Direktlänk till inlägg 19 maj 2008

Dawn of the Dead (2004)

Av astarot - 19 maj 2008 08:55

De som känner mig live och via sajberspejs vet alla att jag inte precis brukar rösta för nyinspelningar. Inte egentligen för att ”allt var bättre” förr (även om det oftast var det) utan för att jag vet hur många jävla kewla idéer det finns därute som folk inte vågar satsa på. Istället kan man ju göra Stjärnornas krig ultimate extended and utterly destroyed by the director edition eller spela in Omen igen eftersom det är säkra pengar i fickan. Så jag blev mäkta förvånad när en av mina favoritfilmer också fick en helschysst makeover:


Dawn of the Dead

Regi: Zack Snyder
Medverkande: Sarah Polley, Ving Rhames, Jake Weber m.fl


Det börjar så bra som det egentligen kan. Sjuksköterskan Anna har haft en slitig dag på jobbet och vill bara sova. Hon och maken sussar så sött när någon står i dörröppningen – ett zombiebarn (kanske den obehagligaste barnzombien i filmhistorien). Hennes man blir biten och såklart smittad och Anna flyr i panik huset ut till bilen. Därute har helvetet kommit till jorden och återlevande rusar omkring och käkar glatt på ännu levande kroppar. Efter en bilkrasch träffar hon snuten Kenneth och tillsammans hittar de snart några andra överlevare som beslutar sig för att söka skydd i ett köpcentrum. Äsch, kolla på trailern här nere istället - den är faktiskt riktigt bra!


Ja, storyn är ganska så lik originalet, förutom att zombierna tvärlubbar mot sina offer och därigenom är betydligt farligare än den snubblande version av varelsen vi ändå blivit rätt vana vid. Oftast brukar det förstöra storyn eftersom snabba zombier är ett på tok för farligt hot. Ett sådant scenario skulle obevekligen leda till döden i direktkontakt med dem. Så en människas, eller en liten grupps, överlevnad är helt enkelt för otrolig (ja, eftersom levande döda med en fabless för människokött i sig är så förbannat sannolikt). I Dawn of the Dead fungerar det faktiskt eftersom det i egentlig mening ska vara omöjligt att överleva. Men framförallt funkar det kanske för att Snyder gjort varelserna tröga och långsamt irrande i alla stunder då de inte har vittring på färskt kött. På så sätt bevaras den olycksbådande karisma de ruttnande odöda utsrålar och blir en bra kombination med den snabba aggressiviteten.


Nåja. I övrigt har filmen mindre av det civilisationskritiska perspektiv originalet hade – eller åtminstone mer subtilt. När Romero skrek en rakt i ansiktet att vi blivit bekväma, shoppande västerlänningar med mindre liv än en odöd levererar Snyder en mer nyanserad berättelse som har plats för lite mer än cynismer och egoism, fast bara lite. När det gäller persongalleriet är det tvärtom – Romero låter oss känna gänget ordentligt och även om det kanske saknas en del djup vet vi vilka de är. I nyinspelningen är persongalleriet ganska anonymt och stereotypiserat, vilket såklart beror på att det här ska vara fartfylld action.


Slutet på filmen är också en förbannat trevlig överraskning som flirtar rejält med gamla härliga djungelrökare från italiensk mark. Den uppföljaren vill jag se...nu. Sen är det ju fränt att folk ur originalet flimrar förbi i nyheterna där Ken Foree kanske har den härligaste rollen som domedagspräst.


På återvaknande

astarot

 
ANNONS
 
Gustav

Gustav

19 maj 2008 11:11

Fantastiskt bra recension på en riktigt bra film... (jag skulle kunna säga på "lika bra film"), men det gör jag inte. Originalet är en av mina absoluta favoriter och jag har lite svårt för damp-zombiesar, än om det är i Dawn of the dead.
Men jag ångrar inte en sekund att jag såg filmen... och visst är det så att jag längtar som tusan till Diary of the dead!
Tack!

http://www.germann.se

 
Fläskätaren

Fläskätaren

19 maj 2008 14:33

Man kan ju inte annat än att hålla med - om det mesta. Jag förstår dock inte hur du ens kan jämföra handlingen eller temat med originalet - för jag ser faktiskt inte likheterna. (Förutom det uppenbara att båda utspelar sig på ett köpcentrum.) Det är väl ungefär lika mycket (lite?) en "remake" som den nya Day of the Dead-filmen (som jag dock inte har sett ännu).

En Romero-remake som jag däremot själv har efterlyst är The Crazies (1973). Den behöver faktiskt uppdateras och göras ordentligt, till skillnad från zombie-klassikerna. Romero själv är dock måttligt road av initiativet. (Han får visserligen betalt och står som "executive producer", men mot sin vilja, typ.)

http://botld.blogspot.com

 
Fläskätaren

Fläskätaren

19 maj 2008 14:38

Gustav: Jag tror astarot menar en annan uppföljare, närmare bestämt en som aldrig gjordes och som aldrig lär göras (?).

