Direktlänk till inlägg 18 augusti 2008

Two Evil Eyes (1990)

Av astarot - 18 augusti 2008 08:46

Ja nu är det ju såhäratt Two Evil Eyes egentligen består av två filmer, som från början skulle ha vart fyra. Argento, som ju är en fanatisk Poe-fantast, hade nämligen idén att man skulle göra en hyllningsantologi till Edgar Allan Poe. De tilltänkta regissörerna, förutom han själv, var Romero, John Carpenter och Stephen King (eller Wes Craven - det är lite luddigt det där).


Nåjo, till syvende och sist blev det bara Argento och Romero kvar och eftersom det bara är Romeros del The Facts in the Case of Mr. Valdemar som handlar om zombier (om man inte räknar den återvändande katten i Argentos, överlägset bättre, del som zombie) inriktar jag mig på Romeros avsnitt i projektet som heter


Two Evil Eyes 

Regi: George A. Romero, Dario Argento

Medverkande: Drienne Barbeau, Ramy Zada, Harvey Keitel m.fl. 

Samlingsbetyg: 


I Romeros The Facts in the Case of Mr. Valdemar har Poes berättelse om hypnotisk experimenterande och dödsångest förvandlats till en historia om girighet. Det är nämligen så att Mr. Valdemars hustru Jessica har en kärleksaffär med en doktor. Samma doktor som har hypnotiserat Mr. Valdemar på dödsbädden så att han kan skriva över alla tillgångar till Jessica. När så den gamla gubben går och dör på riktigt, fastnar han i något slags limbo och fastän hans kropp är död fortsätter sinnet vidare i nåt slags spöktillstånd.  Ryysligt värre, hur ska nu hans fru och svindlardoktorn lösa det här?


Historien har en aura av Creepshow kring sig och är alltså mer som ett teveavsnitt än en novellfilm. Det tråkiga med filmen är att den liksom aldrig leder nånstans, det finns egentligen inget driv framåt och det mesta är duktigt förutsägbart. Dessutom lite rörigt, bara det att herr Valdemar kan kommunicera från den andra sidan, via sin döda kropp, utan att behöva använda talorganen gör det hela till mer än mystiskt. 


Däremot finns det några typiskt Romerska drag som ändå gör historien någorlunda sevärd. Det är de sedvanliga, mänskliga tillkortakommandena som får kraft ur girighet och egocentrism som är själva kärnan i berättelsen. Människans tillstånd på jorden får konkreta konsekvenser för efterlivet. Även om Romero aldrig varit riktigt så religiös i sina andra zombiefilmer såvisst är det tydligt att människan faktiskt får sitt straff efter döden. Han hintar alltså om möjligheten till nån form av kosmisk rättvisa....


I det hela ändå en besvikelse, men ett helt okej försök av Romero att filma Poe. Argentos del The Black Cat är däremot en rikig liten pärla till film som fullständigt grottar ner sig i Poe-referenser och gör Two Evil Eyes till en film att återvända till (efter döden).


på återupplevelse!

astarot 

 
ANNONS
 
Gustav

Gustav

18 augusti 2008 10:41

Oj det känns som 1000 år sen man såg den här filmen, men det var säkert bara en så där 17-18.
Kul att den kom upp på bloggen, det är ju trots allt en Romero-rulle! ;)

http://www.germann.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av astarot - 22 april 2013 10:00

  Tjoho! Vi som börjar tröttna på att bära med oss zombie-repellent eller tycker det är jobbigt att ha en zombie hemma för att att skörda odöd doft innan vi beger oss ut bland alla andra zombier på stan kommer nu den perfekta parfymen. ...

Av astarot - 18 april 2013 11:45

    Kärlek kan förändra oss. Jomen. Det kan också förstöra oss, men det är kanske för dystert? En av grejerna med zombiefilmen är ju att vi ska känna den där saknaden, skräcken för att förlora våra närmaste. Som Barbara i Night of the Living Dea...

Av astarot - 12 april 2013 09:09

  Så här är jag van att möta mörkret... Okej då. svamlar väl vidare* om moderna monsterfilmer då. Monstret är det som i mörkret stirrar tillbaka, något kusligt som vi annars kanske förtränger. Det monstruösa kan rasera det trygga som vi tagit...

Av astarot - 9 april 2013 12:09

    Med tanke på kommande premiären av zombiekärleksRomeo&Juliadramat    tänkte jag det är dags att värma upp (hehe) med ett gammalt mossigt zombieperspektiv*. Och med mossigt menar jag närapå helruttet gammalt, dvs vi som växte upp på 1980-ta...

Av astarot - 14 december 2012 11:04

  Om zombien är nutidens allra populäraste monster måste The Walking Dead vara nutidens allra bästa julklapp. Kulturgärningen Apart förlag gör genom att släppa serietidningen på svenska är dessutom något som måste uppmuntras i detta seriekarga lan...

Presentation

Omröstning

Är deaditerna i Evil Dead-filmerna zombier?
 Jajjemensan!
 Absolut inte alls! De är ju demoner för tusan!
 Nja... jag vet inte... vad tycker du?

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ zombiebloggen med Blogkeen
Följ zombiebloggen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se