Alla inlägg under mars 2008

Av astarot - 10 mars 2008 08:44

Ja, när jag var på den legendariska sista spelningen med God Among Insects passade jag såklart på att köpa en t-tröja och en skiva i ett paketpris. Tur var väl det eftersom tröjan är snygg och skivan bra.


World Wide Death radas den ena hitten framför den andra upp på ett ruttnande smultronstrå. Chainsawed Christians som är vad den heter, Upprising of the Rotten där stämningen sätts i ett episkt odött drama och såklart den zombietitulerade Uhr-Nazuur som på nåt sätt påminner om Harmageddon.


Zombiedödsbandet levererar en helgjuten skiva där Emperor Caligulas growlande och Tobben Gustafssons trumvirvlande utmärker sig speciellt. Jag har sagt det förr och säger det igen: Caligula är en jävel på att sjunga döds - lyssna själva på primalskriket i A Gush of Blood här!

Inte för att övriga medlemmar skulle vara sämre på något sätt - God Among Insects var ett helgjutet band och det enda jag kanske kan tycka är trist är att texterna var för knapphändiga för min smak. Lita på att GAI kommer att dyka upp på bloggen fler gånger, inte minst med andra albumet Zombienomicon.


på återliv!

astarot

ANNONS
Av astarot - 7 mars 2008 10:39

Kommer ni ihåg Leprechaun in the Hood? Nä, inte jag heller tack och lov, men nu är det dags för zombien att inta samma territorium i


Gangs of the Dead

Regi: Duane Stinnett, 2006

Medverkande: Reggie Bannister, Enrique Almedia, Christine Conradt m.flSamtidigt som värsta knarktillslaget ska ta sin plats landar en meteroit mitt bland stadens hemlösa. Den bär med sig något från yttre rymden och snart reser sig de som går med trasiga skor upp från döden. Precis när snuten ska storma brottscenen inne på ett övergivet gammal lager når de första omlevarna platsen. Snart inser de rivaliserande gängen och några spanare att de måste samsas om platsen. Lättare sagt än gjort det då svarta, latinos och snutar inte precis drar jämnt med varandra. Kan de enas mot det odöda hotet utanför dörrarna?


Självklart inte, kan jag genast svara på den frågan utan att avslöja något väsentligt för historien. Dynamiken inom gruppen är nämligen inte uppyggd så att det ens skulle vara möjligt, och jag tycker att det passar genren perfekt. Det blir som ett slags förstärkning av motsättningarna i till exempel Night of the Living Dead, ja utan den dramatiken då. I Gangs of the Dead blir det tydligt hur små petitesser som hudfärg, ära eller gamla gängbildningar inte åsidosätts för ett gemensamt hot utifrån. Det kanske är lite väl cyniskt men visst verkar det som att människor i stora drag fungerar så. Det är väl bara att kolla på hur vi reagerar mot miljöhotet, någorlunda överens om att det finns men inte på långa vägar om hur det ska lösas. Förhoppningsvid överbevisar verkligheten fiktionen...


Jag är mycket positivt överraskad över effekterna i filmen där de till och med lyckas göra övertygande dataeld(!) och meteroiterna är mer trovärdiga än mycket datatjafs vi ser i filmer som inte släpps direkt på video. Zombierna i Gangs of the Dead är också ganska schyssta, långsamma varelser. Den enda fråga jag ställer mig är varför de dreglar grönt – fast det beror kanske på att de är gröna? Apropå det lyckas filmen faktisk peka på hela filmens problematik med ett enda skämt. En av de svarta killarna ska distrahera zombierna på ett tak varifrån han skriker: ”Vi måste hålla ihop ni och jag, vi är ju minoriteter allihopa. Jag är svart och ni är gröna”. Men som filmen vill påvisa, spelar det ganska liten roll.


På återuppvaknande!

astarot

ANNONS
Av astarot - 5 mars 2008 09:42

Nu får ni passa er!

På bokrean lyckades jag nämligen snubbla över ett koplett voodoo-kit och ska man tro skaparen av kittet så var det genom voodoo det hela skedde. I medföljande Voodoohandbook står det klart och tydligt att det var så det gick till.


I lådan medföljer en docka med en god och en ond sida, ett gäng nålar och den där bruksanvisningen. Själva prylen i sig är ganska rolig och lyckas man bara sno rätt personloga artefakter från den man vill utöva lite voodoo på så är det bara att sticka nålen i onda saker som "bad hair day", "visit from in-laws" och "trip to the dentist" eller mer välgörande som "inner peace" och "nobel prize" (så nu vet man hur det går till att vinna det också).


