Direktlänk till inlägg 11 april 2008

[REC] (2007)

Av astarot - 11 april 2008 09:24

Spanska skräckfilmer på våra biografer, var ska detta sluta? Premiär idag:

[REC]

Regi: Jaume Balagueró & Paco Plaza

Medverkande: Manuela Velasco, Ferran Terraza, Vicente Gil m.flRegissören Jaume Balagueró är kanske mest känd för skräckthrillern Från andra sidan med Calista Flockhart, som också den gick på bio i Sverige. Det var en hyfsad spökfilm men [REC] är betydligt bättre och definitivt mycket läskigare. Balagueró kan det där med klaustrofobi.


En kameraman och en tevereporter ska följa med brandkåren en helt vanlig natt i en spansk småstad. En helt vanlig rutinutryckning till ett hyreshus förvandlas snart till värsta panikscenariot. En äldre kvinna börjar äta på brandchefen och snart kläs hela huset in i plast av smittskyddsenheter. De vägrar släppa ut någon ur huset. Teve-teamet tar det som sin uppgift att filma vad som händer. Det är den filmen vi får se. Som ni alla säkert fattar sprider sig snart smittan blixtsnabbt genom hyreshuset. Alla bitna dör och återvänder som mordiska galningar, eller ja, zombier.


[REC] är som en slags pastisch på realityserier som Cops och har alltså en medföljande skakig kamera som enda filmverktyget. Sådant kan tyckas onödigt i vissa fall men här ökar det bara upplevelsen av närhet och äkthet. Ett slags grepp som tycks bli allt vanligare inom zombiegenren, inte minst med Romeros kommande Diary of the Dead. Trots det leker filmskaparna med filmmediet med till exempel en spolningssekvens som för att tala om att det ändå bara är en film.


Enkom det otroligt nervpirrande slutet när förklaringarna kommer gör filmen värd sitt betyg. Det är omskakande utan att vara utstuderat a la M. Night Shyamalan. Det här slutet, och filmen, tål nämligen att ses om och om igen.


Så kom igen nu allihopa. Ta ett gäng åksjuketabletter och vallfärda till biograferna, för när spanska lågbudgetskräckisar går upp på bio måste det stödjas på alla sätt! Varav biobiljetten är det bästa sättet.


På återlevnad!

astarot


ps. Kolla hur publiken reagerade på slutet av filmen när den visades på Sitges filmfestival, rätt smart trailer:

 
ANNONS
 
Gustav

Gustav

14 april 2008 12:10

Nån som vill gå på bio med mig???

http://www.germann.se

 
Anders

Anders

16 april 2008 15:57

kanonbra film, och ujujuj vad läskigt det va mot slutet!!

http://brm.blogg.se

 
Ingen bild

astarot

24 april 2008 16:43

Visst är den bra och är det verkligen ingen som vill gå på bio med Gustav?

 
Gustav

Gustav

10 augusti 2008 23:02

Jag spenderade kvällen (igår) med att se denna fantastiskt underbara film (jag vet att många kommer att tänka... men det var ju dampzombies hur kan han då säga att den var både fantastisk och underbar?!) Jo, det kan jag för det jag är jag och det kan ni inte göra nåt åt!
Hur som... riktigt jävla kool film!
Tack för tipset!

http://www.germann.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av astarot - 22 april 2013 10:00

  Tjoho! Vi som börjar tröttna på att bära med oss zombie-repellent eller tycker det är jobbigt att ha en zombie hemma för att att skörda odöd doft innan vi beger oss ut bland alla andra zombier på stan kommer nu den perfekta parfymen. ...

Av astarot - 18 april 2013 11:45

    Kärlek kan förändra oss. Jomen. Det kan också förstöra oss, men det är kanske för dystert? En av grejerna med zombiefilmen är ju att vi ska känna den där saknaden, skräcken för att förlora våra närmaste. Som Barbara i Night of the Living Dea...

Av astarot - 12 april 2013 09:09

  Så här är jag van att möta mörkret... Okej då. svamlar väl vidare* om moderna monsterfilmer då. Monstret är det som i mörkret stirrar tillbaka, något kusligt som vi annars kanske förtränger. Det monstruösa kan rasera det trygga som vi tagit...

Av astarot - 9 april 2013 12:09

    Med tanke på kommande premiären av zombiekärleksRomeo&Juliadramat    tänkte jag det är dags att värma upp (hehe) med ett gammalt mossigt zombieperspektiv*. Och med mossigt menar jag närapå helruttet gammalt, dvs vi som växte upp på 1980-ta...

Av astarot - 14 december 2012 11:04

  Om zombien är nutidens allra populäraste monster måste The Walking Dead vara nutidens allra bästa julklapp. Kulturgärningen Apart förlag gör genom att släppa serietidningen på svenska är dessutom något som måste uppmuntras i detta seriekarga lan...

Presentation

Omröstning

Är deaditerna i Evil Dead-filmerna zombier?
 Jajjemensan!
 Absolut inte alls! De är ju demoner för tusan!
 Nja... jag vet inte... vad tycker du?

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29 30
<<< April 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ zombiebloggen med Blogkeen
Följ zombiebloggen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se