevelse. Upplagt för stordåd med andra ord. Och visst börjar Zeder lovande med en före-detta-prästs mystiska död, en självpåtagen deckare och något så fränt som K-zoner. Det sistnämnda är benämningen på platser som finns spridda runt jorden där de naturliga lagarna är satta ur spel. Där är nämligen de döda inte riktigt döda.


Det där skickar fortfarande rysningar uppför ryggraden och i själen kliar det av begär att se om Zeder igen. Kolla in trailern här nere till exempel. Men det blir alltid likadant. Filmen är tusan så välgjord och välspelad men ballar ur fullständigt på slutet eftersom INGENTING får några egentliga förklaringar. Avantgardistiskt så det förslår kanske och möjligen ser jag inte träden för all skog. Men jag gillar förvirrade filmer som slår an känslomässiga strängar snarare än logiska (Lost Highway, Den andalusiska hunden) och tror mig kunna skilja på medveten mystik och tafflighet. Ty filmen mynnar till slut ut i....ingenting alls eftersom Avati förmodligen inte såg någon annan utväg för den intrig han skapat. (Jag måste fan se om Zeder igen...)


Zombier finns det i filmen på en del effektiva sätt, om än sparsmakat. Till exempel scenen när två händer spränger fram ur jorden för att strypa någon till döds eller som tvekande skuggor. Men med K-zon-upplägget räcker inte några ynka effektiva scener till för att tillfredsställa ens mig.


Jag ogillar av hävd och bakåtsträvande nostalgi nyinspelningar men Zeder ser jag gärna någon ung uppstickande hollywoodregissör lansera för feta producenter i dagens zombievåg. Erkänn att du längtar järnet efter K-zoner!


på återupplevelse!

astarot

 
ANNONS
 
Gustav

Gustav

31 januari 2008 12:35

"Pappa förvirradfilm" (aka Fulci) var ju rätt bra på att trassla till storyn... och på nåt sätt så godkände jag åtminstonde det.. så jag skulle nog inte reflektera över att det är något konstigt med den här.. eller?

http://www.germann.se

 
Ingen bild

astarot

31 januari 2008 12:39

Jo, det skulle du nog. Fulci var ju nämligen mer intresserad av goret än storyn. Här är det storyn framför goret som är själva grejen. Och Fulcis filmer kan man ju se för actionen, här finns det ingen (nästan)

 
Gustav

Gustav

31 januari 2008 12:49

okej jag ger mig... men det är iaf halva grejer med Fulci att hans filmer inte är helt vattentäta... skulle inte va kul å se en perfekt Fulci film... eller också skulle det det, men då skulle alla andra av hans filmer kännas konstiga. :D

http://www.germann.se

 
Allamagoosalum

Allamagoosalum

1 februari 2008 12:08

Den här filmen har jag missat helt och hållet... varför? Som vanligt astarot en fantastisk läsning. Tack för det!

http://allamagoosalum.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av astarot - 22 april 2013 10:00

  Tjoho! Vi som börjar tröttna på att bära med oss zombie-repellent eller tycker det är jobbigt att ha en zombie hemma för att att skörda odöd doft innan vi beger oss ut bland alla andra zombier på stan kommer nu den perfekta parfymen. ...

Av astarot - 18 april 2013 11:45

    Kärlek kan förändra oss. Jomen. Det kan också förstöra oss, men det är kanske för dystert? En av grejerna med zombiefilmen är ju att vi ska känna den där saknaden, skräcken för att förlora våra närmaste. Som Barbara i Night of the Living Dea...

Av astarot - 12 april 2013 09:09

  Så här är jag van att möta mörkret... Okej då. svamlar väl vidare* om moderna monsterfilmer då. Monstret är det som i mörkret stirrar tillbaka, något kusligt som vi annars kanske förtränger. Det monstruösa kan rasera det trygga som vi tagit...

Av astarot - 9 april 2013 12:09

    Med tanke på kommande premiären av zombiekärleksRomeo&Juliadramat    tänkte jag det är dags att värma upp (hehe) med ett gammalt mossigt zombieperspektiv*. Och med mossigt menar jag närapå helruttet gammalt, dvs vi som växte upp på 1980-ta...

Av astarot - 14 december 2012 11:04

  Om zombien är nutidens allra populäraste monster måste The Walking Dead vara nutidens allra bästa julklapp. Kulturgärningen Apart förlag gör genom att släppa serietidningen på svenska är dessutom något som måste uppmuntras i detta seriekarga lan...

Presentation

Omröstning

Är deaditerna i Evil Dead-filmerna zombier?
 Jajjemensan!
 Absolut inte alls! De är ju demoner för tusan!
 Nja... jag vet inte... vad tycker du?

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14 15
16
17 18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Januari 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ zombiebloggen med Blogkeen
Följ zombiebloggen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se