Direktlänk till inlägg 5 oktober 2009

The Beyond (1981)

Av astarot - 5 oktober 2009 08:41


Tarantino hyllar den, Europe har skrivit en låt om den och fans över världen älskar den.


 


Säga vad man vill om Lucio "Godfather of Gore" Fulci. Han var inte världens bästa regissör precis, men kanske en av de våldsammaste. Ingen kan som han hänga kvar vid våldsscenerna som vore det det godaste av godis. Karln ger aldrig upp. Efter att ha färdats, med enormt effektiv inzoom, stannar man liksom bara kvar. Missförstå mig rätt, jag gillar Fulci rätt ordentligt men gjorde han en på riktigt sjutusan till bra film så var det faktiskt:

The Beyond

Regi: Lucio Fulci, 1981

Medverkande: Catriona MacColl, David Warbeck, Antoine Saint-John m.fl

    

 

Liza har endast en chans kvar att lyckas få sitt liv på fötter igen. Hon har nämligen ärvt ett gammalt hotell  i Lousiana och tänker nu rusta upp det. Såklart har hon ingen aning om att stället vilar på en av de sju portarna till självaste helvetet. Visst börjar hon misstänka ett och annat när arbetare försvinner och en blind flicka på allra bästa spökhusmanér varnar henne. Liza och hennes nyfunne vän John försöker luska ut vad som är på gång och när de hittar The Book of Eibon verkar allt hopp vara ute: "Ve den som öppnar en av de sju portarna till Helvetet, ty genom den porten kommer ondskan att invadera världen".

Filmen är så sjukt bra att det knappt går att beskriva. Det handlar egentligen inte om något exceptionellt manus och skådisarna, dubbningarna och en del effekter är rätt kassa ibland. Men stämningen i filmen går inte att ta miste på. Det är som att bevittna ett stycke ondska; det riktigt pyr ur teveapparaten, devedespelaren, projektorn eller bioduken så fort filmen drar igång. Främst beror det på att Fulci är så obeveklig i sitt berättande. Inte minst tydligt i hur han bara tvärspränger den där lilla flickans huvud. Det är liksom inte i vilken film som helst sånt här dyker upp:


 

Han djupdyker i sår, bubblande syra, gnagande spindlar, skottskador, piskattacker, huvudskjutningar och blandar allt detta blod med totalförvirrad rumslig design. Att det sedan ramlar igenom några logiska luckor  (till exempel att John försöker ladda kulor i revolverns mynning!) gör bara filmen mer trovärdig för vad det verkligen är: en mardröm. Det omdömet brukar annars tillfalla Argento, som liksom filmar mardrömmar - men Fulcis The Beyond är en minst lika effektivt filmad mardröm som Suspiria. Nu kan den petnoga elitisten peka på kvalitetsmässiga skillnader de två filmerna emellan - och visst kan det vara så att Suspiria rent tekniskt är mer välgjord, men på det känslomässiga, konstnärliga planet är de varandras jämlikar. Må så vara att The Beyond är en mer bångstyrig och köttig lillebror till mer arty storasyster Suspiria.

Fulci är rolig på många sätt - ja på fler sätt än att han ALDRIG slutar stanna vid de där våldsscenerna. Då tänker jag främst på hans egen medverkan i filmerna han gör. Den här gången är han en bibliotekarie som muttrar bittert om facket. Just detta antifackliga drag hos Fulci lyser ibland igenom och han gillar verkligen inte organiserade arbetare som måste ha lunch på exakta tider...


Nä, sånt där behöver man inte tänka på, The Beyond är så bra som det nånson blir. Sen när zombierna på sin höjd är lika snabba som Hare Krishna-zombien i Dawn of the Dead vet vi att vi hittat hem. Eller hur? Och det där slutet alltså! Det är oöveträffat till denna dag. Jag ska inte avslöja för mycket. Men om domedagsprofet kunde han extraknäcka den där Fulci.


Jag hade förmånen att se den restaurerade Grindhousekopian på bio...fem gånger! Det var på den tiden jag drev skräckfilmsfestivalen Blodröd. Till exempel smygvisade jag den för mig själv och min bästa vän, tillika medarbetare på Bio Marx, när den anlände till Umeå. Det var fruktansvärt schysst att ha en hel biograf, inkulsive maskinrum, för oss själva och sitta och titta på Fulcis zombieepos. Sen tågade jag ner med den till Fantastisk Filmfestival i Lund så de också kunde visa den för en ont anande publik (och betala frakten tillbaka till USA ;-).


The Beyond kommer för alltid att ha en särskild plats i mitt hjärta. Och den borde ha det i ditt också.


På återlevande!

astarot

 
ANNONS
 
Gustav

Gustav

5 oktober 2009 10:21

Fantastiskt bra film på ett alldeles speciellt sätt... som alla Fulcis filmer.
Frågan är bara.. hur jävla konstig barndom hade egentligen lille Lucio?!
Har man inte sett Beyond så ska man skämmas och genast se den... 3ggr minst!

http://www.gugerart.com

 
Allamagoosalum

Allamagoosalum

7 oktober 2009 21:23

Håller med föregående talare... fast hur konstig barndom hade man om man inte sett Beyond som barn? :)

http://allamagoosalum.blogg.se

 
Gustav

Gustav

8 oktober 2009 12:56

Hmmm... du ska då alltid ha sista ordet... men du har ju såklart så jävla rätt! :)

http://www.gugerart.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av astarot - 22 april 2013 10:00

  Tjoho! Vi som börjar tröttna på att bära med oss zombie-repellent eller tycker det är jobbigt att ha en zombie hemma för att att skörda odöd doft innan vi beger oss ut bland alla andra zombier på stan kommer nu den perfekta parfymen. ...

Av astarot - 18 april 2013 11:45

    Kärlek kan förändra oss. Jomen. Det kan också förstöra oss, men det är kanske för dystert? En av grejerna med zombiefilmen är ju att vi ska känna den där saknaden, skräcken för att förlora våra närmaste. Som Barbara i Night of the Living Dea...

Av astarot - 12 april 2013 09:09

  Så här är jag van att möta mörkret... Okej då. svamlar väl vidare* om moderna monsterfilmer då. Monstret är det som i mörkret stirrar tillbaka, något kusligt som vi annars kanske förtränger. Det monstruösa kan rasera det trygga som vi tagit...

Av astarot - 9 april 2013 12:09

    Med tanke på kommande premiären av zombiekärleksRomeo&Juliadramat    tänkte jag det är dags att värma upp (hehe) med ett gammalt mossigt zombieperspektiv*. Och med mossigt menar jag närapå helruttet gammalt, dvs vi som växte upp på 1980-ta...

Av astarot - 14 december 2012 11:04

  Om zombien är nutidens allra populäraste monster måste The Walking Dead vara nutidens allra bästa julklapp. Kulturgärningen Apart förlag gör genom att släppa serietidningen på svenska är dessutom något som måste uppmuntras i detta seriekarga lan...

Presentation

Omröstning

Är deaditerna i Evil Dead-filmerna zombier?
 Jajjemensan!
 Absolut inte alls! De är ju demoner för tusan!
 Nja... jag vet inte... vad tycker du?

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ zombiebloggen med Blogkeen
Följ zombiebloggen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se