Alla inlägg under april 2008

Av astarot - 15 april 2008 08:06

Ja, som ni alla kanske vet så har ungdomsprogrammet Anaconda ett zombiespecial i morgon kväll, SVT2 21.30 Det får man ju inte missa.


Med anledning att Orvar "Filmkrönikan" Säfström medverkar i programmet skickade zombiebloggen ut sin inrikesreporter för en uttömmande zombieintervju med den gamle dödsmetallaren.


- Vilket är ditt förhållande till zombier?


Det är väl ungefär samma som för alla andra gamla hårdrockare. ;) Åttondehandskopior av splatterfilmer på VHS i tonåren. Den första zombifilmen jag såg var nog Day of the Dead som jag såg i USA med några äldre kusiner. Jag gick nog i femman eller sexan. Nej förresten... Michael Jacksons Thriller så klart!


Jag gillar verkligen idén med zombies. Just att de är vi är så skrämmande och tilltalande på samma gång. Vampyrer och spöken känns ju väldigt fantasy medan zombies är kött och blod. Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte ibland ligger och funderar på hur man bäst skulle barrikadera villan eller vilken flyktplan man skulle ha om en zombieepedemi bröt ut.


- Vem regerar Fulci eller Romero? Eller kanske Italien mot USA?


En stor skillnad mellan Italien och USA är ju i zombiernas ursprung. När Romero lutar åt meteoriter och virus gräver italienarna ofta i voodoo och sataniska ritualer. På ett sätt gillar jag det kliniska i den amerikanska approachen, att de döda inte drivs av högre (eller snarare lägre) makter utan bara av instinkt. Hanteringen av odöda blandade ju på sätt och vis bägge, men tyvärr tycker jag att just de övernaturliga inslagen drog ned en annars lysande bok.


- Vampyrer eller zombier? (varför är zombier plötsligt populärare än vampyrer tror du?)


Egentligen tycker jag att kampen alltid stått mellan vampyrer och varulvar, där vampyrerna är dekadenta aristokrater, typisk överklass medan varulvarna känns jävligt mycket arbetarklass. Råa och primala. I och med att zombies ofta (inte alltid) saknar personliga ambitioner blir de mer fenomen än typiska monster.


Populariteten för zombies tror jag ligger i flera steg. Ett är tveklöst Resident Evil-spelen när de först kom. Men ur ett bredare perspektiv tror jag att zombies passar ett sekulariserat samhälle bra. Även om vi inte tror på gud har vi ett starkt tabu kring döden fortfarande.


- Vad tycker du om den nya ADHD-zombievågen, när zombier plötsligt blivit snabba mordmaskiner?


Det beror på. Jag tycker verkligen om remaken av Dawn of the Dead. Den kändes som en naturlig utveckling av zombie-temat. Äldre filmer har ju sin egen estetik som fungerar jättebra, men den första Resident Evil-filmens teatrala zombies med utsträckta armar kändes rätt trötta när den kom.


- Topplista?


Mina personliga favoriter. I ingen speciell ordning:


Romeros ursprungliga trilogi

Dawn of the Dead (remake)

The Beyond

Zombie

Dellamorte Dellamore

Re-Animator

Shaun of the Dead

Dial "Z" for Zombies (Simpsons Tree-House of Horror 3)


Sen måste jag ju få med Children Shouldn't Play with Dead Things inte minst för att liket de gräver upp heter Orville, mitt smeknamn när jag var roadie i USA.

Insåg att jag just glömde Zombie 90...


- Favoritzombie?


Förutom de självklara som Bub och den krishna-zombien i Dawn, så gillar jag verkligen Savinis arbete i 1990 remaken på NotLD även om filmen inte är så mycket att hänga i julgranen. Alla nazist-zombies ligger förstås extra varmt om hjärtat också (förstås!! zombiebloggens anm.).


- Mest underskattade respektive överskattade zombierulle...


Underskattad - Död och Begraven


Överskattad - 28 dagar senare (som A. inte är bra, B. har snott hela slutet från Day of the Dead och C. inte ens är en riktig zombie-film).


- skulle du kunna tänka dig att bära en Old Zombie Hag Society t-shirt?


Visst!


Sedärja! Orvar tackas för sin medverkan samt goda smak och zombiebloggen återgår snarast till att vara en helt irrelevant blogg utan nyhetsvärde...