Även om jag är något prylgalen är faktiskt manualen det roligaste. Den är väldigt personligt skriven, nästan som att man pratar med författaren Voodoo Lou. (Ungefär på samma sätt som hur vår käre vän Allamagoosalum skriver recensioner på Ocensurerat.)

Handboken innehåller små anekdoter, som antagligen inte är sanna, och en hel del drifter med allt mellan djävulen och gud, fritt översatt:


I hemlighet hölls i alla fall voodooritualer. Getter offrades, Blod hälldes över deltagarna och alla hade en trevlig stund. Allt det här kanske inte låter helt normalt. Men tänk er hur slavarna reagerade på saker som transubstantiation. Vin som förvandlas till blod? Bröd till kött? Erkänn att katoliker inte låter särskilt normala heller.


Inte minst skojiga är avsnitten om zombier där vi får en kort sammanfattning som mest handlar om ett avsnitt av teveserien Gilligans Island(!) samt en definition av zombien som en något mer karismatisk Al Gore(?).


Ja, det var väl det bästa på årets bokrea...

på återvändande!

astarot


Av astarot - 3 mars 2008 08:37


Zombie Holocaust

Regi: Marino Girolami, 1980

Medverkande: Ian McCulloch, Alexandra Delli Colli, Peter O'Neal m.flDet hela börjar i New York där folk stjäl kroppsdelar från ett sjukhus. Det gör de två läkarna Peter och Lori förskräckta och de har således djupa samtal om människans beskaffenhet:
- Tänka sig att sånt händer här i New York. Det här beteendet hör inte

hemma i ett modernt samhälle, det här är snarare ett verk av vildar.

- Tror du verkligen att vi skiljer oss så mycket från vildar?

- Hmm, jag vet inte. Jag vet sannerligen inte...


Nåja, efter detta filosoferande kommer de snart en kannibalistisk sekt på spåren och Lori, som också är antropolog, måste åka till den primitiva ön Keto för att hitta ursprunget till dessa hemska dåd. Där träffar de den komplett galna vetenskapsmannen Dr. Obero som brutalt opererar fram odödlighet, ja vill han i alla fall.
- Jag blev störd av patientens skrikande. Avlägsnade därför

stämbanden...(!!) Rätt så empatisk med andra ord.


Som sig bör blir såklart Lori kidnappad av människoätande vildar som, som sig också bör, utför konstiga ritualer där hon måste vara naken, bli kroppsmålad som en hippie och fastsatt på en slags offerskiva. Som tur är upptäcker de strax att hon är snygg och således snarare borde bli hyllad än knivad. Den intellektuellt bevandrade Lori klarar sig alltså enbart på sitt utseende. Typiskt exploitationfilmer, men vänta! Så där är det ju i all film och kanske Hollywoodsk sådan i synnerhet...(fast lite mer i smyg).


Zombie Holocaust, eller Dr. Butcher M.D (Medical Deviate!!!) som är den titel jag mest känner den vid, är en ganska rörig och grisig historia. Kannibalslafsandet och inälvsjonglerandet äro legio. I mitt minne var den såklart värre än vad den egentligen är och av all cynism gick nog det mesta mig förbi som fjortonåring. För jädrar vad överlägset vita alla är och otroligt inkörda på att serva sig själv först. Självklart påpekar alla det också i filmen för att göra allt lite mer okej. Men det här är exotisering på högsta nivå med postkoloniala perspektiv som en röd tråd genom filmen.


Vid sidan av allt det är ju det här en djungelrökare av klassiska mått. Och så ser man tydligt vilka som vinner mellan kannibaler å zombier, om man någonsin var intresserad av just den celebrity deathmatchen. Kannibalerna överger till och med ett ögonmellis av rädsla för stapplande zombier med lera i ansiktet. Kannibaler är fega...


På omlevande!

astarot


ps. kolla den här trailern som, på samma sätt som postern däruppe, inte på något sätt överensstämmer med vad filmen handlar om.... galet kul.

Presentation

Omröstning

Är deaditerna i Evil Dead-filmerna zombier?
 Jajjemensan!
 Absolut inte alls! De är ju demoner för tusan!
 Nja... jag vet inte... vad tycker du?

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ zombiebloggen med Blogkeen
Följ zombiebloggen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se