Direktlänk till inlägg 15 april 2011

The Earth Dies Screaming (1964)

Av astarot - 15 april 2011 10:49Som vi alla vet var Romero starkt influerad av Richard Mathesons bok I Am Legend och kanske framförallt filmen The Last Man on Earth. Men här kommer en annan historia som säkert också har ett finger med i spelet.


The Earth Dies Screaming

Regi: Terence Fisher

Medverkande: Willard Parker, Virginia Field, Dennis Price m.flThe Earth Dies Screaming inleds med att allting dör. Människor, fåglar, teveapparater. Eller ja, nästan alla. För här kommer ju hjälten Jeff åkandes. Han går in på ett hotell och börjar försöka luska ut vad som har hänt, men på radion hörs bara en mystisk signal. Snart dyker ett par upp, Taggart och Peggy. Taggart är misstänksam och inleder mötet med att rikta en pistol mot Jeff. Ingen vet vad som har hänt. Taggart gissar på en invasion av fiendetrupper och tycker att det är dags att var och en tar hand om sig själv. 


Plötsligt uppenbarar sig figurer i underliga rymddräkter, och på tok för vingliga platåskor, som endast med en lätt beröring får sina offer att falla döda till marken - för att sedan återuppstå under deras kontroll. 


Ett ungt par, med en uppstudsig yngling dyker också upp för att tillföra filmen lite generationskonflikt och en social kommentar över den svunna kapitalismen och pengars (o)värde i en sådan här situation. Men det är framförallt i gruppdynamiken som filmens fokus ligger. Om än inte lika mycket som i Night of the Living Dead så uppstår här samma spänningar mellan två män som vill två motsatta saker. Till skillnad från just Night of the Living Dead är det här iallafall väldigt tydligt, både under filmens gång men också i slutändan, vem som tar felaktiga beslut.


Även om de kontrollerade, skrämmande, långsamma återlevarna inte är köttätande zombier är det tydligt att de är en hybrid mellan voodoons zombie - som ju är en levande, förgiftad människa under kontroll av en häxmästare - och den zombie vi är vana att se idag - en död människa som på ett eller annat sätt återuppstår. Det är dessutom mycket effektivt att ge dem de där skrämmande, grå ögonen.


The Earth Dies Screaming är kanske i gränstrakterna till en B-film, men mycket effektivt regisserad av veteranen Terence Fisher (som bara fyra år senare skulle göra Hammer Studios kanske bästa film: The Devil Rides Out, skriven av... just det: Richard Matheson). Dessutom är filmen högintressant som exempel på det där steget närmare Romeros zombier och kanske är det här den felande länken. Men då har vi fortfarande inte pratat om Invisible Invaders (1959) och det ska vi göra sen nån gång. Eller hur? Nu kan vi skiljas åt som vänner genom att tillsammans kolla på trailern till The Earth Dies Screaming.


Förresten... vi tar en låt med Tom Waits också:på omlevande

astarot


PS: Idag är det tio år sedan Joey Ramone avled i cancer. R.I.P Joey! Jag har en liten hyllning till hjälten i den här låtlistan: Songs about, and inspired by, Joey Ramone. Håll till godo.

 
ANNONS
 
Stefan

Stefan

18 april 2011 18:19

Tack för filmtipset och som alltid en mycket välskriven recension. Blir sugen på att kolla upp denna. Tom Waits, en riktig kung! Har Bone Machine men kände inte till kopplingen till filmen.

http://www.rysarnytt.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av astarot - 22 april 2013 10:00

  Tjoho! Vi som börjar tröttna på att bära med oss zombie-repellent eller tycker det är jobbigt att ha en zombie hemma för att att skörda odöd doft innan vi beger oss ut bland alla andra zombier på stan kommer nu den perfekta parfymen. ...

Av astarot - 18 april 2013 11:45

    Kärlek kan förändra oss. Jomen. Det kan också förstöra oss, men det är kanske för dystert? En av grejerna med zombiefilmen är ju att vi ska känna den där saknaden, skräcken för att förlora våra närmaste. Som Barbara i Night of the Living Dea...

Av astarot - 12 april 2013 09:09

  Så här är jag van att möta mörkret... Okej då. svamlar väl vidare* om moderna monsterfilmer då. Monstret är det som i mörkret stirrar tillbaka, något kusligt som vi annars kanske förtränger. Det monstruösa kan rasera det trygga som vi tagit...

Av astarot - 9 april 2013 12:09

    Med tanke på kommande premiären av zombiekärleksRomeo&Juliadramat    tänkte jag det är dags att värma upp (hehe) med ett gammalt mossigt zombieperspektiv*. Och med mossigt menar jag närapå helruttet gammalt, dvs vi som växte upp på 1980-ta...

Av astarot - 14 december 2012 11:04

  Om zombien är nutidens allra populäraste monster måste The Walking Dead vara nutidens allra bästa julklapp. Kulturgärningen Apart förlag gör genom att släppa serietidningen på svenska är dessutom något som måste uppmuntras i detta seriekarga lan...

Presentation

Omröstning

Är deaditerna i Evil Dead-filmerna zombier?
 Jajjemensan!
 Absolut inte alls! De är ju demoner för tusan!
 Nja... jag vet inte... vad tycker du?

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ zombiebloggen med Blogkeen
Följ zombiebloggen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se