Direktlänk till inlägg 18 juni 2009

Död snö (2009)

Av astarot - 18 juni 2009 11:09


Ikväll återvänder vintern till Sverige! Och det som göms i snö dyker så småningom upp som arga nazistzombier!


Död Snö

Regi: Tommy Wirkola, 2009

Medverkande: Vegar Hoel, Stig Frode Henriksen, Charlotte Frogner m.fl


Ein Zwei Die! Så lyder den smått geniala reklamtexten till Norges nya filmexport: Död Snö.


Det börjar som typ alla skräckfilmer i hela världen: ett ungdomsgäng på väg till en avlägsen stuga. Den här gången är det mitt i smällkalla vintern och plötsligt dyker en farbror från området upp och varnar dem för att inte störa själarna av ett gäng begravda nazister. Men vad tror ni att de gör? Ja, just det. Snart kryllar fjället av arga nazistzombier ute på tur och vill man behålla sina tarmar är det bara att lägga benen på ryggen!


Upplägget i Död snö påminner om Robert Rodriguez gamla vampyrsplatter From Dusk Till Dawn och går således från en ganska allvarligt menad thriller till hejdundrande splatteraction. Genrebrottet är inte lika handgripligt och den gradvisa övergången till humor gör filmen förvisso ganska rolig men också lite mindre övertygande. Död snö vågar inte ta sig själv riktigt på allvar, vilket den hade kunnat göra med de snötäckta vidderna som på samma sätt som Kallt Byte förhöjer känslan av utsatthet. Jag lovar snö är på riktigt det nya svart (eller rött?)!


Filmen är trots detta välgjord och som en överdriven splatterkomedi a la Braindead lär den falla många zombielövers på läppen – om ingen bitit av den innan förstås. Och vem kan inte annat än älska en film som innehåller zombiesplattrande medelst snöskoter(!), tarmklättrande och sköna blinkningar till alla de där splatterfilmerna vi alla älskar?


Jag är förstås ändå lite besviken på själva zombierna - men det är förstås en smärre sak att reta upp sig på. För nåt sånt här har vi aldrig lyckats med i Sverige (ja, då räknar jag ändå med Evil Ed och Resurrection of Michael Myers part 2 - som jag av ofantlig godhet inkluderar här nedan eftersom trailern för Död snö redan figurerar på zombiebloggens ruttnade sidor). Norge är tamejtusan på G!


Se Död snö på bio redan idag och stöd Skandinavisk skräckfilmsproduktion!! Den intresserade kan läsa en kungligt intervju med regissören av allas vår skräckmästare Stefan Särnefält på Rysarnytt. Rekommenderas även att du skriver upp dig på deras nyhetsbrev som förgyller tillvaron i sajberspäjs varje månad...


På omlevande!
astarot

 
ANNONS
 
Ingen bild

asd

21 oktober 2009 15:02

Sjukt bra rulle!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av astarot - 22 april 2013 10:00

  Tjoho! Vi som börjar tröttna på att bära med oss zombie-repellent eller tycker det är jobbigt att ha en zombie hemma för att att skörda odöd doft innan vi beger oss ut bland alla andra zombier på stan kommer nu den perfekta parfymen. ...

Av astarot - 18 april 2013 11:45

    Kärlek kan förändra oss. Jomen. Det kan också förstöra oss, men det är kanske för dystert? En av grejerna med zombiefilmen är ju att vi ska känna den där saknaden, skräcken för att förlora våra närmaste. Som Barbara i Night of the Living Dea...

Av astarot - 12 april 2013 09:09

  Så här är jag van att möta mörkret... Okej då. svamlar väl vidare* om moderna monsterfilmer då. Monstret är det som i mörkret stirrar tillbaka, något kusligt som vi annars kanske förtränger. Det monstruösa kan rasera det trygga som vi tagit...

Av astarot - 9 april 2013 12:09

    Med tanke på kommande premiären av zombiekärleksRomeo&Juliadramat    tänkte jag det är dags att värma upp (hehe) med ett gammalt mossigt zombieperspektiv*. Och med mossigt menar jag närapå helruttet gammalt, dvs vi som växte upp på 1980-ta...

Av astarot - 14 december 2012 11:04

  Om zombien är nutidens allra populäraste monster måste The Walking Dead vara nutidens allra bästa julklapp. Kulturgärningen Apart förlag gör genom att släppa serietidningen på svenska är dessutom något som måste uppmuntras i detta seriekarga lan...

Presentation

Omröstning

Är deaditerna i Evil Dead-filmerna zombier?
 Jajjemensan!
 Absolut inte alls! De är ju demoner för tusan!
 Nja... jag vet inte... vad tycker du?

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ zombiebloggen med Blogkeen
Följ zombiebloggen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se