Senaste inläggen

Av astarot - 14 januari 2011 11:18

 


Alltså, nog är det typiskt Stockholmare att behöva träning i något som för alla oss andra är självklart? Jag menar, det är ju inte precis raketforskning det handlar om när man kämpar sig igenom zombieapokalypsen. Lite schyssta vapen brukar räcka långt. Å andra sidan. Det kanske kan vara nödvändigt att det startas utbildningar för kommande generationer. Så ABF i Sundbyberg kan ha en poäng i det.


Utgångspunkten ska visst vara Max Brooks The Zombie Survival Guide. Complete Protection from the Living Dead. Med tanke på vad boken innehåller så lär det bli ett ganska vapenintresserat gäng som samlas på tisdagarna för att diskutera en kommande framtid. Eller kanske är det mer inriktat på direkt överlevnad. Då är det bara att börja bygga skyddsrum, packa allt med varor för ungefär ett halvår. För när zombierna kommer är det bara, enligt Brooks, att låsa in sig och vänta på vintern. Sedan ta närmsta spade och gå ut och slå ner iszombierna.Rätt schysst att bo i Sverige alltså, både vad det gäller kommande miljöarmaggedon och odöd dito.


Nå, i vilket fall som helst. Det lär ju bli en ganska rolig studiecirkel - iallafall jämfört med den i bokföring som jag gick för ett par år sedan. Jag tycker att de ska visa filmer och analysera överlevarnas strategier för att finputsa en perfekt plan för kommande fasor. Alltså INTE göra som Machete och hans gäng i Dawn of the Dead...eller Peter Barks mamma i Burial Ground för den delen (apropå Peter Bark - tror minsann att det är han som är den riktiga dybbuken i The Unborn, den där snorungen som håller spegeln över bebisen är ju rätt lik - eller hur?).

Info följer:


Att överleva en zombiekatastrof

Tisdag(ar) 18.30 - 21.00
ABF-Esplanaden 3C, Traviata, Esplanaden 3 C,
17267, Sundbyberg
Startdatum:15 februari 2011
Antal tillfällen:6
"Att zombier skulle anfalla oss är inte så troligt. Men kanske kan vi ändå lära oss mer om verkligheten genom zombielitteraturen och -film? Vi diskuterar bl.a vad som händer med grupper av människor i katastrofsituationer och utgår från boken "The zombie survival guide" av Max Brooks."

Allt till det facila priset av 200 riksdaler. Jag gissar att man får boken då?
på omlevande
astarot

ANNONS
Av astarot - 12 januari 2011 10:00

 


Goddag, goddag vad har ni här? Kan man möjligen se lite zombier här?

Nej tyvärr, nej tyvärr för... det här är bara en mutantaffär, en mutantaffär, en mutantaffär.


Alien vs zombies: the dark lurking

Regi: Gregory Connors

Medverkande: Tonia Renee, Bret Kennedy m.fl

 


På forskningsstation 320, någonstans i rymden går allt käpprätt åt helvete och det beordras att skiten stängs ner. Men det är ju folk kvar där!?! Hur ska det gå för dem? Ja, det är filmens själva handling. Vi ska bry oss tillräckligt om ett gäng legosoldater (alltså inte Lego som i byggleksak eller Lego Batman, utan såna där tuffingar som har krig som jobb), några forskare och ett par försökspersoner när de försöker ta sig levande därifrån. Det visar sig nämligen att det har utförts ohyggliga mänskliga experiment på platsen som nu kryllar av mutanter.


Mutanter alltså – och inte några zombier alls som titeln försöker dra in pengar på genom att syfta på tidens populäraste monster. Apropå monster, INGET i filmen ser ut som monstret på omslaget heller (eller jo kanske, med lite välvillig fantasi), och jag vetefan om det ens är en alien i filmen. Är det? När forskarna sedan ska förklara hela förloppet blir det sjukt roligt med parallellerna till nazister och kristendom. Det räddar fan hela filmen från bottenbetyget, erkänn.


The Dark Lurking, som den ju egentligen heter, är ändå hyfsad effektunderhållning på B-nivå där det största problemet är skådespelarna. Precis alla förutom forskartanten är extremt risiga. Inte så att jag hade kunnat göra det bättre, det är inte så jag menar, men lite mer personregi hade varit önskvärt. Eller mindre, om personregin bestod i ständiga uppmaningen ”se tuff ut!” för det är denna spelade tuffhet som gör filmen jobbig att se. Eller höra, ty det är de ”tuffa” rösterna som är mest skrattretande.


Nu hamnar den här mutantfilmen på zombiebloggen på grund av dess zombieanspelande nytitel. Och kanske är det också symptomatiskt för jag tror att när alla, utom vi gamla Fulcilovers, tröttnat på de levande döda är mutanter det nya svarta. En nyinspelning av C.H.U.D står utan tvekan runt hörnet och visst är mutanten ett utmärkt monster att använda om man vill problematisera relationen mellan elitmänniskor (alliansröstare) och lägre stående submänniskor (arbetslösa och sjuka).