På omlevande!

astarot


ANNONS
Av astarot - 11 april 2008 09:24

Spanska skräckfilmer på våra biografer, var ska detta sluta? Premiär idag:

[REC]

Regi: Jaume Balagueró & Paco Plaza

Medverkande: Manuela Velasco, Ferran Terraza, Vicente Gil m.flRegissören Jaume Balagueró är kanske mest känd för skräckthrillern Från andra sidan med Calista Flockhart, som också den gick på bio i Sverige. Det var en hyfsad spökfilm men [REC] är betydligt bättre och definitivt mycket läskigare. Balagueró kan det där med klaustrofobi.


En kameraman och en tevereporter ska följa med brandkåren en helt vanlig natt i en spansk småstad. En helt vanlig rutinutryckning till ett hyreshus förvandlas snart till värsta panikscenariot. En äldre kvinna börjar äta på brandchefen och snart kläs hela huset in i plast av smittskyddsenheter. De vägrar släppa ut någon ur huset. Teve-teamet tar det som sin uppgift att filma vad som händer. Det är den filmen vi får se. Som ni alla säkert fattar sprider sig snart smittan blixtsnabbt genom hyreshuset. Alla bitna dör och återvänder som mordiska galningar, eller ja, zombier.


[REC] är som en slags pastisch på realityserier som Cops och har alltså en medföljande skakig kamera som enda filmverktyget. Sådant kan tyckas onödigt i vissa fall men här ökar det bara upplevelsen av närhet och äkthet. Ett slags grepp som tycks bli allt vanligare inom zombiegenren, inte minst med Romeros kommande Diary of the Dead. Trots det leker filmskaparna med filmmediet med till exempel en spolningssekvens som för att tala om att det ändå bara är en film.


Enkom det otroligt nervpirrande slutet när förklaringarna kommer gör filmen värd sitt betyg. Det är omskakande utan att vara utstuderat a la M. Night Shyamalan. Det här slutet, och filmen, tål nämligen att ses om och om igen.


Så kom igen nu allihopa. Ta ett gäng åksjuketabletter och vallfärda till biograferna, för när spanska lågbudgetskräckisar går upp på bio måste det stödjas på alla sätt! Varav biobiljetten är det bästa sättet.


På återlevnad!

astarot


ps. Kolla hur publiken reagerade på slutet av filmen när den visades på Sitges filmfestival, rätt smart trailer:

ANNONS
Av astarot - 9 april 2008 11:49

Ja, inte fattar jag särskilt mycket. Men uppenbarligen finns det redan nu möjligheten att ta reda på vad man heter som zombie. Och jag som trodde att man helt enkelt behöll sitt vanliga namn.


Nåja. Jag (astarot) heter i alla fall Gnaarrgh Aaagraah the Rotten vilket känns ganska godkänt. Zombiebloggen kommer i sitt odöda tillstånd att vara känt som Aaoorgh "Dick-In-A-Blender" the Bloody!?! Vad betyder det? Zombiebloggen kommer ju att bli mobbad av alla andra zombiebloggar :-(


Vad heter ditt odöda jag? Testa Zombie Name Generator och berätta för världen...


På återuppvaknande!

astarot

Av astarot - 8 april 2008 10:28

Hur många är det inte som har fastnat i Guitar Hero där ute i världen. Ja ialla fall bland alla rikisar och lyxkonsumtionsmänniskor som har en annan spelkonsoll än en Amiga CD32 hemma. Men för oss andra finns istället We Are Legend: Akropolis.


Upplägget är egentligen helgalet. Istället för att spela coola låtar på en gitarr så dödar man zombier med gasdrivna eldfällor som kontrolleras med QWERT-tangenterna och mellanslaget. Om man missar behöver man inte ta livet av sig, ty det står en kille med motorsåg (det måste alltid vara en motorsåg med!) och en hyena bakom försvarslinjen och tar hand om de som slinker förbi.


Det är, för en som inte ens kan spela med tangenter, ett jävulskt svårt spel som skulle ha vunnit på.... en gitarr!! Kanske kan nån smart programmera spelet så det passar med befintliga gitarrer, eller ännu smartare be Gustav designa en specialare. Det skulle vara extrafränt, eller hur? Tryck sen in lite låtar av God Among Insects och Hela huset skakar så har vi en vinnare.


