Direktlänk till inlägg 16 februari 2009

DellaMorte DellAmore (1994)

Av astarot - 16 februari 2009 13:40

Så var det dags att se om den här då. Alltför länge sedan...


DellaMorte DellAmore

Regi: Michele Soavi

Medverkande: Rupert Everett, Francois Hadji-Lazaro, Anna Falchi m.fl


Francesco Dellamorte är väktare på Buffalora kyrkogård. Säkert ett ganska rofyllt jobb om det inte vore så att de döda inom ungefär sju dagar återuppstår. Det är upp till Farncesco att omdöda dem och hålla omständigheterna dolda bakom kyrkogårdens murar. Tillsammans med sin nästintill stumme, infantile vän Gnaghi framlever herr Dellamorte sitt cyniska liv i en slags vardaglig lunk. Tills den dagen han blir förälskad och upptäcker att livet kan vara mycket svårare än döden. Speciellt som Döden får honom att ta livet av folk.


DellaMorte DellAmore är Dario Argentos tronföljare Michele Soavis mästerverk. Visst var till exempel The Church och inte minst Stage Fright stilfulla filmer men ändå långt ifrån den här konstfilmen som blandar allt från filosofi, romantik, magi, slapstick, surrealism och gamla Motörheadvideos. Tyvärr drog sig Soavi tillbaka på grund av ett sjukt barn och gör just nu bara tevefilmer, riktigt bra sådana, tills han ramlar över en historia han verkligen vill berätta. Så kanske att han kommer tillbaka till biofilmen så småningom, iallafall jag håller tummarna. För visst finns det enormt potential i karln, speciellt med tre sådana fabulösa läromästare som Joe D'amato, Dario Argento och Terry Gilliam.


Zombierna i DellaMorte DellAmore, eller Cemetery Man som den också är känd som – framförallt på den här finfina utgåvan från Anchor Bay, är ganska egensinniga. De kan prata och är hungriga efter mänskligt kött, men vissa är också förvånadsvärt i kontakt med sina tidigare liv och borde egentligen kunna domesticeras om man bara försökte.


Det som gör DellaMorte DellAmore så geni är att den lyckas med det titeln lovar – nämligen den där fina balansgången mellan kärlek och död. Genom hela filmen filtreras livet genom döden och kommenteras med saker som ”Vi föds för att dö”, ”jag skulle ge mitt liv för att dö” och ”de levande döda och de döende levande är alla likadana”. Bland all denna dödsvisdom ingår också en form av omåttlig sentimentalitet där ingen har förmågan att låta de döda vara just döda (eller odöda). När det kommer till kärlek är också sentimentaliteten allt det egentligen handlar om. Kärlek är inget annat än att vara förälskad i själva idén ”kärlek”. Det bevisas om inte annat av att Francescos kärlek alltid uppenbarar sig som en och samma person, en slags sinnesbild av den perfekta kärleken, som på nåt sätt har blivit måttstocken för hela vår existens definition av lycka.


Det enda som gör att DellaMorte DellAmore inte får en femma är diverse buskisinslag (som foton som ändrar sig a la Benny Hill) och tröga våldtäktsfantasier som är långt ifrån skojfriska. I övrigt är filmen en riktig rökare till upplevelse som borde åtnjutas av varje genrefantast och alla andra.


Förresten så är det ganska roligt att Rupert Everett gör huvudrollen (och det utomordentligt bra) eftersom filmen är baserad på serietidningen Dylan Dog vars skapare Sclavi som också skrev boken DellaMorte DellaMore, när han gjorde serien, var inspirerad av.... Rupert Everett.


Ja, som ni ser vill jag liksom aldrig sluta skriva om den här filmen, men ska bara nämna att ni inte heller får missa den fina dokumentären Death is Beautiful, som medföljer utgåvan. Intervjuer med Soavi, Stivaletti med flera som faktiskt är otroligt intressanta istället för sedvanliga ryggdunkningar och ”Åh vad vi är bra”.


På omlevande

astarot

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av astarot - 22 april 2013 10:00

  Tjoho! Vi som börjar tröttna på att bära med oss zombie-repellent eller tycker det är jobbigt att ha en zombie hemma för att att skörda odöd doft innan vi beger oss ut bland alla andra zombier på stan kommer nu den perfekta parfymen. ...

Av astarot - 18 april 2013 11:45

    Kärlek kan förändra oss. Jomen. Det kan också förstöra oss, men det är kanske för dystert? En av grejerna med zombiefilmen är ju att vi ska känna den där saknaden, skräcken för att förlora våra närmaste. Som Barbara i Night of the Living Dea...

Av astarot - 12 april 2013 09:09

  Så här är jag van att möta mörkret... Okej då. svamlar väl vidare* om moderna monsterfilmer då. Monstret är det som i mörkret stirrar tillbaka, något kusligt som vi annars kanske förtränger. Det monstruösa kan rasera det trygga som vi tagit...

Av astarot - 9 april 2013 12:09

    Med tanke på kommande premiären av zombiekärleksRomeo&Juliadramat    tänkte jag det är dags att värma upp (hehe) med ett gammalt mossigt zombieperspektiv*. Och med mossigt menar jag närapå helruttet gammalt, dvs vi som växte upp på 1980-ta...

Av astarot - 14 december 2012 11:04

  Om zombien är nutidens allra populäraste monster måste The Walking Dead vara nutidens allra bästa julklapp. Kulturgärningen Apart förlag gör genom att släppa serietidningen på svenska är dessutom något som måste uppmuntras i detta seriekarga lan...

Presentation

Omröstning

Är deaditerna i Evil Dead-filmerna zombier?
 Jajjemensan!
 Absolut inte alls! De är ju demoner för tusan!
 Nja... jag vet inte... vad tycker du?

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ zombiebloggen med Blogkeen
Följ zombiebloggen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se