I vilket fall som helst. Är lågbudgetsci-fi från Australien det du söker så kan du utan tvekan kolla upp den här filmen, alla andra kan kolla på Split Second som är en mycket bättre mix av sci-fi och semireligiöst dravel.


På återlevande

astarot

ANNONS
Av astarot - 17 december 2010 08:55

Alltså... jag har tagit lite välbehövlig julledighet från zombiebloggandet men hoppas vara tillbaka efter nyåret med lite braindrain (fast jag har ännu mer att göra nästa år så vi får se hur det går till slut).


I vilket fall kunde jag inte undgå att dela med mig av trailern till den kubanska zombierullen Juan of the Dead som ska ha premiär kommande år. Kubansk zombiefilm? Ja den allra första....


Det verkar vara en rätt normal zombiekomedi men med utgångspunkt i Kubas historia och samhälle tycks filmen ha en lite mer politisk-satirisk inställning. Till exempel berättar regissören att när det uppstår problem vill "alla" kubaner bara två saker - först försöka tjäna pengar och sedan fly landet, vilket hjältarna i filmen utlovas göra. Och självklart anser den kubanska regeringen att USA ligger bakom zombieutbrottet. Vilka annars? Det tror jag på utan tvivel!


Filmen har fått stöd från Kubas filminstitut och även lyckats få en spansk samarbetspartner vilket borgar för en i kubanska mått rätt hög budget som främst ska spenderas på - effekter såklart, det är ju ändå en zombiefilm. Jag är iallafall peppad på lite kubansk zombiebuskis... 


Nåjo.

Utifall att: Gore Jul och ett hårt nytt år!

på återlevande

astarot

Av astarot - 23 november 2010 16:45

Tack vare Stephen (tack) som skickar obskyra mejl till mig lite titt som tätt - vilket uppskattas väldeliga såklart! - damp det ner fyra smärre mästerverk i inboxen här på morgonen. Inte nog med att zombiens Jan Stenmark uppenbarade sig - det visade sig också att Steve Schnier sysslar med ett mer rörligt projekt kallat Brain Eatin' Zombie Babies som ni såklart prenumererar på (och en intervju) som vi återkommer till senare.


Men så till the goodies. Fick låna de här bilderna av Steve så att njutningen kan spridas vidare: 


 


 


Det finns något väldigt sentimentalt och fantastiskt roligt över de här bilderna. De är ju som hämtade från en svunnen tid som vi idag inte ens kan begripa. Den korta eran av kärnfamilj, familjeförsörjare och hemmafruar är liksom över vilket blir underbart tydligt med de stora röda bokstäverna och några effektiva penseldrag. Nej, vet ni vad. Fatta om det här kunde vara en fet samlingsbok att ge bort i julklapp. Kanske Steve Schniers nästa projekt? I vilket fall... jag lär som sagt återkomma till honom (han ska visst fixa några fler bilder och de lär väl dyka upp här så småningom).


På återlevande

astarot

Av astarot - 16 november 2010 08:31Kom ju på att ni inte har fått nåt nytt schysst spel att spela på ett tag. Road of the Dead är ett riktigt fint bilspel med allt det där extra som du saknar i alla andra bilspel - det vill säga zombier, elaka militärer och lots of gore!


Storyn är enkel som fan. Döda börjar återleva och vandrar på gatorna. Staden du befinner dig i sätts i karantän men du tycker att det är jättetråkigt. Alltså hoppar du in i din snajdiga bil och börjar köra: över zombier, på soldater och genom barrikader. Grejen är att du ska ta dig så långt som möjligt för att tjäna lite poäng som du sedan kan använda i garaget när du "dör" för att återvända lite uppgraderad. Jag satsar alla pengar på att uppgradera signalhornet så att oskyldiga flyttar på sig och det kommer fler zombier - fast jag är ju inte så intelligent heller.


Mycket smart och underhållande spel som jag hade spelat betydligt mer om jag hade kunnat styra med tangenterna. När kommer iPhoneversionen? Wiiversionen? Vill ha - fatta att styra det här med ratt!


på omlevande

astarot


Av astarot - 10 november 2010 08:44

  


Bara såatt ni vet. Jag sitter inte och laddar ner The Walking Dead utan tänker vänta tills den dyker upp på svänsk teve eller en blu-rayutgåva nära mig (eller långt bortifrån - såna här gånger får man skippa att tänka på miljön - jag menar varför ska mitt samvete belastas av det när fiskpinnarna reser runt jorden 7 gånger innan de når min tallrik? Självklart ska vi som individer hjälpas åt att stoppa onödiga transporter och sopberg - men när FAAN ska alla risiga jävla företag börja ta ansvar?). Oj, vilken jävla lång parentes och långt från ämnet också, kanske du tänker. Jo, det är väl sant. Men när miljöflyktingarna märkbart börjar vilja ta plats kommer du att upptäcka parallellerna till mången zombiehistoria. Fiddlers Green är inte ett helt osannolikt scenario - mest eftersom det redan finns....


