Direktlänk till inlägg 17 september 2010

Neurobiologi...of the Dead

Av astarot - 17 september 2010 11:02

 

I de flesta zombiefilmer har man mer eller mindre osannolika förklaringar till hur eller varför de odödas hjärnor på något primitivt plan fortsätter att fungera. Det verkar ju nämligen vara hjärnan som zombiens (o)själ sitter i eftersom det enda sättet att döda dem är att förstöra just...hjärnan.


Nu har äntligen Dr. Steven Schlozman, biträdande professor i psykiatri vid Harvard Medical School kartlagt zombiens hjärna. Han har till och med skrivit en fejkad "Medical Journal"-artikel med namnet Ataxic Neurodegenerative Satiety Deficiency Syndrome. Samförfattad med tre döda och en smittan människolik varelse lär kunskapsnivån vara rätt hög. Men jag undrar hur många poäng han får för den här artikeln i sitt CV. I vilket fall som helst så utkommer Dr. Schlozman i nästa år med boken The Zombie Autopsies: Secret Notebooks from the Apoclaypse som går att förbeställa på Amazon bland annat. Där kommer nog hans fynd att beskrivas ingående. Men jag kan redan nu avslöja ett par av doktorns teorier. 


Frontalloben
Denna del av hjärnan gör att vi kan tänka efter och lösa abstrakta problem. Vid odödhet avaktiveras stora delar av frontalloben och därmed dessa förmågor. Men eftersom zombier faktiskt kan både se och förnimma oss har de tillräcklig aktivitet för att medvetandet ska gå genom thalamus, där sinnesintryck bearbetas.
 

Men frontalloben kan nog förklara stora delar av varför zombien inte går att domesticera. Det är nämligen här impulskontrollen sker. Har du lust att spöa en moderat på stan är det här frontalloben ingriper och reflekterar över att det kanske inte är en så bra idé ändå. 


Amygdala och främre cingulum Cortex


Saknas en väl fungerande pannlob, som en zombie som ju drivs helt av baskänslor - som ilska - vilka vi finner i det primitiva delarna av vår hjärna, främst amygdala. På samma sätt som hos krokodilen verkar amygdala vara väl fungerande hos zombien och gör den till en mördarmaskin. Schlozman menar att det är lika stor mening att vara arg på en zombie som på en krokodil. De följer båda bara amygdalans impulser. Och eftersom frontalloben inte är där och "tänker efter före" saknas den balans däremellan som gör oss "mänskliga". Denna balans upprätthålls av främre cingulum cortex, som reglerar och dämpar retbarhet hos amygdala som den talar till frontalloben.
En zombie skulle alltså ha en dysfunktionell främre cingulum cortex, vilket gör det omöjligt att förmildra känslor av ilska. Ergo: hyperaggressivitet!

Ja, såhär fortsätter den, kartläggningen av zombiens hjärnfunktioner. Såklart är det här ett pedagogiskt grepp. För att till fullo förstå zombiehjärnan måste vi också först förstå den mänskliga. Så hör upp alla gymnasieklassare. Snart dyker den här boken upp i din läxläsarhög... rätt king, eller hur?


Man lär sig nåt nytt varje dag sägs det. Har du lärt dig nåt nytt?

på omlevande

astarot

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av astarot - 22 april 2013 10:00

  Tjoho! Vi som börjar tröttna på att bära med oss zombie-repellent eller tycker det är jobbigt att ha en zombie hemma för att att skörda odöd doft innan vi beger oss ut bland alla andra zombier på stan kommer nu den perfekta parfymen. ...

Av astarot - 18 april 2013 11:45

    Kärlek kan förändra oss. Jomen. Det kan också förstöra oss, men det är kanske för dystert? En av grejerna med zombiefilmen är ju att vi ska känna den där saknaden, skräcken för att förlora våra närmaste. Som Barbara i Night of the Living Dea...

Av astarot - 12 april 2013 09:09

  Så här är jag van att möta mörkret... Okej då. svamlar väl vidare* om moderna monsterfilmer då. Monstret är det som i mörkret stirrar tillbaka, något kusligt som vi annars kanske förtränger. Det monstruösa kan rasera det trygga som vi tagit...

Av astarot - 9 april 2013 12:09

    Med tanke på kommande premiären av zombiekärleksRomeo&Juliadramat    tänkte jag det är dags att värma upp (hehe) med ett gammalt mossigt zombieperspektiv*. Och med mossigt menar jag närapå helruttet gammalt, dvs vi som växte upp på 1980-ta...

Av astarot - 14 december 2012 11:04

  Om zombien är nutidens allra populäraste monster måste The Walking Dead vara nutidens allra bästa julklapp. Kulturgärningen Apart förlag gör genom att släppa serietidningen på svenska är dessutom något som måste uppmuntras i detta seriekarga lan...

Presentation

Omröstning

Är deaditerna i Evil Dead-filmerna zombier?
 Jajjemensan!
 Absolut inte alls! De är ju demoner för tusan!
 Nja... jag vet inte... vad tycker du?

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ zombiebloggen med Blogkeen
Följ zombiebloggen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se