Direktlänk till inlägg 18 april 2008

Zombie 4: After Death (1988)

Av astarot - 18 april 2008 13:57

Lågbudgetfilm är inget ovanligt på zombiebloggen, inte heller från Italien med usel dubbning.


Zombie 4: After Death

Regi: Claudio Fragasso, 1988

Medverkande: Jeff Stryker, Candice Daly, Massimo Vanni m.fl


På en avlägsen ö samlas ett gäng forskare för att snickra ihop botemedel mot cancer och andra obotliga sjukdomar. Men öns ursprungsbefolkning är inte så förtjusta, speciellt efter att de misslyckats med att bota en liten flicka med leukemi. Synd då att pappan var voodoopräst! 20 år senare kommer ett gäng legosoldater dit av en slump med några brudar varav en var den enda överlevande från den tidigare masssakern. Samtidigt öppnas den tredje dörren till helvetet av ett annat gäng som bara måste säga de fyra magiska orden i De dödas bok som de hittar i en grotta... Zombieslaktandet är återigen ett faktum.


Ja, vad fan ska jag säga? Den här djungelrökaren inleds med en bisarr voodooritual av så överteatrala proportioner och löjlig hypnosdans att jag återigen ställer mig frågan "varför kollar man på sån här skit?". Svaret på det är svårt att komma åt, men det kan ju handla om att också skit kan vara bra.


I fallet Zombie 4: After Death finns det inte mycket att hurra för men vissa scener är faktiskt stämningsfulla – som hur hela djungelön ljuder av de odöda själarnas klagande. I övrigt är den här standardhistorien långt ifrån stämningsfull. Mest beror det på hur inkonsekvent själva zombierna presenteras. De är rätt schyssta i sina ninjapyjamaser, som ger dem en anonym pöbelkänsla, men varför springer de och svingar sig från träd i ena stunden medan de stapplar långsamt i andra? Speciellt skrattretande blir det när en grupp zombier anfaller någon, då står de och raglar i väntan på sin tur och speedar upp så fort zombiekamraten innan tagits av daga. Men det kanske är så köbildningens kultur ser ut bland de odöda?


Sedan, av någon mystisk anledning, är det skillnad på ursprungszombierna och de som blir fräscha (nåja) zombier i filmen. De senare verkar ha nån slags sinnesnärvaro eftersom de både kan prata, skratta och skjuta med vapen.


Handlingen är enkel men också förvirrad, där det mesta verkar handla om religiösa övertygelser vs. avfärdandet av dem. Det är endast genom att erkänna den metafysiska världen, eller spela enligt dess regler, som zombiehotet kan förgöras. Allt andas otroligt mycket 80-tal och varför låg aldrig den inledande pudelrocksdängan, som ni kan njuta av här nere, på topplistorna? Inte är väl det här sämre än vadsomhelst av typ Bon Jovi?


På återkommande!

astarot

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av astarot - 22 april 2013 10:00

  Tjoho! Vi som börjar tröttna på att bära med oss zombie-repellent eller tycker det är jobbigt att ha en zombie hemma för att att skörda odöd doft innan vi beger oss ut bland alla andra zombier på stan kommer nu den perfekta parfymen. ...

Av astarot - 18 april 2013 11:45

    Kärlek kan förändra oss. Jomen. Det kan också förstöra oss, men det är kanske för dystert? En av grejerna med zombiefilmen är ju att vi ska känna den där saknaden, skräcken för att förlora våra närmaste. Som Barbara i Night of the Living Dea...

Av astarot - 12 april 2013 09:09

  Så här är jag van att möta mörkret... Okej då. svamlar väl vidare* om moderna monsterfilmer då. Monstret är det som i mörkret stirrar tillbaka, något kusligt som vi annars kanske förtränger. Det monstruösa kan rasera det trygga som vi tagit...

Av astarot - 9 april 2013 12:09

    Med tanke på kommande premiären av zombiekärleksRomeo&Juliadramat    tänkte jag det är dags att värma upp (hehe) med ett gammalt mossigt zombieperspektiv*. Och med mossigt menar jag närapå helruttet gammalt, dvs vi som växte upp på 1980-ta...

Av astarot - 14 december 2012 11:04

  Om zombien är nutidens allra populäraste monster måste The Walking Dead vara nutidens allra bästa julklapp. Kulturgärningen Apart förlag gör genom att släppa serietidningen på svenska är dessutom något som måste uppmuntras i detta seriekarga lan...

Presentation

Omröstning

Är deaditerna i Evil Dead-filmerna zombier?
 Jajjemensan!
 Absolut inte alls! De är ju demoner för tusan!
 Nja... jag vet inte... vad tycker du?

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29 30
<<< April 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ zombiebloggen med Blogkeen
Följ zombiebloggen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se