Direktlänk till inlägg 23 december 2009

Tomtens zombiechock!

Av astarot - 23 december 2009 11:02

 


Genom åratal av forskning i fenomenet Jultomten (eller var det zombien?) så kan jag idag, som en julklapp, presentera häpnadsväckande fakta om ursprunget till vår tomte. Allt det där krafset om ett läskedrycksföretag, tyska folksägner eller inhemska myter är bara...just det - en myt. Och för alla som vet att Sankt Nikolas liksom utgör en av grundhistorierna är något på spåren. Men vad ni kanske inte visste är att Nikolas är inblandad i en av historiens mest dokumenterade zombiehändelser. Likt Baron Samedi eller Jesus hade han nämligen makt över liv och död - en av historierna går som följer:


En slaktare i Frankrike får syn på tre rikemanspojkar på väg till en religiös skola (precis så fromma var de!). Han och frugan kidnappar, rånar, knivmördar, styckar och kokar dem till stuvning. Nikolas - som är kristen ut i fingerspetsarna (så till den grad att det första han gjorde när han föddes var att falla på knä och be till Gud) - upptäcker det hela och återupplivar pojkarna. Från stuvningsbitar till odöda barn alltså.


Vad som hände med barnen förtäljer inte riktigt historien. Däremot finns här mystiska samband som knappast är tillfälligheter. Denna historia utspelade sig tidigt på 1100-talet och finns nedtecknad från ca år 1150. Och man brukar säga att världen drabbats av pandemier sedan just 1100-talet. Det finns förvisso bevis om pandemier tidigare än det men som vi alla vet var knappast Nikolas den förste att uppväcka de döda heller. Eftersom källorna till allt det här oftast kommer ur kyrkoböcker har såklart alla spår av odöd aktivitet censurerats och totalförbjudits likt en Fulcifilm på Biografbyrån under 1980-talet.


Den där slaktaren fick i alla fall som straff att bli Nikolas medhjälpare och går under namnet Le Père Fouettard.  Så när reinkarnationen av sankt Nikolas närmar sig era barn i år kan ni tänka på att paketöverräckandet må vara ett uttryck av överkonsumtion, men också en stark symbol för den största klappen av alla - återliv. Julafton har alltså ännu en koppling till zombiemytologin: två av dess huvudgestalter har återupplivat de döda varav en själv återuppstått. Nu vågar jag inte gräva mer i det här. Det kan ju likt Da Vinci-koden få oanade konsekvenser..


På omlevande

astarot

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av astarot - 22 april 2013 10:00

  Tjoho! Vi som börjar tröttna på att bära med oss zombie-repellent eller tycker det är jobbigt att ha en zombie hemma för att att skörda odöd doft innan vi beger oss ut bland alla andra zombier på stan kommer nu den perfekta parfymen. ...

Av astarot - 18 april 2013 11:45

    Kärlek kan förändra oss. Jomen. Det kan också förstöra oss, men det är kanske för dystert? En av grejerna med zombiefilmen är ju att vi ska känna den där saknaden, skräcken för att förlora våra närmaste. Som Barbara i Night of the Living Dea...

Av astarot - 12 april 2013 09:09

  Så här är jag van att möta mörkret... Okej då. svamlar väl vidare* om moderna monsterfilmer då. Monstret är det som i mörkret stirrar tillbaka, något kusligt som vi annars kanske förtränger. Det monstruösa kan rasera det trygga som vi tagit...

Av astarot - 9 april 2013 12:09

    Med tanke på kommande premiären av zombiekärleksRomeo&Juliadramat    tänkte jag det är dags att värma upp (hehe) med ett gammalt mossigt zombieperspektiv*. Och med mossigt menar jag närapå helruttet gammalt, dvs vi som växte upp på 1980-ta...

Av astarot - 14 december 2012 11:04

  Om zombien är nutidens allra populäraste monster måste The Walking Dead vara nutidens allra bästa julklapp. Kulturgärningen Apart förlag gör genom att släppa serietidningen på svenska är dessutom något som måste uppmuntras i detta seriekarga lan...

Presentation

Omröstning

Är deaditerna i Evil Dead-filmerna zombier?
 Jajjemensan!
 Absolut inte alls! De är ju demoner för tusan!
 Nja... jag vet inte... vad tycker du?

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ zombiebloggen med Blogkeen
Följ zombiebloggen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se