Direktlänk till inlägg 17 april 2008

Svensk zombiegrammatik

Av astarot - 17 april 2008 08:29

Hej och hå!

Inte för att vara herr petnoga eller mr. besserwisser men med anledning av en viss utbredning av desinformation i det svenska samhället kan jag inte hålla min tunga. Du och Fredrik Lindström kanske tycker att det är okej, och gudarna ska veta att även jag slarvar i frågan. Men viss ordning borde väl ändå råda, i alla fall i ett public service-producerat program, där vi skulle lära oss saker, ty i zombiespecialet igår uttalades den svenska pluraländelsen på "zombie" inte rätt en enda gång (tror jag, jag kan ha missat nån).


Jag frågade en språkvetare för flera år sedan när jag höll i en kurs om skräckfilm om hur ordet "zombie" böjdes och såhär låter det enligt SAOL:


"Att när det gäller böjning råder det enighet om att där så är möjligt anpassa engelska ord efter svenska böjningsmönster. Det viktigaste exemplet är pluralböjningen där vi i svenskan - till skillnad från tyskan - inte skapar en särskild deklination för lånord med plural-s. Då återstår att anpassa alla lånord från engelskan till svenska böjningsmönster, viktigast -ar och oförändrad plural."


Därmed heter det på korrekt svenska inte "zombies" eller ens det ytterst söta "zombiesarna" utan "zombier" och "zombierna".


Förvisso får man fuska i enstaka fall men till och med i Remo och zombie-armén från 1982 används den korrekta formen, och då borde ju, redan då, sista ordet vara sagt...


På ytterst nogsam omlevnad!

astarot

 
ANNONS
 
Gustav

Gustav

17 april 2008 09:11

HAhaha ja du är ju inte petnoga alls... herr Messerscmidt! :D

http://www.germann.se

 
Fredrik

Fredrik

17 april 2008 10:43

Haha, äntligen nån som bringar klarhet i detta. Jag har länge levt i okunskap och inser nu hur pinsamt mina 'zombies' och 'zombiesar' ter sig. Hädanefter blir det korrekt språkbruk från min sida. Fast jag gillar att skriva 'oxå' :D

http://swegore.wordpress.com

 
Allamagoosalum

Allamagoosalum

17 april 2008 21:02

Ja det avgjorde ju saken! Jag kommer aldrig mer att våga blogga om en zombiefilm :D

http://allamagoosalum.blogg.se

 
Gustav

Gustav

18 april 2008 09:11

Jag kommer aldrig att våga se en zombiesarnafilm igen...

http://www.germann.se

 
Ingen bild

astarot

18 april 2008 09:51

Men...men... det var ju inte så jag menade...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av astarot - 22 april 2013 10:00

  Tjoho! Vi som börjar tröttna på att bära med oss zombie-repellent eller tycker det är jobbigt att ha en zombie hemma för att att skörda odöd doft innan vi beger oss ut bland alla andra zombier på stan kommer nu den perfekta parfymen. ...

Av astarot - 18 april 2013 11:45

    Kärlek kan förändra oss. Jomen. Det kan också förstöra oss, men det är kanske för dystert? En av grejerna med zombiefilmen är ju att vi ska känna den där saknaden, skräcken för att förlora våra närmaste. Som Barbara i Night of the Living Dea...

Av astarot - 12 april 2013 09:09

  Så här är jag van att möta mörkret... Okej då. svamlar väl vidare* om moderna monsterfilmer då. Monstret är det som i mörkret stirrar tillbaka, något kusligt som vi annars kanske förtränger. Det monstruösa kan rasera det trygga som vi tagit...

Av astarot - 9 april 2013 12:09

    Med tanke på kommande premiären av zombiekärleksRomeo&Juliadramat    tänkte jag det är dags att värma upp (hehe) med ett gammalt mossigt zombieperspektiv*. Och med mossigt menar jag närapå helruttet gammalt, dvs vi som växte upp på 1980-ta...

Av astarot - 14 december 2012 11:04

  Om zombien är nutidens allra populäraste monster måste The Walking Dead vara nutidens allra bästa julklapp. Kulturgärningen Apart förlag gör genom att släppa serietidningen på svenska är dessutom något som måste uppmuntras i detta seriekarga lan...

Presentation

Omröstning

Är deaditerna i Evil Dead-filmerna zombier?
 Jajjemensan!
 Absolut inte alls! De är ju demoner för tusan!
 Nja... jag vet inte... vad tycker du?

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29 30
<<< April 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ zombiebloggen med Blogkeen
Följ zombiebloggen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se