I vilket fall som helst. The Walking Dead har slagit alla tidigare tittarrekord på AMC - och speciellt i den eftersökta Internetgenerationen 18-49 år där pilotavsittes sågs av fler än någon annan betalteveshow. Såklart lägger man inte ner något sådant. 13 avsnitt till ska serien få i säsong 2. Så nu får vi fan hoppas att det här håller i sig.


Det enda jag med en femtonårings mentalitet kan känna med denna enorma zombieframgång är en viss saknad. Jag menar. Hur många var vi inte som hade zombien som vår alldeles egen ett jävligt långt tag. Uppvuxna på Zombie Flesheaters, Dawn of the Dead och Tombs of the Blind Dead hade vi en genre som knappt någon annan visste om. Och visste de det så ville de förbjuda den. Erkänn att det var rätt schysst ändå. Att visa Burial Ground för någon var som att öppna portarna till en helt ny värld - det är det iochförsig litegrann fortfarande - och man var ju lite exklusiv bara därför. Roligt ändå att andra upptäcker kvalitet när det biter dem i gumpen. Jag undrar vad mina kids kommer att kolla på som upprör mig - ja, förutom schlagerfestivalen då...


på omlevande

astarot

Av astarot - 9 november 2010 08:38


Ja ni ser ju själva. Bara för att amrekanerna har sitt Walking Dead behöver inte vi gå helt lottlösa, även om vi är helvetes avundsjuka. The Great Dying av Klas Persson och Karin Engman spelas in i skogarna i mina gamla hemtrakter och bara det är ju ett plus förstås. Sådär ska riktig skog se ut ;-) Via webben kommer serien ut med ett avsnitt i månaden om jag fattar rätt? Håll utkik på hemsidan!


Första avsnittet "Has Already Occured" som just nu finns att se här ovan sätter tonen för en postapokalyptisk värld där zombieepedemein redan är ett gammalt faktum. Mannen vi får följa är helt enkelt en som lärt sig att överleva i denna värld där telefoner och kaffebryggare är rent nonsens.


Nu kan man tycka att detta första avsnitt känns lite långsamt, men jag tror att det är nyttigt att fördjupa känslan av långsamhet, speciellt som zombierna är snabba. Nu gillar vi ju inte snabba zombier här på zombiebloggen men jag fattar att det var nödvändigt för att inte genast öka kostnaden och produktionstiden för serien. Så det var väl ett nödvändigt ont kan jag tänka. Romero skulle inte varit nöjd men desto gladare då man istället för "zombie" kör med den mer anglosaxiska termen Ghoul, som ju också var hur de odöda beskrevs i Night of the Living Dead.


  


Jag tilltalas som sagt av långsamheten i berättandet och skaparparet har hittat ett riktigt fynd i huvudrollsinnehavaren Ralf Beck som jag tycker kan bära känslorna och melankolin trovärdigt. Det är också något väldigt svenskt med just den där melankolin, speciellt i den avslutande badscenen. Det känns som det bara är svenskt badvatten som kan vara sådär ogästvänligt kallt och ändå vackert på samma gång.


Några barndomsgrejer gör att avsnittet inte riktigt räcker ända fram och mest beror det på ljuddesignen. Det är för mycket av det stämningsfyllda ljudstråket och så är dialogen för låg i sammanhanget. Sedan fick jag ingen riktig känsla för ghoulerna heller och det verkar som att det inte är någon enhetlig design på dem - fast det får vi ta senare när serien fortsätter och man sett lite mer av dem.


Än så länge är jag rejält peppad, och det är du med. The Great Dying kan, som vi säger på ren svenska, bli riktigt great.

på återlevande

astarot

Av astarot - 5 november 2010 11:03

  


Kommer ni ihåg den där rubriken när man äntligen upptäckte vilket stimuli som krävdes för att få hjärnan att fortsätta "leva" efter döden? Nähä.. inte jag heller. Men den kommer snart.


I väntan på det och för att fördriva helgen kan ni nu sätta er tillrätta och ta er till borgarblaskan DN:s stora zombiequiz. Det är faktiskt en rätt omfattande frågestund och man bör ha koll på både Disney och japanska fiskrätter för att få full pott. INGET fuskande nu tack! Det enda man kan klaga på är att redaktionen inte läst zombiebloggens språkskola vad gäller svensk grammatik men det var väl att vänta för mycket kan tänkas. (Eller inte! De har precis, i skrivande stund bytt rubrikens "zombies" till "zombier" - se där. Jag antar att det var du som påpekade det?)


Nåja, ett trevligt test hit eller dit (lycka till förresten!). Jag är fortfarande av den uppfattningen att högermedia förvrider våra hjärnor och så småningom gör att vi förtjänar att ätas upp. Så nu när jag gjort reklam däruppe och förärat sajten DN ett par klick i statistiken gör jag helt enkelt antireklam här nere.På omlevande

astarot

Presentation

Omröstning

Är deaditerna i Evil Dead-filmerna zombier?
 Jajjemensan!
 Absolut inte alls! De är ju demoner för tusan!
 Nja... jag vet inte... vad tycker du?

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2013
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ zombiebloggen med Blogkeen
Följ zombiebloggen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se