Direktlänk till inlägg 26 mars 2008

Marvel Zombies

Av astarot - 26 mars 2008 08:19

Vill du läsa Marvel Zombies utan att veta vad som ska hända bör du nog inte läsa den här recensionen. Varning för visst avslöjande av innehållet utfärdas således!


Marvel Zombies

Text: Robert Kirkman, 2006

Illustrerad av: Sean Phillips, June Chung, Arthur Suydam.Alltså, jag är uppväxt på lika delar marvelhjältar, smöröga, köttåpotatis och skräckhistorier. När man kombinerar minst två av dem blir resultatet alltsomoftast strålande. Tänk er själva: köttåpotatis + Dr. Butcher M.D eller smöröga + The Punisher (ja med Dolph såklart). Det kan ju inte bli annat än = hypermys.


Så när man kombinerar marvelhjältar och skräckhistorier vilket summeras zombie-spindelmannen, zombie-järven och zombie-gamen i Marvel Zombies borde det sitta som skinnet på en korv. Men det gör det inte riktigt. Tanken är helt okej – hur skulle Marveluniversum se ut om alla i det var zombier? Vad skulle hända? Ja, det skulle förstås bli en massa grisande, eftersom även superhjältar med zombiehunger vill och måste äta människokött, och det blir det också. Eller, det blir nästan BARA en massa grisande.


Kirkman kan ju sin zombiedramaturgi, vilket han bevisar om och om igen i The Walking Dead, och att tillämpa det på en marvelhistoria med zombier i huvudrollen är inte lätt. Utifrån dessa förutsättningar har han lyckats bra. Alla kan prata – ja t.o.m Hulken – tänka och välja att samarbeta, men i valet mellan mänskligt kött och emotionella band vinner alltid hungern. Det betyder att till exempel Spindelmannen ruttnar med samvetskval för att han käkat upp faster May och Mary Jane. Att de dessutom är mer intelligenta när de just ätit och förlorar mer och mer av sin ”mänsklighet” när de hungrar ger historien schyssta dimensioner.


Tyvärr tycker jag att alltför mycket schabblas bort i Kirkmans iver att övergrisa sig själv. Om nu super”hjälte”zombier ska vara som sina levande jag, bortsett från hungern, hade jag velat att de också var mer lika sig själva. Men som sagt, krutet ligger inte i karaktärsutveckling precis. Sen är det ju faktiskt helt befängt att ett gäng zombier skulle kunna besegra Silversurfaren och Galactus!!


Det här serieäventyret får ett helt okej medelbetyg, men det är fan knappt. Den retar nämligen både mina zombie- och superhjälte-konservativa drag för mycket. Dessutom är det inte bara historien som känns utstuderad – Phillips må vara väldigt duktig på att teckna men överfyller serien med lysande tänder och ögon. Nog för att det är fränt men det blir tjatigt förutsägbart i längden. Kirkmans förord är det bästa med hela boken faktiskt.


På återlevande!

astarot

 
ANNONS
 
Gustav

Gustav

26 mars 2008 10:07

Tack så mycket för att du avslöjade delar ur handlingen, det ska jag komma ihåg!
Men det var en ack så bra recension... Som vanligt! :D

http://www.germann.se

 
Ingen bild

astarot

26 mars 2008 11:23

Jamen, du blev ju varnad.... typiskt dig att inte lyssna!

tack för berömmet, det värmer i ensamheten...

 
Gustav

Gustav

26 mars 2008 12:31

HAhaha varsego´... nöjet är på min sida!

http://www.germann.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av astarot - 22 april 2013 10:00

  Tjoho! Vi som börjar tröttna på att bära med oss zombie-repellent eller tycker det är jobbigt att ha en zombie hemma för att att skörda odöd doft innan vi beger oss ut bland alla andra zombier på stan kommer nu den perfekta parfymen. ...

Av astarot - 18 april 2013 11:45

    Kärlek kan förändra oss. Jomen. Det kan också förstöra oss, men det är kanske för dystert? En av grejerna med zombiefilmen är ju att vi ska känna den där saknaden, skräcken för att förlora våra närmaste. Som Barbara i Night of the Living Dea...

Av astarot - 12 april 2013 09:09

  Så här är jag van att möta mörkret... Okej då. svamlar väl vidare* om moderna monsterfilmer då. Monstret är det som i mörkret stirrar tillbaka, något kusligt som vi annars kanske förtränger. Det monstruösa kan rasera det trygga som vi tagit...

Av astarot - 9 april 2013 12:09

    Med tanke på kommande premiären av zombiekärleksRomeo&Juliadramat    tänkte jag det är dags att värma upp (hehe) med ett gammalt mossigt zombieperspektiv*. Och med mossigt menar jag närapå helruttet gammalt, dvs vi som växte upp på 1980-ta...

Av astarot - 14 december 2012 11:04

  Om zombien är nutidens allra populäraste monster måste The Walking Dead vara nutidens allra bästa julklapp. Kulturgärningen Apart förlag gör genom att släppa serietidningen på svenska är dessutom något som måste uppmuntras i detta seriekarga lan...

Presentation

Omröstning

Är deaditerna i Evil Dead-filmerna zombier?
 Jajjemensan!
 Absolut inte alls! De är ju demoner för tusan!
 Nja... jag vet inte... vad tycker du?

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ zombiebloggen med Blogkeen
Följ zombiebloggen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se