Nå, i vilket fall som helst så finns spelet We Are Legend: Akropolis att spela om du klickar på länken. Men frågan är om idén kanske är fräsigare än själva spelet?


med hopp om extraliv!

astarot

Av astarot - 4 april 2008 10:14

Håll i hatten, nu åker vi med:


Chopper Chicks in Zombie Town

Regi: Dan Hoskins

Medverkande: Jamie Rose (Vicki Gioberti), Billy Bob Thornton, Catherine Carlen m.flSäga vad man vill om Troma. Men de kan det här med vad som är politiskt korrekt och inte. Det verkar som att deras enda mål här i världen är att utmana allt vad "god smak" heter och på det sättet är nog de det bolag som tydligast definierar kulturella gränsdragningar. Vaddå?!? tänker kanske du. Handlar det här om Ken Loach eller någon polsk auteur? Nej, det gör det faktiskt inte. Men har zombiebloggen gått och blivit fisförnäm då? Njae, inte riktigt (för det har jag varit länge). Det handlar helt enkelt om att om man ska kunna göra filmer folk upplever som "låga", "dåliga", "upprörande", "äckliga", "fula" så måste man veta hur man ska framkalla dessa känslor. Och håll med, sånt där KAN Troma.


I Chopper Chicks in Zombie Town blir Tromas samhällssatir tydligare än någonstans annars. Här äntrar nämligen ett gäng motorcykelbrudar den lilla staden Zariah där en galen vetenskapsman använder odöda drivna av batterier i huvudet som gruvarbetare. Förresten, han har en dvärg också som han med psykologisk terror tvingar göra saker. Så han får upprepa följande matra för att hållas på mattan: "Om Gud ville att jag skulle göra normala saker hade han gjort så att jag såg normal ut."


Staden anar inte vad som kokar i gruvan och samtidigt som de föraktade Cycle Sluts anländer lyckas zombierna ta sig fria. Stadens invånare får bita i det sura äpplet och tar hjälp av de hårda brudarna i kampen.


Filmen myllrar av rentav feministiska slagord och mystisk är avsaknaden av sexscener i en Tromafilm som för formens skull ska innehålla bara sexochvåld. Ledaren för Cycle Sluts är förstås lesbisk eftersom hon gör något så manligt som kör motorcykel. Men det är inte så enkelt som det verkar. Faktum är att det inte är ofta kvinnor på film får vara som de vore med i Girlschool. Här är det nämligen motorcykelslinkorna som visar var skåpet ska stå, och därmed basta. Till och med fällan som Dede (spelad av Jamie Rose – Vicki Gioberti i Falcon Crest) nästan halkar i med sin föredetta man avslutas med en spark mellan benen!


Schysst attityd genom hela filmen som vräker ur sig saker som "Vi kallar oss cycle sluts eftersom alla andra ändå kommer att kalla oss det" och Roxy utmanar allt slags översitteri med "For the record. I'm the dyke here – blow me!". Och då får man komma ihåg att Chopper Chicks in Zombie Town gjordes långt innan L Word. På den här tiden var temat homosexualitet på film begränsat till Min sköna tvättomat och uttalat lesbiska huvudroller mest en fantasi (även om de såklart fanns - Personal Best från 1982 till exempel, men jag försöker göra en poäng!!).


Men så är det ju med Troma. All form av förtryck, översitteri och orättvisor behandlas med största omsorg eftersom det blir en spark rätt i förtryckarnas feta rövar. Tycker du det här är överdrivet analyserande? Det tycker nog Lloyd Kaufman med. Rätt coola zombier också - speciellt han som står och kollar på övervakningskameran hela filmen - i något som mycket väl kan vara Billy Bob Thorntons allra bästa film...


på omlevande!

astarot

Av astarot - 2 april 2008 11:31

Det är en jädra tur att någon ledare i världen tar zombehiotet på allvar. Schysst också att presidentet själv tar saken i egna händer!! Bush verkar faktiskt vara mer handlingskraftig och välartikulerad än jag någonsin sett honom vara. Men då brinner han ju verkligen för det här också.


Den här formen av satir ligger högt i kurs i det astarotska hemmet och detta klipp spred glädje över en annars gråtrist och tråkig dag. Men vänta ni bara: snart kommer dagen då vi inte skrattar så gott åt zombieskämt....


på återvändande!

astarot

Presentation

Omröstning

Är deaditerna i Evil Dead-filmerna zombier?
 Jajjemensan!
 Absolut inte alls! De är ju demoner för tusan!
 Nja... jag vet inte... vad tycker du?

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29 30
<<< April 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ zombiebloggen med Blogkeen
Följ zombiebloggen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se