Direktlänk till inlägg 21 maj 2008

Last Man on Earth (1964)

Av astarot - 21 maj 2008 11:36

Nu tar det hus i helvete...


The Last Man on Earth

Regi: Ubaldo Ragona, Sidney Salkow

Medverkande: Mest bara Vincent Price


Ja, jag vet att varelserna i The Last Man on Earth kallas för vampyrer. De tål inte dagsljus, vitlök och dödas medelst en påle genom hjärtat. Trots detta är filmen, såväl som den litterära förlagan I am Legend, så nära en zombiehistoria i allmänhet och Night of the Living Dead i synnerhet att det är löjligt. Då ska man komma ihåg att Richard Mathewsons I Am Legend också var en stor inspirationskälla till Romeros zombieklassiker.


Filmen är boken otroligt trogen men har ändrat på detaljer som till exempel huvudpersonens namn. Även om man, som jag, inte gillar berättarröster i filmer (eftersom det är så dåligt utnyttjande av filmmediet) är det omöjligt att inte smälta som en klimatpåverkad glaciär av Vincent Price förtjusande stämma. Därigenom får vi ta del av Roberts inre tankar i en värld han blivit lämnad ensam kvar i.


De vandöda varelserna som omringar hans hus om natten rör sig stapplande och bankar trevande på hans hus med diverse tillhyggen. Spökligt ropar de hans namn. De är så pass långsamma att han faktiskt kan välta ett helt gäng om han måste – den värsta stressen är snarare på hans psyke. Varje dag betar han minutiöst av område efter område för att döda bestarna och som för Sisyfos finns ingen ände på slitet. Tills en dag då han får syn på en kvinna, i strålande dagsljus.


De enda sakerna jag kan, och vill, klaga på vad det gäller The Last Man on Earth är att filmen ger ett lite oordnat intryck, vilket nog kommer sig av att de velat ta med precis allt ur boken, och att slutet är ändrat. På samma sätt som i Will Smith-versionen går därmed själva poängen delvis förlorad. Men i och för sig är det nog ganska svårt att trixa till det mäktiga originalslutet.


I vilket fall som helst.... Vincent Rules! Och den betydelse denna film, och bok, haft på zombiegenren är helt omöjlig att förneka.


Eftersom jag är så ryyysligt snäll kan ni kolla på hela filmen här nere, direkt på zombiebloggen! Tyvärr med reklam, men den går att hoppa över...Länge leve reklamfria kanaler!


På returnerande

astarot

LikeTelevision Embed Movies and TV Shows  
ANNONS
 
Allamagoosalum

Allamagoosalum

21 maj 2008 12:52

Tjohoooo... Vincent Price, the one and only! Han är ju, ursäkta var, helt fantastisk och jag håller med dig fullständigt - det är ju helt underbart att lyssna på hans stämma. En mycket bra och rättvis recension btw.

http://allamagoosalum.blogg.se

 
Gustav

Gustav

21 maj 2008 22:30

Tack för ännu en helskön recension och visst är det så sant som det är sagt att The Last Man on Earth är en värdig remake på Resident Evil 9... eller hur "porkchop"?! ;)

http://www.germann.se

 
Stefan

Stefan

22 maj 2008 13:10

Gillade också den här filmen. Bra recension, får 4 av 5 från mig med. Price is magic. A whole lot of magic. Vad vore skräckfilmen utan honom?

http://www.rysarnytt.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av astarot - 22 april 2013 10:00

  Tjoho! Vi som börjar tröttna på att bära med oss zombie-repellent eller tycker det är jobbigt att ha en zombie hemma för att att skörda odöd doft innan vi beger oss ut bland alla andra zombier på stan kommer nu den perfekta parfymen. ...

Av astarot - 18 april 2013 11:45

    Kärlek kan förändra oss. Jomen. Det kan också förstöra oss, men det är kanske för dystert? En av grejerna med zombiefilmen är ju att vi ska känna den där saknaden, skräcken för att förlora våra närmaste. Som Barbara i Night of the Living Dea...

Av astarot - 12 april 2013 09:09

  Så här är jag van att möta mörkret... Okej då. svamlar väl vidare* om moderna monsterfilmer då. Monstret är det som i mörkret stirrar tillbaka, något kusligt som vi annars kanske förtränger. Det monstruösa kan rasera det trygga som vi tagit...

Av astarot - 9 april 2013 12:09

    Med tanke på kommande premiären av zombiekärleksRomeo&Juliadramat    tänkte jag det är dags att värma upp (hehe) med ett gammalt mossigt zombieperspektiv*. Och med mossigt menar jag närapå helruttet gammalt, dvs vi som växte upp på 1980-ta...

Av astarot - 14 december 2012 11:04

  Om zombien är nutidens allra populäraste monster måste The Walking Dead vara nutidens allra bästa julklapp. Kulturgärningen Apart förlag gör genom att släppa serietidningen på svenska är dessutom något som måste uppmuntras i detta seriekarga lan...

Presentation

Omröstning

Är deaditerna i Evil Dead-filmerna zombier?
 Jajjemensan!
 Absolut inte alls! De är ju demoner för tusan!
 Nja... jag vet inte... vad tycker du?

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29 30 31
<<< Maj 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ zombiebloggen med Blogkeen
Följ zombiebloggen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se