Direktlänk till inlägg 19 november 2009

Dead Air (2009)

Av astarot - 19 november 2009 09:01

 Dead Air

Regi: Corbin Bernsen, 2009

Medverkande: Bill Moseley, Patricia Tallman m.fl

 


Över hela Amerika attackeras sportevenemang och folksamlingar av explosioner. Sprängladdningarna sprider ett virus som förvandlar folk till galna mördarmaskiner som blöder ur ögonen. Mitt i allt det här fokuseras handlingen till en radiostation som är mitt uppe i en sändning om paranoia. Det blir radioprataren Logans uppgift att guida lyssnarna genom nattens händelser samtidigt som han måste hålla ihop programmet, rädda sin familj och få oväntat besök av terroristledaren.  


Som vanligt under sådana här virusfilmer kastas vi rakt in i själva utbrottet och den panik som starten på en omfattande katastrof bär med sig. Mindre vanligt är väl att vi får följa händelserna inifrån en radiostations ganska trista väggar – även om det förekommit inslag av det i zombiegenren tidigare.


Tyvärr är Dead Air rätt taffligt gjord, vilket kanske beror på att Corbin ”Tandläkaren” Bernsen inte är en mästerregissör men mest verkar det handla om budgetfrågor. En sån här historia kräver egentligen inte så himla mycket för att engagera men några saker måste liksom hålla rätt nivå. En av dessa måsten är snygga, skrämmande monster och här är det lite för beige. En annan sak som nästan blivit genrens signum är ju våldseffekterna som här nästan helt uteblir. Avsaknaden av dessa två element fråntar filmen dess mest skrämmande potential. Och det handlar väl snarare om budgetfrågan än tveksamheter i Bernsens regi, antar jag. Sen låter de förjävligt illa de där ögonblödarna, någon ljudtekniker borde sagt stopp redan vid första ljudpåläggningen. Och tyvärr så är det ju så att en digitalinspelad film gör känslan lite lite b-igare.


Faktum är att det enda som riktigt räddar filmen, förutom några snajdiga politiska kommentarer om den amerikanska muslimparanoian och konspirationsteorier, är vår gamla kompis Bill ”Chop-top” Moseley (här såklart i extrafin Blodrödtröja).


Moseley lyckas bära även radiopratarkostymen rätt schysst trots att han har ett smått haltande manus att arbeta med. Det finns visst en hel del intressant dialog, men anledningen till att det fungerar är faktisk tack vare Bill.s förmåga att leverera dem. Kul också att han återförenas med sin syrra Barbara (Patricia Tallman) från Tom Savinis fina  nyinspelning av Night of the Living Dead.


Dead Air är helt okej, men för spretig för att vara ett tätt kammardrama och för snäll för att vara sweet zombieaction så betyget blir väl därefter. Klart sevärd ändå för alla zombienördar.


Om du vill ha exakt hela handlingen avslöjad kan du kolla på den här trailern:På återlevande

astarot

 
ANNONS
 
Jockeman, skräck- och kultfilmsbloggen

Jockeman, skräck- och kultfilmsbloggen

22 november 2009 17:45

Verkar vara värd att kolla in. När du nämner radioscener från andra filmer så tänker jag direkt på slutet av Fulci´s Zombie, höjdarscen när radiopratarn upptäcker att zombies är på väg in genom dörren :-)

http://jockeman1.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av astarot - 22 april 2013 10:00

  Tjoho! Vi som börjar tröttna på att bära med oss zombie-repellent eller tycker det är jobbigt att ha en zombie hemma för att att skörda odöd doft innan vi beger oss ut bland alla andra zombier på stan kommer nu den perfekta parfymen. ...

Av astarot - 18 april 2013 11:45

    Kärlek kan förändra oss. Jomen. Det kan också förstöra oss, men det är kanske för dystert? En av grejerna med zombiefilmen är ju att vi ska känna den där saknaden, skräcken för att förlora våra närmaste. Som Barbara i Night of the Living Dea...

Av astarot - 12 april 2013 09:09

  Så här är jag van att möta mörkret... Okej då. svamlar väl vidare* om moderna monsterfilmer då. Monstret är det som i mörkret stirrar tillbaka, något kusligt som vi annars kanske förtränger. Det monstruösa kan rasera det trygga som vi tagit...

Av astarot - 9 april 2013 12:09

    Med tanke på kommande premiären av zombiekärleksRomeo&Juliadramat    tänkte jag det är dags att värma upp (hehe) med ett gammalt mossigt zombieperspektiv*. Och med mossigt menar jag närapå helruttet gammalt, dvs vi som växte upp på 1980-ta...

Av astarot - 14 december 2012 11:04

  Om zombien är nutidens allra populäraste monster måste The Walking Dead vara nutidens allra bästa julklapp. Kulturgärningen Apart förlag gör genom att släppa serietidningen på svenska är dessutom något som måste uppmuntras i detta seriekarga lan...

Presentation

Omröstning

Är deaditerna i Evil Dead-filmerna zombier?
 Jajjemensan!
 Absolut inte alls! De är ju demoner för tusan!
 Nja... jag vet inte... vad tycker du?

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ zombiebloggen med Blogkeen
Följ zombiebloggen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se