Direktlänk till inlägg 23 april 2008

Tombs of the Blind Dead (1971)

Av astarot - 23 april 2008 08:18

I slutet av den här recensionen finns ett avslöjande av filmens slut som du kanske inte vill läsa, låt bli sista stycket i såfall.


Tombs of the Blind Dead

Regi: Amando de Ossorio

Medverkande: Lone Fleming, Marian Elena, César Burner m.fl


Amando de Ossorios klassiska zombiefilmsserie liknar egentligen ingenting annat. De liemannenliknande odöda tempelriddarna tillför filmen en olycksbådande stämning som om de vore självaste apokalypsens fyra ryttare. Och är det någonting Tombs of the Blind Dead har så är det stämningsfyllda scener. Filmen fullkomligen svämmar över av förfärande förtjusande scenerier där ruinerna i Berzano får eget liv. Dessutom blir atmosfären nästintill poetisk när zombierna rider på sina spökhästar i stilfull ultrarapid eller i hur det ryker ur gravarna när de stiger upp om natten.


Själva konceptet med blinda odöda ger också filmen en illvillig känsla, för inte nog med att de rör sig sakta, även mätt i zombiemått, de tar sig fram enbart med hjälp av hörseln. Det ger filmen möjlighet att leka med tystnad och stillhet på ett helt annat sätt än andra filmer i genren. Zombierna stönar eller grymtar inte ens. Allt vi hör är offrens skrik och Antón García Abrils gotiska, mässande musik. När de dessutom sprider sin odödhet omkring sig som pesten och verkar vara omöjliga att återdöda är väl succén ett faktum.


Nu kanske du undrar om Tombs of the Blind Dead bara är sådär poetiskt arty-farty utan någon handling. Men inte ens där lär du bli besviken: som av en slump befinner sig Virginia ensam i Berzano. Hon blir givetvis ett lätt offer när tempelriddarna vaknar om natten i jakt på mänskligt blod. Hennes kompisar blir oroliga av hennes försvinnande och när de får reda på att hon blivit mördad blir de givetvis besatta av att lösa fallet. Genom sina efterforskningar får de reda på att Berzano är hemvist för ett gäng gravar efter satansdyrkande tempelriddare som på 1200-talet blev avrättade på grund av kätteri. Inte nog med det, de blev upphängda så att kråkorna kunde äta deras ögon!! Nu reser de sig varje natt för att jaga, döda och se jävligt fräna ut.


Rätt schysst story va? Lägg sedan till ett förjävla olycksbådande slut (som blivit rätt vanligt för genren på senare år) på historien så har du Tombs of the Blind Dead i ett sånt där passande litet nötskal. Varför får då inte filmen en femma rakt av? Jo, det beror på att filmens budget antagligen inte tillät så mycket mer än vad vi får se, vilket medför en del slarviga effekter och träigt skådespeleri.


På återlevande!

astarot

 
ANNONS
 
Fredrik

Fredrik

24 april 2008 11:16

Blev duktigt sugen på å se denna efter den fina och läskande recensionen. Hittade dessutom en box: Blind Dead Collection Box Set för futtiga 260 SEK på play.com, nån som har den/har sett den? Hursomhelst ligger den överst på önskelistan inför den stundande födelsedagen!

http://swegore.wordpress.com

 
Ingen bild

astarot

24 april 2008 16:40

köp,köp,köp!!! Jag kanske också ska slå till på den fin-fina boxen. Jag har i skrivande stund gjort mig av med VHS:en och har bara den gamla Anchor Bay dubbelutgåvan... Fin som bara den men inte formas som en kista (och sånt samlar jag ju nästan på)...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av astarot - 22 april 2013 10:00

  Tjoho! Vi som börjar tröttna på att bära med oss zombie-repellent eller tycker det är jobbigt att ha en zombie hemma för att att skörda odöd doft innan vi beger oss ut bland alla andra zombier på stan kommer nu den perfekta parfymen. ...

Av astarot - 18 april 2013 11:45

    Kärlek kan förändra oss. Jomen. Det kan också förstöra oss, men det är kanske för dystert? En av grejerna med zombiefilmen är ju att vi ska känna den där saknaden, skräcken för att förlora våra närmaste. Som Barbara i Night of the Living Dea...

Av astarot - 12 april 2013 09:09

  Så här är jag van att möta mörkret... Okej då. svamlar väl vidare* om moderna monsterfilmer då. Monstret är det som i mörkret stirrar tillbaka, något kusligt som vi annars kanske förtränger. Det monstruösa kan rasera det trygga som vi tagit...

Av astarot - 9 april 2013 12:09

    Med tanke på kommande premiären av zombiekärleksRomeo&Juliadramat    tänkte jag det är dags att värma upp (hehe) med ett gammalt mossigt zombieperspektiv*. Och med mossigt menar jag närapå helruttet gammalt, dvs vi som växte upp på 1980-ta...

Av astarot - 14 december 2012 11:04

  Om zombien är nutidens allra populäraste monster måste The Walking Dead vara nutidens allra bästa julklapp. Kulturgärningen Apart förlag gör genom att släppa serietidningen på svenska är dessutom något som måste uppmuntras i detta seriekarga lan...

Presentation

Omröstning

Är deaditerna i Evil Dead-filmerna zombier?
 Jajjemensan!
 Absolut inte alls! De är ju demoner för tusan!
 Nja... jag vet inte... vad tycker du?

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29 30
<<< April 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ zombiebloggen med Blogkeen
Följ zombiebloggen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se