Direktlänk till inlägg 16 juni 2008

Diary of the Dead (2007)

Av astarot - 16 juni 2008 09:34

De som har höga förväntningar på Romeros zombiefilmer räcker upp en hand! Förlåt att det blev så långt om


Diary of the Dead

Regi: George A. Romero

Medverkande: Michelle Morgan, Joshua Close, Scott Wentworth m.fl


Ett gäng filmstudenter spelar in en mumiefilm som avslutningsprojekt. Mitt under inspleningen får de höra ett oroväckande inslag på radionyheterna. Det verkar som att döda människor återuppstår, hungriga efter mänskligt kött. Mumiefilmens regissör Jason beslutar sig för att dokumentera det hela så gott det går och med kameran i högsta hugg uppvisar han en värld i panik och hur alla maktinstanser försöker förneka det. Hans material resulterar i filmen "The Death of Death", och det är den vi får se. Den är redigerad av hans flickvän Debra som gjort diverse pålägg, dels för att skrämma tittaren till företsåelse men också för att kommentera läget i världen.


Romero är tillbaka på trygg mark. Samhällskritiska kommentarer kring hur vi översållas av information från bloggare, Youtube och mainstreammedia som gör det omöjligt att se sanningen, men också om mänsklig grymhet; vapeniver; obetänksamhet och vår förmåga att bara betrakta ”verkligheten” istället för att delta. Det mesta av detta är i sann Romerosk anda övertydligt och skrivet rätt ordentligt på näsan. Men vad fan gör det egentligen? Det är inte precis som att vi är bortskämda med filmer som har politiska ambitioner och jag tror att herr Romero hade fått betydligt mer ekonomisk hjälp om han gjorde avkall på sin kulturkritik. Men se, det gör han inte och det ska han ha all respekt för. Det är lite punk över den gamle zombiemästaren, men det visste du ju redan.


Däremot haltar tyvärr Diary of the Dead lite. Framförallt är det skådespeleriet som inte fungerar. Om allt ska vara filmat under dokumentära former, som en slags zombiefilmens Nya vågen, är det ju märkligt att personerna som är med skådespelar – även om de nu skulle vara filmstudenter och skådisar. Detta ger filmen en distanserande känsla som gör det svårt att riktigt ta sig in i handlingen och förstör alltså ganska så rejält för filmen.


En annan grej jag inte hänger med på är hur en av tjejerna i Mumiefilmen klagar på att det alltid är kvinnor som ska springa, ramla och få klänningarna sönderrivna i skräckfilmer och senare låter Romero det hända med just henne i den dokumentära zombieverkligheten. Som vi känner igen Romero står han alltid på de svagas sida och presenterar därmed ofta kvinnor (ja, förutom i NOTLD) som filmernas egentliga hjältar, så även här när det är Debra som står för allt förnuft i filmen.

Men vad betyder då scenen där kvinnan faller och blottar brösten? För mig känns det nästan som att hon får en läxa av Romero, som att hennes ”feministiska” klagande i Mumiefilmen straffar sig. Jag tror nästan att det är så. För tittar ni på Romeros filmer är det sällan det exploateras kvinnliga behag, och när han väl gör det är det på en kvinna som klagat över detta skräckfilmernas faktum.


Nåja, det roligaste av allt med Diary of the Dead är hur Romero också kommenterar den genre han själv verkar inom. Inledande scenerna med mumiefilmen instruerar han mumien att ”släntra fram, eftersom döda inte KAN springa” och när han senare kommer i kontakt med de verkligt odöda utbrister han ”Vad var det jag sa?? Döda går ju sakta!”. Det är omöjligt att betrakta detta som någonting annat än en känga mot den moderna, hypreaktiva zombien. Något som vi Gammzombieanhängare såklart klappar i händerna åt, av ren förtjusning :-D. Filmen är faktiskt fylld av härlig, svart romerohumor.


Diary of the Dead är en helschysst zombiefilm men konceptet skuggas litegrann av att vi redan sett liknande filmer som Cloverfield, [REC] och Zombie Diaries. Dessa filmer lyckas till exempel bättre med närvarokänslan men rent zombiemässigt lyckas ändå Romero hålla toppklass, slutscenen säger precis allt Romero försökt säga oss med 40 års zombiefilmsmakande. Och trots smärre brister i manus är jag faktiskt rätt nöjd.


På återlevande!

astarot

 
ANNONS
 
Gustav

Gustav

16 juni 2008 10:03

Jag är såååå peppad på att se den här och att du bara har bra saker att säga om den (Tillfällig dyslexi under vissa stycken i recensionen)gör ju inte att jag blir mindre peppad... All hail Romero!

http://www.germann.se

 
Ingen bild

astarot

18 juni 2008 10:54

ja, det märks att du är disslektiker, eftersom du bara ser det du vill se... Men det är bra Gustav - man ska se positivt på tillvaron!

 
Fredrik

Fredrik

23 juni 2008 23:36

En sketen trea? Jag ger den en fyra! Så här frisk och skön har varken genren eller Romero varit sedan Day of the Dead.

http://swegore.wordpress.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av astarot - 22 april 2013 10:00

  Tjoho! Vi som börjar tröttna på att bära med oss zombie-repellent eller tycker det är jobbigt att ha en zombie hemma för att att skörda odöd doft innan vi beger oss ut bland alla andra zombier på stan kommer nu den perfekta parfymen. ...

Av astarot - 18 april 2013 11:45

    Kärlek kan förändra oss. Jomen. Det kan också förstöra oss, men det är kanske för dystert? En av grejerna med zombiefilmen är ju att vi ska känna den där saknaden, skräcken för att förlora våra närmaste. Som Barbara i Night of the Living Dea...

Av astarot - 12 april 2013 09:09

  Så här är jag van att möta mörkret... Okej då. svamlar väl vidare* om moderna monsterfilmer då. Monstret är det som i mörkret stirrar tillbaka, något kusligt som vi annars kanske förtränger. Det monstruösa kan rasera det trygga som vi tagit...

Av astarot - 9 april 2013 12:09

    Med tanke på kommande premiären av zombiekärleksRomeo&Juliadramat    tänkte jag det är dags att värma upp (hehe) med ett gammalt mossigt zombieperspektiv*. Och med mossigt menar jag närapå helruttet gammalt, dvs vi som växte upp på 1980-ta...

Av astarot - 14 december 2012 11:04

  Om zombien är nutidens allra populäraste monster måste The Walking Dead vara nutidens allra bästa julklapp. Kulturgärningen Apart förlag gör genom att släppa serietidningen på svenska är dessutom något som måste uppmuntras i detta seriekarga lan...

Presentation

Omröstning

Är deaditerna i Evil Dead-filmerna zombier?
 Jajjemensan!
 Absolut inte alls! De är ju demoner för tusan!
 Nja... jag vet inte... vad tycker du?

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ zombiebloggen med Blogkeen
Följ zombiebloggen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se