Lite lustigt är det dock att den förhandsinformation som "läckte" ut om Diary of the Dead 2 förra året låter ungefär som uppföljaren som efterlystes i recensionen. Alltså att de överlevande flyr till en ö - som visar sig inte vara öde. Återstår att se om Romeros nya manus (han lär ha skrivit ett nu) har någonting med dessa rykten att göra... (Roligt också att slutscenen är filmad med rollfigurernas egen videokamera, i cinéma vérité-stil! Vem plagierar vem, egentligen?)

http://botld.blogspot.com

 
Ingen bild

astarot

19 maj 2008 14:54

Jo, jag jämför precis så med originalet. Ett gäng människor instängda i ett köpcentra som slåss både mot återlevare och människor. Det är ju liksom själva grundhistorien - som just det där att människor alltid vänder sig mot varandra oberoende av omvärldens tillstånd. Men annars är det ju inte så likt...

Jag gillar också alla metabetydelser det får med handhållen egeninspelad film på slutet av Dawn + detsamma i Diary... kan bli kul för kommande filmstudenter som ska göra analyser ;-)

 
Ingen bild

Mr Enos the space zombie

19 maj 2008 18:10

Fyfan vilken rutten film. Ett försök till en ambitiös version av originalet som faller pladask på fåniga och löjliga onliners och tråkiga skådisar. Zombiesarna var ju också helt åt helvete, och är ingenting annat än ett slag i ansiktet på alla riktiga skräck-, splatter- och zombiefilmsfantaster. Arrgh!

Att sedan remaken av Day of the Dead kunde vara ännu sämre är för mig ingenting annat än ett mysterium. Förmodligen den sämsta filmen jag har sett, usch!

 
Gustav

Gustav

20 maj 2008 08:11

Fläskäters: Min kommentar om Diary of the dead hade ingenting med Astarots längtan efter en uppföljare att göra... men tack för din fria tolkning.

http://www.germann.se

 
Fläskätaren

Fläskätaren

21 maj 2008 20:35

Gustav: Oh, ett missförstånd! Den bjuder jag givetvis på.

http://botld.blogspot.com

 
Gustav

Gustav

21 maj 2008 22:23

Pork Boy: Vad exakt bjuder du på.. att du tog för givet att jag var ute och cyklade eller?

http://www.germann.se

 
Fläskätaren

Fläskätaren

22 maj 2008 19:41

Gustav: Jag bjuder givetvis på den fria tolkningen - den som du tackade så snällt för. Ber du ännu snällare kan jag säkert slänga med något ännu dummare. Fast det kanske vore att gå för långt?

http://botld.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av astarot - 22 april 2013 10:00

  Tjoho! Vi som börjar tröttna på att bära med oss zombie-repellent eller tycker det är jobbigt att ha en zombie hemma för att att skörda odöd doft innan vi beger oss ut bland alla andra zombier på stan kommer nu den perfekta parfymen. ...

Av astarot - 18 april 2013 11:45

    Kärlek kan förändra oss. Jomen. Det kan också förstöra oss, men det är kanske för dystert? En av grejerna med zombiefilmen är ju att vi ska känna den där saknaden, skräcken för att förlora våra närmaste. Som Barbara i Night of the Living Dea...

Av astarot - 12 april 2013 09:09

  Så här är jag van att möta mörkret... Okej då. svamlar väl vidare* om moderna monsterfilmer då. Monstret är det som i mörkret stirrar tillbaka, något kusligt som vi annars kanske förtränger. Det monstruösa kan rasera det trygga som vi tagit...

Av astarot - 9 april 2013 12:09

    Med tanke på kommande premiären av zombiekärleksRomeo&Juliadramat    tänkte jag det är dags att värma upp (hehe) med ett gammalt mossigt zombieperspektiv*. Och med mossigt menar jag närapå helruttet gammalt, dvs vi som växte upp på 1980-ta...

Av astarot - 14 december 2012 11:04

  Om zombien är nutidens allra populäraste monster måste The Walking Dead vara nutidens allra bästa julklapp. Kulturgärningen Apart förlag gör genom att släppa serietidningen på svenska är dessutom något som måste uppmuntras i detta seriekarga lan...

Presentation

Omröstning

Är deaditerna i Evil Dead-filmerna zombier?
 Jajjemensan!
 Absolut inte alls! De är ju demoner för tusan!
 Nja... jag vet inte... vad tycker du?

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29 30 31
<<< Maj 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ zombiebloggen med Blogkeen
Följ zombiebloggen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se