Direktlänk till inlägg 14 december 2012

The Walking Dead Vol. 5: Anfall är bästa försvar

Av astarot - 14 december 2012 11:04

 

Om zombien är nutidens allra populäraste monster måste The Walking Dead vara nutidens allra bästa julklapp. Kulturgärningen Apart förlag gör genom att släppa serietidningen på svenska är dessutom något som måste uppmuntras i detta seriekarga land där man tror att alla måste sluta läsa serier när de fyller moped. Om det är någonting The Walking Dead bevisar är det att serier är ett medium för åldrar långt in i efterlivet. Här behandlas nämligen alla de grundläggande frågor som ständigt utgör kärnan i alla kreativa kulturskildringar – döden, livet och människans väsen.


The Walking Dead vol. 5: Anfall är bästa försvar

Skapad & manus av: Robert Kirkman

Tecknad av: Charlie AdlardThe Walking Dead är ingen fin skildring av vårt mänskliga tillstånd men berättelsen talar ändå om en mänsklig drivkraft för social samvaro, gemenskap och solidaritet – något som kanske inte är helt möjligt i en postapokalyptisk värld men åtminstone eftersträvansvärt.


Helt möjligt säger jag som att det finns någon som helst ljusning efter volym fem i den svenska utgivningen? Här barkar nämligen allt åt helvete ordentligt och det som tidigare varit obehagligt mörkt blir nu perverst becksvart. Efter att Rick, Michonne och Glenn hittat ett ställe med överlevare drar nämligen en överbryggande historia om våldtäkt, hämnd och medmänsklig kyla igång som skiftar fokus än mer från zombierna till en strid människa mot människa. Berättelsen lyfter skickligt perspektiven från det specifika hotet rakt ned i djupet av mänsklig ondska. Ni har alla hört det i otaliga filmer (de flesta bra) ”vi är dom och dom är vi”, men här blir zombierna till ett ganska obetydligt hot – en banal form av ondska endast styrda av sina grundläggande drifter – jämfört med mänskligt beräknande och pervers grymhet.


 


Kanske är jag en osedvanligt cynisk eller deprimerad personlighetstyp men visst är det såhär vi moderna människor kommer hantera en undergång när vi måste lära oss att leva ur hand i mun under extrema förhållanden. De som roffar roffar och de som vill hjälpa blir uppätna, bokstavligen. Nietzsche myser i sin grav. Den moral och de kulturella koder som är nödvändiga i trygghet förlorar giltighet i kaos och visar den mänskliga civilisationens bräcklighet.


Utan att överdriva det minsta – zombieberättelser blir fan inte bättre än så här! Eller, ja. Kanske i nästa nummer då...


På återlevande!
astarot

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av astarot - 22 april 2013 10:00

  Tjoho! Vi som börjar tröttna på att bära med oss zombie-repellent eller tycker det är jobbigt att ha en zombie hemma för att att skörda odöd doft innan vi beger oss ut bland alla andra zombier på stan kommer nu den perfekta parfymen. ...

Av astarot - 18 april 2013 11:45

    Kärlek kan förändra oss. Jomen. Det kan också förstöra oss, men det är kanske för dystert? En av grejerna med zombiefilmen är ju att vi ska känna den där saknaden, skräcken för att förlora våra närmaste. Som Barbara i Night of the Living Dea...

Av astarot - 12 april 2013 09:09

  Så här är jag van att möta mörkret... Okej då. svamlar väl vidare* om moderna monsterfilmer då. Monstret är det som i mörkret stirrar tillbaka, något kusligt som vi annars kanske förtränger. Det monstruösa kan rasera det trygga som vi tagit...

Av astarot - 9 april 2013 12:09

    Med tanke på kommande premiären av zombiekärleksRomeo&Juliadramat    tänkte jag det är dags att värma upp (hehe) med ett gammalt mossigt zombieperspektiv*. Och med mossigt menar jag närapå helruttet gammalt, dvs vi som växte upp på 1980-ta...

Av astarot - 23 augusti 2012 10:50

Hej hå alla mönsterdiggare!  ja alltså ni som antingen gillar att sticka eller ni som ständigt blir inkallade för ännu ett rorschachtest.  Tänkte det var dags att uppdatera bloggen. Eftersom jag ändå inte gör annat än skriver hela jävla tiden ...

Presentation

Omröstning

Är deaditerna i Evil Dead-filmerna zombier?
 Jajjemensan!
 Absolut inte alls! De är ju demoner för tusan!
 Nja... jag vet inte... vad tycker du?

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ zombiebloggen med Blogkeen
Följ zombiebloggen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se