Direktlänk till inlägg 18 december 2009

Deadgirl (2008)

Av astarot - 18 december 2009 11:52

 


Håll i hatten alltså..(ber om ursäkt om jag verkar lite upprörd - men du förstår snart varför).


Deadgirl

Regi: Marcel Sarmiento & Gadi Harel

Medverkande: Jenny Spain, Shiloh Fernandez, Noah Segan m.fl

   


De två tonårskillarna J.T och Rickie lattjar omkring i ett övergivet gammalt hus. Nere i källaren finns en dörr och vad gör man om man hittar en dörr, som det dessutom står en massa bråte framför? Man öppnar den såklart. Till grabbarnas stora förvåning och åtminstone Rickies olust ligger en kvinna fastspänd på en brits – naken. Rickie vill genast kontakta polisen men J.T Har något annat i tankarna. Efter en del ”om” och lite ”men” låter Rickie bli att ringa och J.T lyckas döda tjejen tre gånger men hon vaknar till liv varje gång. Eftersom hon ändå ligger där odöd och naken tycker J.T att de lika gärna kan behålla henne som sexslav. Rickie avskyr idén och J.T men ger situationen ändå sitt tysta medgivande och snart drar J.T dit lite fler killar...


Ja såhär håller det på. Insprängt i allt det här jävla svineriet pågår också en slags kärlekshistoria där Rickie suktar efter JoAnn. Hela filmens poäng handlar alltså om manlig sexualitet och den där tanken vi som samhälle bär på att män skulle vara slav under sina egna drifter – ni vet att man inte skulle kunna tänka så fort blodet rusar till de nedre regionerna. Nu är det ju rätt tillspetsat att ha en zombie som sexslav men det gör faktiskt poängen desto större. Hur många gruppvåldtäkter har man inte läst om där det liksom mest handlar om nån manlighetstävling och aldrig om kvinnan de torterar – för det här handlar inte om sex, utan om ren och skär maktutövning. I ett samhälle där kvinnor behandlas som ägodelar – något för män att beskydda och slåss om – kan de snabbt också förvandlas till objekt. Saker att äga, förnedra och våldta. Nu är ju inte alla män svin – men som samhällsvarelser är vi fan det.


Nåjo. Det här är alltså, i mina ögon, en rejäl käftsmäll och faktiskt diskussion om våldtäktens problematik. Alla gliringar om att ”vara en riktig man”, att inte vara bög, att ta för sig känns igen från verkliga våldtäktsfall där det inte varit ett zombieoffer utan en helt vanlig tjej. Apropå zombieoffer så är filmens stora behållning Jenny Spain, i rollen som deadgirl, och hennes förmåga att uttrycka känslor utan att yttra ett enda ord. Jag skojar inte, likt klassiska stumfilmer eller Boris Karloffs Frankensteins Monster är det här subtilt skådespeleri på högsta jävla nivå.


Det är också geni att använda sig av en enda zombie istället för den där flocken vi är vana att se. Istället för att låta zombien representera ”massorna”, oss själva eller konsumtionskritik förvandlas zombien som sagt till ett objekt. Något för oss att konsumera och liknar alltså poänger Romero ville göra i både Land of the Dead och Diary of the Dead. I övrigt verkar det vara Romeros zombieregler som gäller för Deadgirl eftersom hon inte tycks kunna dö av vanligt våld och att hon verkar smitta via bett – men mer än så kanske jag inte ska säga om en av senare tids viktigaste och mest osmakliga zombierullar. Se den inte! Men trailern kanske:
På omlevande

astarot


 
ANNONS
 
Ingen bild

Helena B Sjöholm

18 december 2009 13:23

Den här problematiken är sjukt spännande. Har inte sett filmen tyvärr. Men man kan blottlägga och ge förklaringsmodeller med hjälp av filmen. Inom ramen för "skräck" kan det te sig överdrivet, men det kan också vara dörröppnaren till dialog, och ett försök att vidare applicera på verkligheten.

 
Ingen bild

astarot

18 december 2009 13:38

Javisst är det Helena! både sjukt och sjukt spännande. Jag skulle kunna skriva en hel bok om bara Deadgirl känner jag..

(Kommer du förbi Blodröd i mellandagarna?)

 
Ingen bild

Helena B Sjöholm

18 december 2009 14:36

Så jäkla crap att jag jobbar i mellandagarna - men det finns en liten chans att jag kan jobba ihop en liten lucka.

 
Ingen bild

Bullberta

25 december 2009 11:18

Det här var tamejfan en av de bästa analyser jag läst av en zombiefilm.

 
Ingen bild

astarot

26 december 2009 19:51

Åh tack Bullberta! Jag blev glad på riktigt! (ni vet sådär som man kunde bli innan 1990-talet)

 
Supersatan

Supersatan

15 februari 2010 01:31

Har precis sett filmen efter jag såg ditt betyg. Riktigt bra, men jävligt sjuk! Läste inte din rec förrän jag sett den och det är en bra analys, tänkte själv i de banorna under filmen.

http://supersatanic.wordpress.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av astarot - 22 april 2013 10:00

  Tjoho! Vi som börjar tröttna på att bära med oss zombie-repellent eller tycker det är jobbigt att ha en zombie hemma för att att skörda odöd doft innan vi beger oss ut bland alla andra zombier på stan kommer nu den perfekta parfymen. ...

Av astarot - 18 april 2013 11:45

    Kärlek kan förändra oss. Jomen. Det kan också förstöra oss, men det är kanske för dystert? En av grejerna med zombiefilmen är ju att vi ska känna den där saknaden, skräcken för att förlora våra närmaste. Som Barbara i Night of the Living Dea...

Av astarot - 12 april 2013 09:09

  Så här är jag van att möta mörkret... Okej då. svamlar väl vidare* om moderna monsterfilmer då. Monstret är det som i mörkret stirrar tillbaka, något kusligt som vi annars kanske förtränger. Det monstruösa kan rasera det trygga som vi tagit...

Av astarot - 9 april 2013 12:09

    Med tanke på kommande premiären av zombiekärleksRomeo&Juliadramat    tänkte jag det är dags att värma upp (hehe) med ett gammalt mossigt zombieperspektiv*. Och med mossigt menar jag närapå helruttet gammalt, dvs vi som växte upp på 1980-ta...

Av astarot - 14 december 2012 11:04

  Om zombien är nutidens allra populäraste monster måste The Walking Dead vara nutidens allra bästa julklapp. Kulturgärningen Apart förlag gör genom att släppa serietidningen på svenska är dessutom något som måste uppmuntras i detta seriekarga lan...

Presentation

Omröstning

Är deaditerna i Evil Dead-filmerna zombier?
 Jajjemensan!
 Absolut inte alls! De är ju demoner för tusan!
 Nja... jag vet inte... vad tycker du?

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ zombiebloggen med Blogkeen
Följ zombiebloggen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se