Direktlänk till inlägg 26 augusti 2008

The Walking

Av astarot - 26 augusti 2008 12:43

Jag vet inte hur det är med er, men visst hyser man ganska lite hopp om att zombiegenren kan utvecklas nämnvärt. Frågan är om man vill det? Bara man har ett gäng schyssta zombier är jag ganska nöjd. Men nu är det ändå så att Bentley Little har lyckats med konststycket att skriva en zombiebok som saknar köttäterier, slafs och stönanden utan att för den skull hemfalla åt gamla voodoo-riter. Boken heter


The Walking

Av: Bentley Little, 2000


Stämningsfylld till tusen inleds The Walking med en historia om en liten pojke och hans farfar – som dag efter dag, timme efter timme, obevekligt, vandrar runt huset, död. Första meningen i boken sätter tonen: John Hawkes died and kept walking.


Det är upptakten till en sekellång historia om häxkraft, uråldrig ondska, hämnd och skuld som har sitt ursprung i en liten stad byggd av häxor. I nutid sker nämligen fenomenet med ”vandrarna” med jämna mellanrum. Deras kroppar tar dem till en sjö i Wolf Canyon och Miles, vars far Bob är en av vandrarna, beslutar sig för att lösa mysteriet. Varvat med tillbakablickar om ursprunget till fenomenet väver Little en historia med både djup och trovärdighet, trots det något paranormala ämnet.


I stilen påminner det hela om Clive Barker i sina bästa stunder, världen sjuder av okända krafter som endast ett fåtal har makten att utnyttja – sen är det upp till dem om det används till gott eller ont. När dessutom dessa krafter ligger i träda och mänskligheten i stort glömt av dem räcker det mer än väl för att min fantasi ska skena iväg till en möjlig värld som vi själva lever i. För visst önskar man, likt ett barn, att det finns någonting mer än vad våra sinnen kan uppfatta – ja, också någonting annat än en fördömande Gud, eller ett new age-universum som endast går ut på att stärka sin självkänsla, men även något utöver de små löften ett hemsökt hus utlovar.


Utan att snöa in alltför mycket i det här har alltså Bentley Little lyckats ta den gamla mytologin kring de odöda – de kallas slentranmässigt för zombier i boken – och sammanfogat den med en mer modern syn på häxkraft, eller magi om man så vill. Bilden av de döda människorna som magnetiskt dras till en och samma punkt är för mig hisnande. Tillika beskrivningen av deras eviga vandrande, som inte ens kan stoppas av en brits med spännband på bårhuset...


Jag lovar, det är inte ofta du får läsa en skräckbok av sådana här episka proportioner, ja förutom av den tidigare liknelsen Clive Barker då. För det här är helt i klass med The Great and Secret Show eller Imajica.


På omlevande!

astarot

 
ANNONS
 
Gustav

Gustav

26 augusti 2008 12:59

The Great and Secret Show, säger du?
Hmmm.. det låter nästan för bra för att jag ska kunna hålla mig ifrån att läsa en bok... jag är ju lite för lat/rastlös för att läsa... vill gärna ha det serverat i bild och ljud... men jag kanske får vika mig.

http://www.germann.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av astarot - 22 april 2013 10:00

  Tjoho! Vi som börjar tröttna på att bära med oss zombie-repellent eller tycker det är jobbigt att ha en zombie hemma för att att skörda odöd doft innan vi beger oss ut bland alla andra zombier på stan kommer nu den perfekta parfymen. ...

Av astarot - 18 april 2013 11:45

    Kärlek kan förändra oss. Jomen. Det kan också förstöra oss, men det är kanske för dystert? En av grejerna med zombiefilmen är ju att vi ska känna den där saknaden, skräcken för att förlora våra närmaste. Som Barbara i Night of the Living Dea...

Av astarot - 12 april 2013 09:09

  Så här är jag van att möta mörkret... Okej då. svamlar väl vidare* om moderna monsterfilmer då. Monstret är det som i mörkret stirrar tillbaka, något kusligt som vi annars kanske förtränger. Det monstruösa kan rasera det trygga som vi tagit...

Av astarot - 9 april 2013 12:09

    Med tanke på kommande premiären av zombiekärleksRomeo&Juliadramat    tänkte jag det är dags att värma upp (hehe) med ett gammalt mossigt zombieperspektiv*. Och med mossigt menar jag närapå helruttet gammalt, dvs vi som växte upp på 1980-ta...

Av astarot - 14 december 2012 11:04

  Om zombien är nutidens allra populäraste monster måste The Walking Dead vara nutidens allra bästa julklapp. Kulturgärningen Apart förlag gör genom att släppa serietidningen på svenska är dessutom något som måste uppmuntras i detta seriekarga lan...

Presentation

Omröstning

Är deaditerna i Evil Dead-filmerna zombier?
 Jajjemensan!
 Absolut inte alls! De är ju demoner för tusan!
 Nja... jag vet inte... vad tycker du?

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ zombiebloggen med Blogkeen
Följ zombiebloggen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se