Direktlänk till inlägg 14 september 2010

Dance of the Dead (2008)

Av astarot - 14 september 2010 08:17

 


När Fan blir gammal så blir han…gammal. Och kanske är det exakt vad som hänt? Med mig alltså. Fast att jämföra mig med Djävulen är väl lite förmätet. Hin Håle är ju betydligt längre än mig.


Dance of the Dead

Regi: Greg Bishop

Medverkande: Jared Kusnitz, Carissa Cabobianco, Greyson Chadwick m.fl


Det är dags för skolavslutning och den obligatoriska balen som är så viktig för amerikanska ungdomar. Nördarna som inte kan få någon att gå med blir stukade för livet. Men tamejtusan om inte alla fotbollskillar och cheerleaders kommer att tacka dem någon dag. I alla fall om de var på Skoldansen of the Dead.


Det är nämligen så att det rör på sig i stadens lilla kyrkogård – och verkar ha gjort så ett tag om man ska tro den lik(!)giltiga kyrkogårdsvaktmästaren. De flesta kidsen är redan på skolbalen men ett gäng nördar, skolans mobbare och haschrockare som såklart ändå inte skulle ha varit där, plus en vapengalen gympalärare inser att de måste stoppa zombierna. Annars är stadens framtid ett minne blott. Gore och våld utlovas.


Men vad har det här med Satan och min längd att göra? Nä, ingenting. Det var det där med ålder som var själva poängen. Kan det helt enkelt vara så att jag blivit för gammal för att uppskatta snorungar som slåss med zombier? Eller kanske är det så att användningen ..of the Dead i en titel förr i tiden alltid betydde kvalitet (ja, eller att det var Romero som regisserat) som gör förväntningarna på den här indepententrullen för höga? Eller kan det vara faktumet att Sam Raimi (i fyllan) handplockade filmen för distribution genom hans bolag "Ghost House" som gör att man förväntar sig för mycket?


Nej, det är faktiskt inget av överstående. Det hela beror helt enkelt på att man sett det här lite för många gånger, och då rätt mycket bättre. Då kommer jag framförallt att tänka på den film som Dance of the Dead nästan är som en uppföljare till, nämligen megaklassikern Return of the Living Dead men även Peter Jacksons Bad Taste och Braindead. Men jämförelsen är lite haltande och man bör tänka på Dance of the Dead som en bortskämd kusin från stan som inte vet hur man kopierar film med två videobandspelare. Rätt efter alltså.


Jag stör mig främst på hur zombierna behandlas i den här filmen. Liksom, själva anledningen till att de är ruttna i ansiktet är att de har ruttnat = varit döda ett tag. Här förvandlas man från levande till odöd och har genast ett stinkande ansikte. Ja hela kittet redo – ungefär som punxen som köpte färdigrivna braller och nitjackor på Tempo 1981. Sedan springer de i ena stunden (när de liksom sprängs upp ur kistorna är faktiskt rätt snyggt) medan de i andra stunden går väldigt långsamt. Och det är också problemet med den moderna ADHD-zombien (förutom att det skulle vara anatomiskt rätt omöjligt att springa med döda lemmar). Springande odöda köttätare skulle fan vara HELT omöjligt att överleva - alltså måste de vila till exempel om någon levande måste springa förbi och hämta en bil.


Trots det har Dance of the Dead absolut sina stunder. Främst då i nörddialogen som till exempel

- Vad är det som händer?

- Det är jordens undergång…

- Jag behöver terapi efter det här.


Kul va? Ja, ganska i alla fall. Sen var det lite skoj att zombierna faktiskt grymtar ”brraaaiins”, med tanke på hur ofta zombierna gör det så äter de förvånansvärt lite hjärna. Annars var det både löjligt men lite intressant att man kan kontrollera zombier med garagerockmusik. Det där med musik och zombier förresten. Det förtjänar en egen diskussion. Muzaken i Dawn of the Dead har ju viss inverkan på dem och i Stephen Kings ”Signal” sover de till musik… måste kolla upp…måste….ha….hjärna..


På omlevande

astarot

 
ANNONS
 
Anders

Anders

14 september 2010 15:23

Du har fått ett pris! Kolla in här: http://brm.blogg.se/2010/september/beautiful-blogger-award.html

http://brm.blogg.se

 
Ingen bild

astarot

14 september 2010 22:08

Vaddå Anders? jag fattar inte? Som det ser ut har jag blivit nominerad av dig (TACKSOMFAN) - men nåt pris såg jag aldrig? tänk på att jag matar zombier med delar av min hjärna varje dag.

 
Alexander

Alexander

15 september 2010 00:39

Hatar springande zombier, men annars så ãr det en halvbra film.
Tycker dom kunne valt en annen tittel, eftersom den redan har blivit användt i den Masters of horror episoden med Robert Englund.

http://zombarbie.blogspot.com

 
Herr K

Herr K

16 september 2010 12:36

Jag tyckte denna filmen var ganska okej om man inte ser den som en seriös zombiefilm. En trea får den av mig. Finns betydligt sämre zombiefilmer där ute :)

http://www.herr-k.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av astarot - 22 april 2013 10:00

  Tjoho! Vi som börjar tröttna på att bära med oss zombie-repellent eller tycker det är jobbigt att ha en zombie hemma för att att skörda odöd doft innan vi beger oss ut bland alla andra zombier på stan kommer nu den perfekta parfymen. ...

Av astarot - 18 april 2013 11:45

    Kärlek kan förändra oss. Jomen. Det kan också förstöra oss, men det är kanske för dystert? En av grejerna med zombiefilmen är ju att vi ska känna den där saknaden, skräcken för att förlora våra närmaste. Som Barbara i Night of the Living Dea...

Av astarot - 12 april 2013 09:09

  Så här är jag van att möta mörkret... Okej då. svamlar väl vidare* om moderna monsterfilmer då. Monstret är det som i mörkret stirrar tillbaka, något kusligt som vi annars kanske förtränger. Det monstruösa kan rasera det trygga som vi tagit...

Av astarot - 9 april 2013 12:09

    Med tanke på kommande premiären av zombiekärleksRomeo&Juliadramat    tänkte jag det är dags att värma upp (hehe) med ett gammalt mossigt zombieperspektiv*. Och med mossigt menar jag närapå helruttet gammalt, dvs vi som växte upp på 1980-ta...

Av astarot - 14 december 2012 11:04

  Om zombien är nutidens allra populäraste monster måste The Walking Dead vara nutidens allra bästa julklapp. Kulturgärningen Apart förlag gör genom att släppa serietidningen på svenska är dessutom något som måste uppmuntras i detta seriekarga lan...

Presentation

Omröstning

Är deaditerna i Evil Dead-filmerna zombier?
 Jajjemensan!
 Absolut inte alls! De är ju demoner för tusan!
 Nja... jag vet inte... vad tycker du?

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ zombiebloggen med Blogkeen
Följ zombiebloggen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se